Neděle 13. října 2019, Jičín

Povzbuzeni výhrou na horké půdě ve Vsetíně nastoupili jičínští mladíci k dalšímu utkání první ligy. Bohužel, do sestavy opět (pokolikáté už?) zasáhla zranění. Na jedné straně se konečně vrátil Bíšek, na druhé nemohl nastoupit Š. Drbohlav, tvůrce jičínské ofenzívy. Také Kupka zápas stále sledoval pouze z hlediště.

 

HBC Ronal Jičín “B” – Házená Velká Bystřice  26:27 (12:11)

Samotné utkání mělo svoji kvalitu. Oba celky předvedly kvalitní výkony. Domácí měli jasnou hmotnostní a výškovou nevýhodu . Urostlá obrana soupeře jim dělala problémy. Hosté nastoupili do zápasu koncentrovaně. Znát byla přítomnost bývalých extraligových hráčů. Domácí obrana často naivně bránila útoky Bystřice, její hráči využívali zkušeně každého zaváhání a nedůslednosti, především v bránění pivota. Zde byli hosté velmi silní. Díky přesné mušce se dostali Bystřičtí do vedení, které neustále udržovali na rozdílu tří branek. Domácí se nemohli chytit, oproti minulému utkání ubylo na přesnosti a důrazu v obraně. K vidění byly zbytečné technické chyby a nepřesná střelba. Zlom nastal mezi 15. a 20. minutou. Nepříznivý vývoj skore domácí redukovali na samotné minimum a poté ještě stačili do 24. minuty vybojovat tříbrankovou výhodu pro sebe. Stav 4:7 změnili na 11:8. V té době výborně chytal Machalický, zlepšilo se bránění bystřických pivotů a spojek. Nadějné vedení však Jičínští neudrželi, po třech technických chybách a neproměněných šancích Jičína se hosté vrátili do zápasu a srovnali na 11:11. V samotném závěru poločasu ještě výborně hrající Šebek překlopil skóre na stranu Jičína.

Druhý poločas se oba celky střídaly ve vedení. Domácí prohrávali 13:14, pak vedli 16:14 oni.Ovšem mezi 16. a 19. minutou přišel sice krátký, ale zásadní kolaps jičínské hry. Hosté z rychlých protiútoků a opětovně z prostoru pivota udeřili a odskočili na 19:22. Bystřici narostla křídla, naopak domácí mladíčci hráli v hlubokém útlumu. Přestalo se dařit ve všech činnostech. Nepřipravená střelba, chyby v rozehrávce, propustná obrana. To byly atributy , které hrály do not soupeři. Ve 25. minutě svítilo na ukazateli skóre 21:25 a vše se zdálo rozhodnuté. Domácí ale dokázali zmobilizovat zbytek sil morálních i fyzických. Zabojovali a výsledek se dostavil. K neudržení byl především Šebek, důležitou trefu přidal Thorovský a Vraný tak mohl ve 29. minutě dotáhnout snahu HBC, srovnal na 26:26. Koncovku ale sehráli hráči Ronalu  velmi nešťastně. Nejenže nedokázali využít přesilovku, která se jim v závěru nabídla, ale v ní dostali branku ze sedmičky a přišli též o vyloučeného hráče. I tak mohli v závěru vyrovnat, ale stejně jako se Dvorem šanci neproměnili a zůstali tak bez bodů.

Škoda zbytečné ztráty. Soupeř byl zkušený, domácí měli dva výpadky, ale ty je stály body. Ve hře Jičína bylo příliš laciných ztrát míčů, naivní bránění pivotů či spojek. To rozhodlo. Na druhou stranu je obrovským pozitivem, kterak se hráči HBC dokázali vzchopit, když dvakrát prohrávali čtyřbrankovým rozdílem. Zvláště poslední pětiminutovka byla, co se týká bojovnosti, ukázková. Nestačila však. V dresu Jičína byli vidět tradiční pilíře. Výborný zápas sehráli Vraný, Šebek, Kolc (především v útoku), velmi dobře zachytal Machalický, neztratili se ani dorostenci Doškář, Knittl a Thorovský. Obrana tentokrát ukázala okénka. Citelně chyběl na rozehrávce Š. Drbohlav.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín “B”: Petr, Machalický – Šebek 7; Kolc 7/2; Vraný 6; Doškář a M. Knittl po 2; Thorovský a Bíšek po 1; M. Bareš; F. Bareš; P. Drbohlav; Pekař; Matula

 

Statistika utkání:
Diváků:  94
Sedmičky:  2/2 – 1/1
Vyloučení:  3 – 3;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Bareš,Uhlíř
Sled branek: 0-1, 1-3, 2-5, 4-7, 7-7, 11-8, 11-11, 12-11, 13-14, 16-14, 19-22, 21-25, 24-26, 26-26, 26-27

 

V neděli 20. října čeká jičínské mladíky zápas na palubovce tradičně výborného týmu TJ JM Chodov Praha.