Sobota 12. října 2019, Jičín

Po cenné výhře minulý týden v Hranicích přivítali házenkáři jičínského Ronalu v dalším kole nejvyšší soutěže oproti loňsku výrazně posílený celek HC ROBE Zubří. Moravané vstoupili do letošní sezóny s jednoznačným cílem, odčinit nepovedený předchozí soutěžní ročník, v němž se neprobojovali mezi osmičku nejlepších hrajících v play-off a bojovat letos o příčky nejvyšší. K tomu by jim měli pomoci také příchozí hráči, z nejznámějších jmenujme levoruké házenkáře Tomáše Řezníčka a Miroslava Jurku. Jičínští chtěli Zubří úlohu favorita co nejvíce ztížit, v sestavě však stále chyběli hráči základního kádru, Šulc, Groh a J. Drbohlav. Po představení aktérů obou celků došlo na palubovce městské sportovní haly k slavnostní události, současný kapitán týmu a dlouholetá opora našich barev, brankář Filip Veverka, nastoupil ke svému jubilejnímu 400. utkání. Od vedení klubu a svých spoluhráčů obdržel drobné prezenty a následně byl duel zahájen.

 

HBC Ronal Jičín – HC ROBE Zubří  24:32 (12:17)

Domácí se v úvodních minutách drželi svému soupeři na dostřel, ovšem bylo patrné, že ofenzivní síla Zubří je obrovská. Zuberští si vytvářel prakticky v každém postupném útoku výhodnou pozici pro zakončení, přičemž téměř neomylně zakončovali. V šesté minutě sice korigoval domácí Kovařík na 3:5, ovšem následující fáze prvního poločasu ovládli jednoznačně hosté. Ti pokračovali v nátlakové hře, využívali menší agresivity jičínské obrany a bez větších problémů přidávali další branky. Ve dvanácté minutě svítilo na ukazateli z pohledu domácích nelichotivé skóre 3:9. Házenkářům Jičína určitě nechyběl snaha a bojovnost, herní kvalita ale byla na straně Zubří. Hosté neponechávali nic náhodě, hráli stále v nejsilnějším složení a odměnou jim bylo navýšení stavu na 5:13 a později 7:15. V posledních deseti minutách první půle přišlo tolik očekávané zlepšení Jičínských. Domácí přeci jen dokázali zvýšit pohyb a důraz v obraně, zlepšili také kombinaci v postupném útoku a své akce dohrávali především do prostoru pivota či pravého křídla. Ve 28. minutě snižoval Krahulec na nadějnějších 12:16, v závěrečných vteřinách šli domácí navíc do útoku. Bohužel, naprosto zbytečná chyba v rozehrávce nejen že překazila možnost další korekce průběžného stavu, ale naopak umožnila hostujícímu týmu z brejkové situace stanovit výsledek na poločasových 12:17.

Po změně stran se jako první trefili Jičínští, Hlava se prosadil na brankovišti soupeře a upravil na 13:17. Za tohoto stavu ale domácí znovu vyprodukovali nevynucené chyby a zkušený soupeř trestal, 13:20. Domácí házenkáři se nechtěli s průběžným vedením hostů smířit, bojovali, několikrát se jim podařilo snížit na rozdíl pěti branek, 16:21, 18:23, na víc se ale nezmohli. Hosté potvrzovali v Jičíně svou vysokou kvalitu, střelecký prapor Zuberských drželi především v létě příchozí Jurka a Řezníček. Závěr utkání se tak již dohrával poměrně v klidu, všichni přítomní si byli velmi dobře vědomi, že dva body poputují do Zubří. Za zmínku tak stojí uvést, že na konečných 24:32 snižoval jičínský dorostenec Martin Knittl, čímž si připsal svou premiérovou extraligovou trefu.

Domácí tedy ani ve třetím domácím duelu nové sezóny nevyhráli, nutno přiznat, že soupeř byl i tentokrát velmi kvalitní. Jičínští doplatili na nepovedený vstup do utkání, od prvních minut museli dotahovat náskok soupeře, což se na jejich herním projevu celkem logicky promítlo. Na druhou stranu je nutné vyzvednout jejich snahu i za nepříznivého průběhu bojovat o co nejlepší výsledek. Střelecky se nejvíce dařilo Krahulcovi, vidět byli rovněž Kostelecký, Hlava a Miľko. Celkově ale podali Jičínští pouze průměrný výkon, který na silné Zubří nemohl stačit.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Krahulec 7/3; Kostelecký 4; Miľko a Hlava po 3; Škalda 2; Kovařík, Rychna, Bareš, Pich a M. Knittl po 1; Dolejší; Sedlák; Šebek   

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Gratuluji soupeři k jasnému a zaslouženému vítězství. My jsme to Zubří usnadnili prvními dvaceti minutami, kdy hráči Zubří jasně dominovali na obou stranách palubovky. Naší bezkontaktní obranou a špatným útokem jsme utkání ztratili již na začátku. Pochvala pro kluky, že jsme se do utkání ještě dokázali vrátit, ale v momentě, kdy jsme se dostali na rozdíl tří branek, jsme lehkovážně ztratili míče a nevyřešili jsme správně situace, takže se to zase otočilo na osmibrankový náskok pro Zubří. Jediné pozitivum na tomto utkání je, že si dorostenec Martin Knittl vstřelil svůj první extraligový gól. Čeká nás ještě spousta práce.”

Dušan Poloz, trenér HC ROBE Zubří: „Po problémech, které jsme měli na cestě, jsem se bál, jak utkání zvládneme a jak se s tím tým vypořádá. Naštěstí to tým nijak nepoznamenalo. Vstup do utkání jsme měli dobrý, ale poté jsme laxními a jednoduchými chybami dovolili Jičínu dostat se na rozdíl třech branek. V poločase jsme si řekli, že se těchto chyb musíme vyvarovat, protože jsme si byli vědomi, že tady v Jičíně je horká půda a že domácí dokáží potrápit každý tým. Nenechali jsme nic náhodě, závěr utkání jsme si pohlídali a hráli jsme až do konce.”

Statistika utkání:
Diváků:  380
Sedmičky:  5/3 – 2/1
Vyloučení:  4 – 5;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Bubeníček, Petruška
Sled branek: 1-2; 2-5; 3-9; 5-10; 7-15; 10-15; 12-17; 13-17; 13-20; 16-21; 18-23; 21-27; 24-32

 

Před dvoutýdenní přestávkou odehrají extraligoví házenkáři Jičína ještě jeden duel, v sobotu 19. října se představí na půdě aktuálního lídra tabulky, týmu Talent M.A.T. Plzeň, který v dosavadním průběhu neztratil jako jediný celek soutěže ani bod.