Sobota 16. března 2019, Jičín

V sobotu nastoupili házenkáři jičínského Ronalu k poslednímu utkání základní části Strabag Rail Extraligy, na domácí palubovce přivítali předposlední Brno. Jičínští, pokud se chtěli ve čtvrtfinále play-off vyhnout největším aspirantům na mistrovský titul, tedy Karviné a Plzni, museli získat alespoň jeden bod. Domácí navíc chtěli Brnu oplatit podzimní porážku před televizními kamerami a na start vyřazovacích bojů se naladit nejen vítězstvím, ale především kvalitním výkonem.

Fotografie z utkání naleznete v galerii

HBC Ronal Jičín – SKKP Handball Brno  30:30 (19:15)

Jičínští zahájili zápas výborně. Jako první se do střelecké listiny zapsal Šulc, kterého ve třetí minutě napodobil Miľko, 2:0. I v dalších minutách se domácím dařilo překonávat obranu soupeře a poměrně snadno skórovali. Bohužel, obrana nepracovala dle zvyklostí, také hosté se jednoduše prosazovali a nedovolili domácím brankově se odpoutat. Rozdíl ve skóre tak byl neustále jeden až dva góly. Na začátku druhé desetiminutovky se výrazněji prosadili hosté a během pěti minut otočili na 7:9. Domácí působili v těchto momentech zápasu na svém brankovišti velmi pasivně, vázla komunikace, také procento úspěšnosti gólmanů bylo nízké. Jičínští se z nepříznivého stavu rychle oklepali. Domácí změnili obranný systém na 1:5, nastoupivší Rychna defenzívu Jičína hodně oživil a to se promítlo také na útočné hře. Jičínští se najednou prezentovali rychlou házenou plnou nápaditých kombinací, prosazovali se rovněž střelbou ze střední vzdálenosti. Šestibranková šňůra Jičínských znamenala opětovný obrat ve skóre, stav 13:9. Také v poslední třetině prvního poločasu pokračovali domácí v ofenzívních manévrech a celkem bez větších potíží se dostávali do zakončení. Bohužel, obrana po náznaku zlepšení začala býti znovu velmi prostupnou, hosté tak drželi relativně nadějný výsledek. První poločas nakonec skončil vedením Jičína 19:15.

Úvod druhého dějství Jičínským zle nevyšel a od toho se poté odvíjela celá třicetiminutovka. Domácí měli k dobru přesilovou hru, s ní ale naložili prachbídně a Brněnší třígólovou šňůrou snížili na nejtěsnějších 19:18. Jičínští se včas vzpamatovali a opět začali diktovat tempo hry. Na začátku jedenácté minuty svítil na ukazateli stav 25:21 a zdálo se, že míří k očekávanému vítězství. Opak však byl pravdou. Házenkáři Jičína neproměnili některé vyložené šance a umožnili Brňanům opět se vrátit do utkání. Hosté, kteří mohli hrát v relativním klidu a pohodě, pomalu ukrajovali z jičínského náskoku. V polovině druhé půle korigovali na jednogólových 25:24. Poté sice Horut ze sedmičky navýšili na 26:24, hosté již ale cítili, že nemusí odjet domů s prázdnou. Domácí znervózněli, pokračovali v neproměňování, přidaly se další technické chyby a soupeř trestal. Brněnští házenkáři čtyřmi góly v řadě otočili na 26:28. Posledních deset minut zápasu přineslo napínavou bitvu. Na další gól Horuta odpověděli hosté Petrovičem, 27:29. Domácí se nevzdali, ve druhé půli solidně hrající Horut snížil, dvě minuty před koncem srovnal na 29:29 Kubík. V předposlední minutě šli Brněnští znovu do vedení, Jičín posléze úspěšný nebyl. Hostující házenkáři tak mohli ve svém posledním útoku rozhodnout o výhře, nestalo se a šanci vydolovat alespoň kýžený bod dostali Jičínští. Po oddechovém čase sehráli domácí nacvičenou kombinaci a jejich nejlepší střelec Horut srovnal na konečných 30:30.

Házenkáři Jičína podali pouze průměrný výkon. Zejména obranná fáze tentokrát vázla, hráči dělali individuální chyby, vázla i součinnost a komunikace. Za očekáváním zůstali rovněž gólmani, procento úspěšnosti neměli, přestože jim defenzíva moc nepomohla, příliš vysoké. V útoku to bylo ze strany Jičína přeci jen lepší, v první půli si aktivně počínal Šulc, ve druhém dějství na sebe bral odpovědnost Horut. Střelecky byl vidět také pivot Miľko, ostatním hráčům se tolik nedařilo.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický 1 – Horut 8/3; Šulc 7; Miľko 5; Kovařík 3; Rychna a Kubík po 2; Hlava a Kostelecký po 1; Krahulec; Dolejší; Masák; Groh; Šebek; Krušberský   

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: “Gratuluji soupeři k bodu, protože my jsme si dva body za druhý poločas rozhodně nezasloužili. Věděli jsme, že chceme bojovat a že se chceme se základní částí rozloučit výhrou a dobrým výkonem, který bysme si přenesli do play-off. Šlo nám o šesté místo, které jsme nakonec udrželi, ale výkon některých hráčů v druhém poločase rozhodně nepředstavoval výkon v první osmičce. Lehkovážností a technickými chybami jsme dali prostor Brnu, které má nejenom zkušeného trenéra, ale i zkušené hráče a byli by hloupí, kdyby toho nevyužili. Prohra mě mrzí kvůli divákům, protože takový výkon není hoden domácího prostředí, zvlášť ne potom, co jsme celou dobu předváděli docela dobré výkony na domácí palubovce. Doufáme, že je to pro nás zdvižený prst do play off a že v play off uvidíme jiný tým, než který jsme viděli v dnešním zápase v druhém poločase.“

Zdeněk Kubík, křídlo HBC Ronal Jičín: „Já bych chtěl také pogratulovat Brnu k bodu, který jsme jim víceméně darovali naši lehkomyslností a technickými chybami. Když už jsme se dostali do šancí, tak jsme je vůbec neproměňovali. Druhý poločas byl z naší strany opravdu hodně špatný a my to musíme hodit za hlavu, protože nás čeká play off, kde se bojuje o každý zápas a musíme to smazat. Začít od začátku, pořádně vlítnout do play off a potrápit jakéhokoliv soupeře.”

Andrej Titkov, trenér SKKP Hanball Brno: „Velmi důležitý bod pro nás a spokojenost ze zisku bodu. Trošku je nám to líto, protože jsme mohli vyhrát, ale i tak jsme spokojeni. Dnes jsme odehráli nejlepší druhý poločas, co jsme kdy předvedli, i když k tomu hodně přispěli domácí hráči.”

Vít Kučera, spojka SKKP Handball Brno: „My jsme určitě spokojeni s bodem. Začátek utkání nám vyšel celkem dobře, ale poté na nás Jičín vytáhl obranu 1-5, ve které jsme se neuměli prosadit. Ve druhém poločase jsme se ale dokázali vschopit a dopadlo to pro nás šťastně, protože jsme moc rádi za bod.”

 

Statistika utkání:
Diváků:  560
Sedmičky:  4/3 – 2/2
Vyloučení:  2 – 8;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Hanák, Pavlíček
Sled branek: 2-0; 4-4; 7-9; 13-9; 15-12; 19-15; 19-18; 23-19; 25-21; 26-24; 27-29; 29-29; 30-30

 

Extraligoví házenkáři budou mít již o následujícím víkendu bohatý program. Ve čtvrtfinále play-off hraném na tři vítězné zápasy změří síly se třetí Kopřivnicí. První dva duely se hrají na půdě soupeře v sobotu a neděli, třetí a případně čtvrtý zápas uvidí příznivci jičínských barev v sobotu a neděli 30. a 31. března 2019. O přesných hracích časech domácích střetnutí bude házenkářský klub své fanoušky ještě informovat. Pokud by se nerozhodlo ani ve čtyřech duelech, následovalo by páté utkání opět v Kopřivnici.