Sobota 13. dubna 2019, Velká Bystřice

Dohrávku třetího kola první ligy odehráli jičínští házenkáři na Hané. Díky pracovním povinnostem chyběli Vávra, Bíšek, dále zranění Bareš, Š. Drbohlav a Honejsek. Chyběli i další dorostenci,kteří tradičně startují v rezervním týmu. Hosté chtěli bodovat, odevzdali na hřišti vše,ale v konečném účtování opět tahali za kratší konec provazu.

 

Házená Velká Bystřice – HBC Ronal Jičín “B”  28:26 (11:9)

První poločas byl vyrovnaný. Hosté se ujali vedení, domácí otočili, vedli 4:2. Hostující celek snížil a díky kvalitním obranám bylo skóre neustále téměř vyrovnané. Střelci Jičína nezapomněli na neproměňování, znovu pomohli soupeři neproměněnými šancemi z prostoru křídla a střední spojky. Na štěstí hostující obrana solidně bránila a také Petr dokázal pokrýt střely domácích. To byl též důvod nízkého počtu branek. Co si však Jičínští neodpustili, byly technické chyby. Nebylo jich příliš, ale v takto vyrovnaném zápase rozhodovaly. Také měli smůlu při získávání odražených míčů. Domácí získali prakticky všechny, hosté pouze jeden. První zlomový okamžik nastal ke konci poločasu, kdy za stavu 9:9 měli hosté ve 29. minutě útok. Po přihrávce na pivota nebyl pískán faul na Šebka, který byl držen ta dres a nemohl očividně zasáhnout do hry. Domácí z rychlého protiútoku vstřelili 10. branku. Obdobná situace nastala před závěrečným hvizdem, z následného útoku. To byl faulován Dvořák, domácí obrana ho umístila téměř mezi diváky, ale píšťalky zůstaly němé. Také této situace domácí využili a dostali v posledních vteřinách prakticky zadarmo dvoubrankový náskok.

I druhá půle byla vyrovnaná. Hosté se snažili v obraně,především Šolc, Masák a Dvořák. V útoku ale byli jičínští hráči často bezradní. Jediným střelcem byl neúnavný Masák, ten střílel branky jako na běžícím páse. Zbylé spojky a křídla se jakoby ostýchaly,možná se i trochu bály fyzického kontaktu.. Teprve ve druhé části se probudil Šolc i střelecky a ukázal svůj potenciál, na lepší časy si vzpomněl i Dvořák, neúnavně bojoval s obranou Šebek. Jičínský celek dokázal zlepšeným výkonem dotáhnout tříbrankový náskok domácích až na branku a vypadalo to, že by hosté mohli vývoj zápasu otočit ve svůj prospěch. Běžela 25. minuta a hráči HBC hráli přesilovku za stavu 24:23. Nezahráli ji nejlépe, nejenže z brejku po chybě v rozehrávce inkasovali, ale přišlo vyloučení  a bylo rázem po výhodě. Stále však bylo dostatek času na vyrovnání. Přišla ale druhá chyba, téměř totožná s tou předcházející, domácí znovu z brejku vstřelili branku a upravili již na 26:23. poslední tři minuty hosté vrhli vše do útoku, snažili se, bojovali. Pak však dostali 27. branku, při které získal domácí hráč výhodu proběhnutím brankoviště. Kromě toho byl v závěru vyloučen Dvořák za faul, který v první půli právě na něj zůstal bez odezvy, následovala i sedmička. 28:25 a bylo tozhodnuto. Závěrečnou trefou upravil výsledek Masák. Pro zajímavost, Ondra vstřelil poslední čtyři branky v řadě. Levá strana ani střed branku nepřidaly a to byla škoda.

Jičínští opět na body nedosáhli. Mohou se cítit možná ukřivděni, ale kdyby se do soupeře opřeli dříve a kdyby se vyvarovali tradičních výpadků (ač jich bylo oproti minulým zápasům daleko méně), nemohli v Bystřici prohrát. To jsou však spekulace kdyby. Každopádně byla vidět snaha i bojovnost a chuť se o výsledek poprat. A to je pro zbývající zápasy příslib.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín “B”: Petr, Coufal st. – Masák 11/2; Šebek 4; Šolc a M. Knittl po 3; Dvořák a P. Drbohlav po 2; Vraný 1; Pekař; Matouš; Šachl
Statistika utkání:
Diváků:  126
Sedmičky:  5/4 – 3/2
Vyloučení:  5- 5;  ČK:  0 – 1
Rozhodčí:  Procházka, Horáček
Sled branek: 0-1, 4-2, 5-4, 6-5, 8-7, 9-9, 11-9, 13-10, 16-12, 17-15, 21-18, 23-22, 26-23, 27-24, 28-26