Sobota 9. března 2019, Zubří

V sobotu cestovali házenkáři jičínského Ronalu k poslednímu venkovnímu utkání základní části Strabag Rail Extraligy, v podvečer se představili na horké půdě v Zubří. Domácí celek se pohybuje na hraně postupu do play-off, o nějž bojuje s Lovosicemi. Pokud chtěli zůstat domácí i nadále ve hře, museli bezpodmínečně zvítězit. Jičínští si naopak jedním bodem mohli s definitivní platností zabezpečit nejhůře šestou příčku. Hosté nastoupili v podobné sestavě jako v minulém kole doma proti Frýdku-Místku. Poprvé se v jičínském dresu představil pivot Petr Freiberg, jenž do Jičína přišel před jarní části soutěže na hostování z prvoligového Náchoda.

 

HC ROBE Zubří – HBC Ronal Jičín  30:23 (14:7)

Začátek zápasu byl poněkud nervózní, prim hrály na obou stranách obrany. Zejména defenzíva domácích budila i díky fyzickým parametrům jednotlivých hráčů značný respekt, hosté měli s jejím překonáním velké potíže. Domácí se v sedmé minutě ujali vedení 2:0, první střelecký úspěch hostí zaznamenal o minutu později Kostelecký. I nadále byla k vidění dramatická bitva s řadou nepřesností. Za delší konec provazu však přeci jen tahali domácí, které hnala za dvoubodovým ziskem velmi slušně zaplněná zuberská hala. Jičínští ale Zuberským nedarovali nic zadarmo, neustále byli na dostřel. Ještě na konci dvacáté minuty bylo skóre poměrně vyrovnané, domácí vedli rozdílem dvou branek 8:6. Bohužel, v závěrečné desetiminutovce hosté na domácí nestačili. Ve hře Jičína se objevilo mnoho nepřesností, hosté neproměnili druhý sedmimetrový hod, v úplném závěru pohrdli nadějnými pozicemi z křídelních prostor, rovněž realizace přesilových her byla za očekáváním. Místo, aby drželi Jičínští přijatelný výsledek, umožnili domácím házenkářům odskočit na uklidňujících 14:7.

Po změně stran chtěli hosté odehrát, zejména v postupném útoku, mnohem lepší partii. To se jim také dařilo. Ve hře hostí se objevily kombinační prvky, hráči zlepšili pohyb, kreativitu, ochotu podstoupit souboje jeden na jednoho a zejména výrazně zvýšili procento úspěšnosti při zakončení. I domácí ale pokračovali v dobře rozehraném utkání. Zbavili se tlaku, který na ně mohl být vyvinut v momentě, kdyby byl rozdíl ve skóre menší. Do poloviny druhého poločasu si Zuberští udržovali stále sedmigólový náskok, který i díky výborně zvládnuté přesilovce navýšili až na 24:14. Hosté ale neskládali zbraně, pokračovali ve zlepšeném výkonu, využili taktického prvku a do postupného útoku nastupovali v sedmi hráčích v poli. Tento tah se jim poměrně dařil, trpělivou kombinací dokázali rozebírat obranu domácích a prosazovat se po spolupráci spojek a pivotů. V poslední desetiminutovce tak Jičínští z náskoku domácích umazali a zkorigovali na 26:19, později 28:22. Házenkáři Zubří si ale vítězství pohlídali a zaslouženě se mohli radovat z důležitého zisku dvou bodů, které je udrželi ve hře o postup do play-off.

Házenkáři HBC Ronal Jičín nenavázali na výborný výkon z domácího duelu s Frýdkem-Místkem a z horké půdy v Zubří odešli poraženi. Zejména v první půli byl jejich výkon v útoku ustrašený, hráči měli až přílišný respekt z výborné obrany Zubří, která fungovala ve spolupráci se spolehlivým gólmanem Malinou opravdu výborně. Hosté dopláceli na časté technické chyby, neproměňování šancí včetně dvou sedmiček a neúspěšně zrealizované přesilové hry. Po změně stran se Jičínští ve všech útočných činnostech zlepšili, domácí již ale hráli ve velké pohodě a výraznější korekci skóre neumožnili.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Šulc 5/2; Dolejší 3; Horut 3/1; Krahulec, Hlava, Kovařík a Kostelecký po 2; Miľko, Groh, Šebek a Bíšek po 1; Freiberg; Rychna; Kolc  

 

Dušan Poloz, trenér HC ROBE Zubří: „Osud nám nepřeje celou sezónu, to je energie, se kterou nic neuděláte. 50 minut bylo výborných, díky Tomovi Říhovi fungovala obrana. Rozdával pokyny a obrana se posunula výkonnostně dopředu. Pak jsme ale ztratili koncentraci, ztratili jsme dost balónů. Nabídli jsme soupeři možnost zkorigovat. Doufám, že nás tento výsledek posune.“

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „My jsme věděli, že je domácí družstvo před utkáním, ve kterém musí zvítězit. Věřili jsme, že když je dostaneme na začátku pod tlak, tak budeme úspěšní. Dařilo se nám to 5 útoků. Gólman držel domácí. Přestali jsme být produktivní v druhé polovině prvního poločasu. Tam se to zlomilo, dostali jsme se do stereotypu. Zubří dávalo góly z rychlých útoků a byli na koni. Jsem zklamaný našim útokem. Nebojovali jsme. Gratulace Zubří, mám radost z konce zápasu, kdy jsme je potrápili. Věřili jsme si, ale nedokázali jsme bodovat.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  928
Sedmičky:  4/4 – 6/3
Vyloučení:  8 – 3;  ČK:  1 – 0
Rozhodčí:  Kozler, Zych
Sled branek: 2-1; 4-3; 6-5; 8-6; 12-7; 14-7; 16-9; 18-11; 20-13; 24-14; 26-16; 26-19; 28-22; 30-23

 

Základní část aktuálního ročníku Strabag Rail Extraligy zakončí házenkáři jičínského Ronalu již v sobotu 16. března domácím duelem proti týmu SKKP Handball Brno. K potvrzení šesté příčky potřebují domácí získat alespoň bod. Utkání začíná v tradičních 18:00 hodin.