Neděle 17. března 2019, Jičín

I druhé utkání jarních odvet první ligy jičínští rezervisté ztratili. Ke ztrátě obou bodů jim opětovně „pomohly“ zahozené šance, nedůrazná obrana, zbrklost a spousta chyb, především v obraně. Hosté si tak odváží na jih Čech oba body, které jim jičínští hráči prakticky darovali.

 

HBC Ronal Jičín “B” – HBC Strakonice 1921  25:29 (12:17)

Jičínské béčko nevystoupilo ze svého stínu a ztratilo i druhý zápas jarních odvet. Loňský účastník extraligy ze Strakonic ukázal, že zkušenosti z nejvyšší soutěže nejsou zcela k zahození. Ve svém středu mají Mošovského, jenž dokáže řídit hru Strak a také je neomylný při exekuci sedmiček. V jičínském dresu nastoupil uzdravený Š. Drbohlav a jeho přítomnost byla velkým přínosem. Začátek zápasu byl vlažný od obou týmů. Jičínští se nemohli dostat do tempa, lehce pustili soupeře špatnou obranou do vedení 1:3. Stejně jako minulý zápas proti Bystřici však domácí dokázali i s nepříliš dobrou hrou držet se soupeřem krok a neustále mu být na dostřel jedné, maximálně dvou branek. Zlom nastal v poslední desetiminutovce první půle, kdy už chyb domácích bylo příliš. Za stavu 10:11 měli domácí několik příležitostí, jak vývoj zápasu vyrovnat, ale těmi hráči HBC pohrdli. Zahodili šance z brejku, z prostoru pivota a křídla. V obraně dvakrát propadli, když je strakonický útok vyškolil stejnými akcemi. Soupeř naopak nabídnuté šance využil, nepohrdl jimi a odskočil na rozdíl pěti branek. Rozdíl mezi produktivitou Strakonic a Jičína byl patrný.

Čekalo se, že do druhé části vstoupí Jičínští s větším odhodláním, ale nestalo se. Mdlá a nepozorná jičínská hra pokračovala. Domácí si nevěřili, čekali jeden na druhého, nedokázali se rozhodnout v pravý okamžik. Teprve postupem času se jičínská hra poněkud lepšila a domácí začali snižovat. Vstřelili čtyři branky za sebou (18:21) a vše nasvědčovalo tomu, že by jičínští mladíci mohli náskok soupeře dorovnat. Přišla však dvě vyloučení, chyby v obraně a zkušený soupeř okamžitě kontroval. Stav 18:23 ale dokázali jičínští házenkáři opět poupravit. Zlepšili se v obraně, své chytil Machalický v brance, což přineslo ve 22. minutě  kýžené snížení na 22:23. Závěr zápasu ale patřil hostím. Jičínští zbrkle dvakrát zakončovali, o přesilovku, kterou mohli zápas ovlivnit, přišli vlastním zbytečným vyloučením a přidali další technické chyby. Strakonice si vedení pojistily, zvýšily na 22:26 a utkání prakticky rozhodly. Jičínským již nepomohla ani hra v sedmi v poli, zápas dohráli se čtyřbrankovým deficitem.

Jičínským hráčům opět hrubě nevyšla poslední desetiminutovka první půle. V obraně hráli bez důrazu, teprve ve druhé části zápasu přidali na tvrdosti Pekař a Šolc. Procento neproměněných šancí bylo neúměrné, pro zajímavost, Jičín střílel na branku 48 střel, dal 25 branek, Strakonice ze 37 střel vstřelily branek 29. Ve druhém poločase byla patrná snaha domácích něco se zápasem udělat, ale vždy si sami podřezali větev hloupými chybami. Za zlepšení výkonu ve druhém poločase určitě tým zaslouží pochvalu, ale takovéto nasazení by mělo přijít s úvodním hvizdem sudích.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín “B”: Machalický, Petr – Masák 7; Š. Drbohlav 7/2; Král 4/2; Pekař 3; Bíšek 2; Šachl a Dvořák po 1; M. Knittl; Šolc; Vraný; P. Drbohlav

 

Statistika utkání:
Diváků: 168
Sedmičky:  4/3  –  8/7
Vyloučení:  2 – 3;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Dolejší, Dvořák
Sled branek: 1-0, 1-3, 3-5, 5-7, 7-7, 9-9, 10-11, 11-15, 12-17, 14-20, 18-21, 18-23, 22-23, 22-26, 25-29

 

Béčko jičínského HBC zajíždí v sobotu 23. března na půdu Maloměřic.