Neděle 3. března 2019, Jičín

Vstup do jarních odvet první ligy se domácím nevydařil. Faktem je, že na palubovku nastoupili Jičínští prakticky v dorostenecké sestavě, na kterou dohlížel jasně nejlepší hráč zápasu O. Masák. V prvním poločase nedokázali domácí pohlídat ostrostřelce hostí, naopak ve druhé půli dokázali zlepšeným výkonem téměř zvrátit nepříznivý výsledek první části.

HBC Ronal Jičín “B” – HK Bystřice p/H  27:28 (11:18)  

Juniory Jičína čekal velmi nepříjemný soupeř. Sice v podzimním klání na palubovce soupeře Jičínští jasně dominovali, ale to ještě hráli v plné sestavě. V jarní odvetě nastoupili v týmu domácích prakticky pouze tři zkušení hráči, Masák, Machalický a Dvořák, který nastoupil po půlroční pauze po pobytu v zahraničí. Ostatní ještě oblékají dres staršího dorostu. Nezkušenost mládí také zásadně ovlivnila výsledek první třicetiminutovky. Domácí propadli v obraně. Nedokázali včas přistupovat k hostujícím střelcům, v útoku se předháněli v zahazování šancí, včetně těch ložených a sedmičky, možná si nevěřili. Brankáři za propustnou obranou nedokázali čelit jasným střeleckým šancím soupeře a nebylo divu, že si Bystřičtí dokázali vybudovat poměrně vysoký náskok. Ještě ve 23. minutě byl stav 8:11, ale poté si hosté připsali sedm, domácí pouze tři branky. Vedení hostí bylo zasloužené, ale dopomohly jim k tomu chyby pramenící z nezkušenosti mladíků v jičínském dresu.

Do druhé části nastoupili domácí s odhodláním co nejvíce soupeře potrápit. Do branky se vrátil Machalický a uvedl se hned třemi zákroky. Jičín i díky tomu vstřelil čtyři branky v řadě a ožil. Hosté reagovali time-outem, ale rozjeté domácí hráče to nezastavilo. Pokračovali ve zlepšeném výkonu, snižovali náskok Bystřice krůček za krůčkem. Přišla další čtyřbranková šňůra a snížení na 21:22. To plynula 16. minuta a hosté se museli začít strachovat o výsledek. Zde však jičínské mladíky zradila opětovně koncovka. Neproměnili tři slibné náskoky z obou křídel, střela ze spojky těsně minula branku a přišla špatná nahrávka. Zkušený soupeř naopak dokázal se štěstím vstřelit další dva góly. Domácí neskládali zbraně, v ofenzívě byl k neudržení Masák, velmi dobře rozdával míče i sám zakončoval Vraný. Hráči HBC pokračovali i nadále ve zlepšené obraně a znovu soupeře přibrzdili. Za stavu 24:25 měli domácí možnost skóre srovnat, ale nepodařilo se. V těchto momentech přišla dvě sporná vyloučení domácích na jedné straně a herecké etudy Bystřických na straně druhé. V přesilovce si zkušení hosté vytvořili opět tříbrankový náskok (24:27) a přiblížili se zisku bodů. Domácí dohrávali zápas v oslabení, dokázali i tak snížit na branku, 26:27, ale k vyrovnání se již těsně nedostali. Hostující Hub jistil dva body poslední brankou na 26:28, nejlepší hráč domácích Masák stačil ještě odpovědět, ale to bylo vše. Hosté jednobrankovou výhodu v přesilovce v posledních vteřinách uhájili.

Domácí sehráli kvalitativně dva rozdílné poločasy. V prvním hráli zakřiknutě, neproměňovali, chybovali v obraně, v útoku hráli bez pohybu a nápadu. Střelecký prapor držel prakticky pouze Masák. Po přestávce nastoupili domácí s větším sebevědomím a odhodláním, což se vyplatilo. K Masákovi se přidali Vraný a Bíšek, v obraně bojoval Vaněk, do tempa se dostal Dvořák. Nebýt některých školáckých chyb a neproměňování, mohl být výsledek pro domácí příznivější. Pozitivem je určitě to, že domácí zápas „nezabalili“, bojovali až do konce.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín “B”: Machalický, Petr – Masák 11; Vraný 6/1; Bíšek 5; Dvořák 3; P. Drbohlav a M. Knittl po 1; Vávra; Pekař; Honejsek, Vaněk; Šolc
Statistika utkání:
Diváků: 56
Sedmičky:  2/1 –  6/4
Vyloučení:  4 – 3;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Bareš, Uhlíř
Sled branek: 0-2; 1-4; 4-7; 6-9; 8-11; 9-14; 11-15; 11-18; 15-19; 20-21; 22-23; 23-25; 24-27; 26-27; 26-28; 27-28

 

Jičínská rezerva má následující víkend volno (utkání ve Velké Bystřici je odloženo), nastoupí 17. března v 17 hodin opět na domácí palubovce proti loňskému účastníkovi extraligy, týmu HBC Strakonice.