O víkendu byly rozehrány všechny čtvrtfinálové série CHANCE play off STRABAG Rail Extraligy házenkářů. Jičínská výprava cestovala v sobotu ke dvěma zápasům na horkou půdu do Kopřivnice, která zakončila základní část díky stabilním výkonům v průběhu celé sezóny na výborném třetím místě. Jičínští odjížděli na Moravu s cílem vybojovat alespoň jednu výhru a vytvořit si tak solidní pozici před domácími odvetami. Trenéři hostí stále nemohli počítat s pivoty Drbohlavem a Barešem, v týdnu se navíc zranili také křídelník Kostelecký a pilíř defenzívy Groh. Ten nakonec mohl nastoupit alespoň ve druhém duelu.

 

Sobota 23. března 2019, Kopřivnice
KH Kopřivnice – HBC Ronal Jičín  30:33 (14:17)

Jičínští zahájili první zápas poměrně dobře. Úvodní branku vsítil zkušený Šulc, obrana pracovala výborně, k velkému výkonu se od prvních okamžiků rozchytal gólman Veverka. Na 1:1 vyrovnávali domácí až v páté minutě. Bohužel, hosté potom nedotáhli do konce několik nadějně se rodících akcí a Kopřivničtí nemilosrdně trestali, stav 4:1. Následně přišel jeden ze zlomových úseků celého střetnutí. Házenkáři Jičína se dokázali oklepat z nepříznivého stavu a herní pasáž mezi 9. – 18. minutou se odehrála jednoznačně v jejich režii a to nejen herně, ale rovněž výsledkově. Skvělá defenzíva neumožňovala domácím vypracovat si přehršel střeleckých pozic a když už se domácí borci přeci jen na dostřel dostali, stál v brance pozorný Veverka. Jičínští tak nejprve třígólovou šňůrou srovnali na 4:4, když přesně mířili Krahulec, Kovařík a Šulc. Vedení vrátil domácím barvám aktivní Bukovský, ovšem odpověď hostí byla ta nejlepší možná. Jičínským se dařilo přehrávat obranu Kopřivnice a dohrávat akce do křídelních prostor. Díky tomu se trefil třikrát v řadě neomylný Krahulec, jeden přesný zásah přidali Kubík a Šulc a na ukazateli najednou svítilo z našeho pohledu velmi příznivé skóre 5:9. I v dalším průběhu prvního poločasu si hosté udržovali dvou až čtyřgólový náskok. Domácí sice již nalezli recept na překonání jičínské obrany a v těchto momentech dokázali skórovat, ovšem hosté na jejich zásahy vždy odpověděli. Velmi aktivně si v těchto minutách počínal Šulc, pohybem na soupeře platili také Dolejší a Horut. Jičínští v závěru ustáli pokus domácích o nápor a do šaten odcházeli za stavu 14:17.

Po změně stran se házenkáři Kopřivnice do svého soupeře pustili s velkou vervou. Během tří minut snížili na 16:18, o chvíli později korigovali na 18:19. Bylo jasné, že hosty čeká velmi těžký druhý poločas. V jedenácté minutě již bylo srovnáno a začínalo se prakticky od nuly, 20:20. Velmi důležitou se ukázala skutečnost, že Jičínští nepustili domácí do vedení. Složitý úsek hry ubalancovali a v polovině druhé půle brankami Krahulce a Kovaříka znovu odskočili na rozdíl dvou branek, 22:24. Drama pokračovalo. Domácí hnáni téměř zaplněnou sportovní halou Emila Zátopka chtěli přitlačit borce Jičína do defenzívy, ti ale s vypjetím všech sil stále odolávali. V osmnácté minutě snižoval na nejtěsnějších 25:26 domácí kanonýr Čadra, v minutě následující ale přišly dva údery na opačné straně. Nejprve si devátou přesnou trefu připsal Šulc, kterého o pár vteřin později napodobil ze samostatného úniku Hlava. Kopřivnické to ale nezlomilo, na začátku poslední desetiminutovky snížili na 27:28. Na další gól se poté čekalo dlouhých pět minut a k obrovské radosti hostující lavičky se trefil v sobotu stoprocentní Krahulec, 27:29. Domácí sice v téže minutě opět korigovali, ovšem hosté se nenechali rozhodit. Důležitý gól na 28:30 vsítil po pěkné kombinaci hostí Dolejší a o chvíli později zacílil přesně z prostoru pivota Miľko, 28:31. V předposlední minutě vykřesali Kopřivničtí jiskřičku naděje, když na 29:31 snižoval Fulnek. Hosté si už ale cenné vítězství vzít nenechali, na 29:32 zvyšoval ze sedmičky Šulc a stejný hráč patnáct vteřin před koncem upravil na 29:33. Na obrovské radosti jičínské výpravy již nic nemohl změnit ani gól domácího Bukovského vteřinu před závěrečným klaksonem. Konečný výsledek prvního zápasu tedy zněl 30:33.

Vítězství jičínských barev bylo naprosto zasloužené. S výjimkou úplného úvodu byli hosté neustále ve vedení, domácí dokázali ve druhé půli pouze srovnat. Jičínští podali nesmírně bojovný obětavý výkon, výborně chytal gólman Veverka, v závěrečných minutách podržel své spoluhráče několika skvělými výkony rovněž Machalický. Obrana fungovala i přes třicet obdržených branek velmi solidně, neustále čelila obrovské ofenzívní síle kopřivnických házenkářů. Stěžejním mužem jičínského útoku byl Šulc, autor jedenácti branek. Skvěle si vedli také křídelníci Krahulec a Kubík, kteří dohromady vstřelili deset gólů při stoprocentní úspěšnosti. Pohybem platili na obranu soupeře Horut a Dolejší, na brankovišti se statečně pral Miľko. Všichni hráči zasloužili za sobotní představení absolutorium.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Šulc 11/1; Krahulec 7; Kubík a Dolejší po 3; Horut 3/2; Kovařík a Miľko po 2; Hlava a Šebek po 1; Rychna; Kolc; Freiberg; Bíšek  

 

Statistika utkání:
Diváků:  670
Sedmičky:  7/5 – 4/3
Vyloučení:  5 – 7;  ČK:  1 – 0
Rozhodčí:  Bečička, Horák
Sled branek: 4-1; 5-4; 5-9; 7-11; 12-14; 14-17; 16-18; 20-20; 22-24; 25-26; 25-28; 28-29; 28-31; 30-33

 

 

Neděle 24. března 2019, Kopřivnice
KH Kopřivnice – HBC Ronal Jičín  36:24 (17:10)

Do druhého utkání nastupovali Jičínští s vědomím, že jeden bod v sérii již získali a tuto psychickou výhodu chtěli přetavit i ve druhé vítězství. Házenkáři Kopřivnice ale věděli, že další zaváhání si již nemohou dovolit. Od úvodního hvizdu arbitrů začali praktikovat osobní obranu na nejlepšího hráče sobotního duelu, hostujícího Ondřeje Šulce. Ten se však hned v první minutě ideálně uvolnil a otevřel skóre nedělního zápasu. Poté se již ale ke slovu dostali domácí, kteří třemi brankami otočili na 3:1. Nutno poznamenat, že jim k tomu napomohli hosté neproměněním sedmičky a laciných ztrát míče. Domácí pokračovali v nátlakové ofenzívní hře, své střelecké příležitosti oproti předchozímu duelu proměňovali a neustále drželi dvou až tříbrankový náskok. Jičínští se nevyrovnávali s osobkou na Šulce špatně, ovšem vytvořené “tutovky” tentokrát neproměňovali s takovou jistotou. Domácí gólman Žingor čaroval a byl ústřední postavou navýšení skóre na 10:5. Hra měla spád, výbornou atmosféru, hosté se dokázali z nepříznivého vývoje oklepat a zkorigovali na 11:8. Ještě pět minut před koncem úvodního dějství byl stav 13:10, závěr ale patřil domácím. Ti využili dalších technických chyb Jičína a navýšili na 17:10.

Do druhé půle vstupovali hostující házenkáři s cílem z brankového manka alespoň trochu umazat a Kopřivnické tak znervóznět. Stal se však pravý opak. Domácí během dvou minut dvakrát skórovali a odskočili na 19:10. To již hráli v naprosté pohodě a bylo zřejmé, že takový průběžný stav jim již bude na vítězství stačit. Hosté sice neskládali zbraně, bojovali, na výraznější obrat již neměli síly. Utkání se ve zbývající části prakticky již jen dohrávalo. Hostující trenéři dali prostor všem hráčům širšího kádru. Domácí nakonec zvítězili 36:24 a srovnali stav série na 1:1.

Druhé utkání přineslo opačný obrázek než první. Hosté si sice dokázali vytvořit mnoho nadějných střeleckých příležitostí, produktivitou však za prvním duelem hodně zaostávali. V momentě, kdy si Kopřivničtí vypracovali uklidňující sedmigólový náskok, hráli v pohodě a své vedení s přehledem hlídali.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Horut 6/2; Kubík 4; Hlava 3; Rychna a Miľko po 2; Krahulec, Dolejší, Kovařík, Šulc, Bíšek, Groh a Kolc po 1; Šebek; Freiberg
Statistika utkání:
Diváků:  610
Sedmičky:  4/3 – 4/2
Vyloučení:  6 – 5;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Hanák, Pavlíček
Sled branek: 0-1; 3-1; 5-3; 8-4; 10-5; 11-8; 13-10; 17-10; 21-11; 21-13; 25-17; 28-20; 31-23; 36-24

 

Čtvrtfinálová série se tedy stěhuje do Jičína za stavu 1:1 a naši házenkáři tak mohou výhodu domácího prostředí přetavit v postup do semifinále. To se jim ještě nikdy v historii play-off nepodařilo. V případě postupu by slavili po mistrovském titulu ze sezóny 2012/2013 druhý největší klubový úspěch v nejvyšší soutěži. Proto zveme všechny příznivce jičínské házené, přijďte povzbudit naše borce v nervydrásajících bitvách o postup do bojů o medaile. Třetí utkání je na programu v sobotu 30. března od 19:00 hodin, čtvrtý duel uvidí městská sportovní hala v neděli 31. března od 18:00 hodin.