Sobota 2. března 2019, Jičín

V sobotu čekal házenkáře jičínského Ronalu důležitý duel 20. kola Strabag Rail Extraligy, v němž přivítali sedmý celek tabulky, tým Pepino SKP Frýdek-Místek. Domácí chtěli mermomocí přerušit sérii tří porážek v řadě a s definitivní platností si zajistit účast v play-off. Podobnou motivaci ale měli také hosté, kteří ještě nemají boje o medaile jisté, v případě vítězství navíc mohli přeskočit právě náš celek. V sestavě domácích chyběli dlouhodobě zranění J. Drbohlav a T. Kolc, dále kapitán týmu Bareš, křídelník Kubík, přičemž zranění do hry nakonec nepustilo ani Rychnu. Naopak proti utkání v Plzni již měli trenéři k dispozici zkušeného Šulce, poprvé se v jičínském dresu představil Jakub Krušberský, levoruké křídlo, jenž přišel na hostování z dorostu pražské Dukly. Samotnému utkání předcházela smutná událost, všichni přítomní uctili minutou ticha památku zesnulého dlouholetého lékaře jičínských házenkářů, MUDr. Petra Krykorky.

Fotografie z utkání naleznete v galerii.

 

HBC Ronal Jičín – SKP Frýdek-Místek  28:19 (14:9)

Domácí vstoupili do důležitého střetnutí zcela koncentrovaně, úvodní střelecký zápis obstaral Horut, vzápětí srovnal důrazný Strack. Také v následujících okamžicích byli domácí aktivnější, neustále drželi těsné vedení. To mohlo být i výraznější, Jičínští ale opět pohrdli několika vyloženými šancemi včetně brejkových situací. Nutno ale přiznat, že také gólman Veverka v řadě případů vychytal střelce hostí. Na konci první desetiminutovky odskočili domácí na rozdíl dvou gólů, když se nejprve trefil Miľko a na 4:2 zvyšoval Kostelecký. Hosté ale odpověděli stejným způsobem a naznačili, že do Jičína nepřijeli s poraženeckou náladou. V prostřední části úvodního dějství pokračovala vyrovnaná házenkářská bitva, kterou sledovala zcela zaplněná městská sportovní hala. Jičínští se prezentovali vynikající agresivní obranou, která toho ofenzivně laděnému celku hostí mnoho nedovolovala. Do poslední desetiminutovky vstupovaly týmy za příznivějšího stavu pro domácí v poměru 8:7. Závěrečná třetina první půle ale patřila domácím. Ti i nadále pokračovali v precizní defenzívě, kterou jistil výtečně chytající Veverka. K tomu ale házenkáři jičínského Ronalu přidali invenci na své útočné polovině. Poprvé se v letošním ročníku zapsal mezi střelce pivot Šebek, na 10:7 zvyšoval Groh. Poté sice hosté dvakrát skórovali, mezi jejich úspěchy se ale svým zásahem vklínil chytrou střelou Dolejší, stav 11:9. Nápor domácích vrcholil v samotném závěru. Ve 28. minutě se ze sedmičky prosadil Horut, o chvíli později mířil přesně krásnou ranou z dálky Šulc a definitivní tečku za prvním poločasem napsal v poslední minutě opět Horut, jenž upravil na uklidňujících 14:9.

Také ve druhém dějství pokračovala pohledná házená a početné publikum mohlo těšit, že i nadále tahali za delší konec provazu domácí. Úplný začátek sice patřil hostům z Frýdku-Místku, kteří na chvíli dostali Jičínské pod tlak, vyhráli úsek hry mezi 1. – 7. minutou 3:1 a snížili tak na 15:12. Domácí se ale dalšího zaváhání ve druhých třiceti minutách, jako tomu bylo v některých zápasech v úvodu sezóny, vyvarovali. Naopak obrana v čele s Grohem, Kovaříkem, Miľkem a Hlavou znovu zapnula na plné obrátky a hosté se prosazovali stále obtížněji. Domácí toho využili k opětovnému navýšení svého náskoku na pět branek a po korekci na 17:13 si připravili rozhodující úder. Tříbranková šňůra, o níž se přesnými trefami postarali Dolejší, Kovařík a Horut, odpor hostí zlomila. Přestože se Frýdecko-Místečtí snažili, bojovali, na rozjetou jičínskou mašinu již nestačili. Jičínští hráli ve velké pohodě a euforii, rázně dali zapomenout na předchozí domácí televizní neúspěch s Kopřivnicí. Hra v útoku nepostrádala pestrost, nápaditost, k vidění byly krásné kombinace i individuální akce. Rozdíl ve skóre pomalu narůstal, v polovině druhého poločasu již domácí vedli 22:14. Defenzíva Jičínských stále držela laťku hodně vysoko, stejně tak úspěšnost gólmana Veverky se šplhala k padesáti procentům. V devatenácté minutě se podruhé v duelu prosadil Groh, pro něhož to byla stá branka v extraligovém dresu Jičína a to ve stém utkání. Aby nebylo zajímavých situací málo, zvyšoval na 24:15 o chvíli později mladičký Krušberský, jenž tak zaznamenal premiérový extraligový gól v barvách Jičína. Poslední desetiminutovka již nabídla poměrně vyrovnaný průběh, hráči obou celků ještě zaznamenali celkem po čtyřech zásazích, utkání tak skončilo vysokým vítězstvím domácích v poměru 28:19.

Házenkáři HBC Ronal Jičín tedy po sérii tří porážek bodově konečně zabrali a co víc, po výborném kolektivním výkonu celého týmu. Domácí nepustili svého protivníka ani jednou do vedení, od závěru první půle drželi otěže zápasu pevně ve svých rukách. Důležitým faktorem byla jičínská defenzíva, která pracovala skutečně na velmi vysoké úrovni. Obranná linie ve složení Groh, Kovařík, Miľko a Hlava odvedla téměř bezchybný výkon, defenzívní úkoly si ale solidně plnili také všichni další hráči. Jičínští eliminovali největší zbraně hostí v podobě vysoce produktivních hráčů Petrovského a Kocicha. Parádní zápas odchytal Veverka. Domácím se ale dařilo i v útoku, svým příznivcům nabídli několik krásných kombinačních akcí včetně branek z náhozu nad brankoviště soupeře. Díky devítibrankové výhře si Jičínští zajistili postup do play-off, s Frýdkem-Místkem mají navíc lepší bilanci vzájemných zápasů, která může hrát v konečném účtování svou důležitou roli.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Kovařík 6; Horut 4/2; Šulc, Dolejší a Miľko po 3; Hlava, Groh, Šebek a Kostelecký po 2; Krušberský 1; Krahulec; Rychna; Bíšek   

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Věděli jsme, že nás v naší situaci nečeká nic lehkého. Nevydařilo se nám utkání v Novém Veselí, doma s Kopřivnicí jsme také prohráli a navíc se nám zranila spousta hráčů. V Plzni jsme dostali doslova nakládačku a tak jsme věděli, že tento zápas musíme zvládnout. Před zápasem jsme si s klukama řekli, že dnes už je to v podstatě zápas play-off a jsem rád, že hráči, kteří měli spoustu zdravotních problémů, tak se do toho dokázali dostat zase zpátky. Jsem rád, že jsme dokázali ustát ten začátek, kdy se skóre přelévalo ze strany na stranu a bylo tam spoustu technických chyb. My jsme stabilizovali jsme výkon, měli jsme důraznou obranu, Filip přidal nějaké zákroky a stáhli jsme i technické chyby. Jsem rád, že jsme podchytili i začátek druhého zápasu a poté si to už jenom pohlídali. Dostali jsme Frýdek pod tlak v postupném útoku a proto panuje z mé strany veliká spokojenost, že jsme tento zápas zvládli a potvrdili jsme si tím play-off.”

Jiří Groh, spojka HBC Ronal Jičín: „Po sérii třech porážek jsme za každou cenu potřebovali tři body, což se nám podařilo. Relativně se nám dařilo dodržet pokyny, které jsme si před zápasem řekli v šatně. Měli jsem soupeře dobře nastudovaného z videa.  Bojovalo se. Dařilo se nám v útoku i v obraně oproti minulých utkání a vyšlo nám to.”

 

Jiří Kekrt, trenér Pepino SKP Frýdek-Místek: „Chci pogratulovat domácím k zaslouženému vítězství. Jsem zklamán výkonem našeho družstva. Ukazuje se, že v tomto složení, ve kterém nyní jsme, ještě neumíme vyhrávat. V první půli jsme hodně chybovali v obraně a celkově jsme zahráli pod své možnosti, zejména v útoku. Nehráli jsme svůj herní styl a zahazovali jsme spoustu brankových příležitostí. K tomu 16 technických chyb oproti 9 domácích, to je také rozdíl, který hovoří k tomuto výsledku.”

Adam Gřešek, pivot Pepino SKP Frýdek-Místek: „Gratuluji Jičínu k vítězství. Podle mě to bylo hlavně způsobeno naší zbrklostí v útoku, vůbec jsme nehráli svoji hru. Měli jsme spoustu technických chyb, a to takových, že jsme přímo nahrávali soupeřovi. Potom nedůslednost v obraně, kdy jsme schopni bránit dlouhou dobu a poté najednou proskočí hráč Jičína. V útoku jsme neproměňovali šance, ani z pivota, ani z křídel. Nebylo to od nás dnes úderné v útoku.”

 

Statistika utkání:
Diváků:  640
Sedmičky:  2/2 – 1/1
Vyloučení:  2 – 2;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Horáček, Novotný
Sled branek: 2-1; 4-2; 6-5; 8-7; 10-7; 11-9; 14-9; 15-12; 17-13; 22-14; 24-17; 26-19; 28-19

 

Již v sobotu 9. března budou chtít házenkáři Jičína potvrdit velmi solidní výkon z utkání proti Frýdku-Místku na horké palubovce v Zubří. Poslední duel základní části Strabag Rail Extraligy sehrají v sobotu 16. března, kdy od 18:00 hodin přivítají na palubovce městské sportovní haly celek SKKP Handball Brno.