Neděle 21. dubna 2019, Plzeň

V neděli odstartovaly obě semifinálové série CHANCE play off STRABAG Rail Extraligy v házené mužů. Jičínští, kteří ve čtvrtfinále zaslouženě vyřadili favorizovanou Kopřivnici, cestovali k prvnímu duelu na půdu vítěze základní části a nejúspěšnějšího celku posledních pěti let, týmu Talent Robstav-M.A.T. Plzeň. Západočeši jsou pasováni za jednoho z největších aspirantů na zisk mistrovského titulu a netajili se skutečností, že jsou favority minimálně na postup do finále. Na druhou stranu naši házenkáři odehráli vynikající zápasy ve čtvrtfinále a do bojů mezi nejlepšími čtyřmi týmy soutěže vstupovali s otevřeným hledím. Aktéři obou celků si byli vědomi důležitosti úvodního střetnutí série, kterou navíc umocňovala přítomnost televizních kamer (utkání bylo živě vysíláno na sportovní stanici ČT Sport). Domácí kormidelníci měli k dispozici kompletní kádr, hostující trenéři stále nemohli počítat se zraněným Krahulcem, po delší odmlce se do sestavy vrátil Kostelecký a také kapitán Bareš. Ještě jednu velkou oporu nasadili do zápasu hosté, a to své věrné fanoušky, kterých dorazilo do Plzně přibližně osmdesát, když většinu tvořili mladí jičínští házenkáři účastnící se tradičního mládežnického mezinárodního turnaje Prague Handball Cup.

 

Talent Robstav-M.A.T. Plzeň – HBC Ronal Jičín  31:29 (17:14)

Nutno podotknout, že v úvodních minutách měli až nečekaně hodně důvodů k radosti právě příznivci hostujících barev. Házenkáři Jičína totiž do zápasu vlétli jako uragán a domácí v tomto směru očividně zaskočili. Jako první mířil přesně nekompromisní ranou ze střední vzdálenosti Horut, kterého o chvíli později napodobil gólem z rychlého útoku Hlava, 0:2. Až ve třetí minutě se radovali také domácí, ovšem odpověď Jičína přišla záhy. Nejprve mířil přesně aktivní Kovařík, následně vychytal střelce domácích Veverka a z dalšího útoku se technickou střelou prosadil Kubík, 1:4. Hosté působili na začátku utkání kompaktnějším dojmem, pozorně bránili a mohli se rovněž spolehnout na výborné zákroky gólmana Veverky. Ten dokázal navíc vsítit gól přes celé hřiště do opuštěné „klece“ Plzně a výrazně se tak podílel na stavu 3:6 na začátku jedenácté minuty. Házenkáři jičínského Ronalu však v těchto momentech nevyužili přesilovou hru a domácí trestali. Během několika málo okamžiků Plzeňští srovnali na 6:6 a začínalo se od nuly. Oba týmy se poté střídaly ve vedení, na 8:8 následně vyrovnával svým druhým přesným zásahem Horut. Poté se opět přes celé hřiště nemýlil Veverka a na konci osmnácté minuty svítil na světelné tabuli k velké radosti jičínských příznivců stav 8:9. O chvíli později ale postihla naše házenkáře velká rána, již po druhém nedovoleném zásahu do hlavy musel ze hry odstoupit aktivně si počínající Horut a Jičínští tak museli po Krahulcovi oželet už druhého hráče základní sestavy. I přesto byla k vidění naprosto vyrovnaná bitva, domácí se však přeci jen po nervózním úvodu zkoncentrovali a pomalu přebírali iniciativu. Hosté ale stále statečně vzdorovali plzeňské ofenzívě a drželi domácí na dostřel. V závěrečné desetiminutovce však házenkáři Jičína vyprodukovali až příliš velké množství nevynucených technických chyb, které zkušení hráči domácího Talentu využili k prvnímu výraznějšímu náporu a navýšení na 16:12. V úplném závěru dokázali hosté zkorigovat na 17:14.

Do druhé půle vstupovali Jičínští s cílem navázat na velmi solidní výkon z první poloviny úvodní třicetiminutovky a udržet co nejdéle stav, který by je držel ve hře o vítězství. To se také hráčům hostí dařilo. Důrazný Kovařík snížil na dvougólový rozdíl a ve druhé minutě upravoval na nejtěsnějších 17:16 téměř neomylný Kubík. Hosté tedy zvládli také úvod druhé třicetiminutovky a nadále brnkali domácím na nervy. Ještě v šesté minutě byl stav 19:18, to se za Jičín prosadil ze sedmimetrového hodu Šulc. Následná pětiminutovka ale patřila domácím. Ti využili dalších naprosto zbytečných ztrát míče hostujícího celku a především dvojice Jakub Tonar a Michal Chmelík se postarala o navýšení na 25:18. Pakliže si někdo z přítomných fanoušků či diváků u televizních obrazovek myslel, že je definitivně rozhodnuto, mýlil se. I v oslabené sestavě (Horut již do hry po svém odstoupení v první půli nezasáhl) se Jičínští dokázali ještě více semknout a zabojovat o zdramatizování duelu. Nejprve se z pivota trefil Drbohlav a vzápětí snížil na 25:20 Hlava. Házenkáři domácího Talentu sice odpověděli, ovšem úsek hry mezi 17. a 21. minutou druhého dějství patřil jednoznačně Jičínským. První trefou v zápase se prezentoval Dolejší, nedlouho po něm mířil přesně po individuálním průniku Groh. To ale nebylo vše, v devatenácté minutě se z pivota opět prosadil Drbohlav a něco málo přes devět minut před závěrečným klaksonem upravoval na nadějných 26:24 Král. Dvougólový rozdíl svítil na světelné tabuli i osm minut před koncem, to na 27:25 korigoval hostující Kubík. Bohužel pro Jičínské, opět přišly laciné technické chyby, které vysvobodily Plzeňské z možné dramatické koncovky. Domácí nabídnutých příležitostí beze zbytku využili a čtyři minuty před koncem odskočili na 31:25. Ke cti Jičínských lze ale konstatovat, že bojovali až do závěrečného hvizdu. Hosté šli v závěru do rizika v sedmi hráčích v poli a z náskoku Plzeňských pomalu ukrajovali. Nakonec se odvděčili svým mohutně povzbuzujícím fanouškům alespoň korekcí na konečných 31:29.

První krok v semifinále tedy lépe zvládli domácí, nutno ale poznamenat, že házenkáři hostujícího Ronalu jim byli naprosto vyrovnaným soupeřem a pouze rozdíl v počtu technických chyb naklonil misku vah na stranu Plzně. Hosté odehráli na západě Čech více než solidní partii, zejména úvod zápasu patřil hostujícímu celku, škoda zranění Horuta, jehož individuální schopnosti určitě chyběly. Jičínští podali maximálně bojovný koncentrovaný výkon, v důležitých momentech ale posadili domácí svými školáckými chybami na koně. To byla velká škoda, v případě vyrovnanějšího stavu v úplném závěru utkání mohli Jičínští klidně pomýšlet na vítězství. Velké poděkování patří hostujícím fanouškům, kteří po celých šedesát minut mohutně povzbuzovali jičínské házenkáře a měrou vrchovatou se podíleli na bouřlivé atmosféře, děkujeme!!!

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka 2, Machalický – Kovařík 6; Kubík 4; Šulc 4/3; Hlava a J. Drbohlav po 3; Horut a Groh po 2; Dolejší a Miľko po 1; Rychna; Kostelecký; Bareš; Kolc

 

Michal Tonar, trenér Talentu Robstav-M.A.T. Plzeň: „Věděli jsme, že to nebude tak lehké jako s Lovosicemi. Začali jsme vlažně, chyběla nám jiskra. Dělali jsme v útoku chyby, který soupeř trestal rychlými góly. A my jsme museli dotahovat a dokázali jsme to, ukázala se síla mančaftu. Doufám, že to v Jičíně bude z naší strany lepší, ale to očekávám i od soupeře. Na obou týmech se podepsalo, že byla teď přestávka. Možná proto tam bylo hodně technických chyb na obou stranách. Bude rozhodující, kdo se rychleji vrátí do herní pohody. Teď nás čeká zápas na horké jičínské půdě, kde musíme podat lepší výkon, abychom mohli pomýšlet na další vítězství. Nesmí tam přijít žádná hluchá místa. Máme teď dva dny, abychom zregenerovali, na videu si ukážeme chyby. A já věřím, že jsme natolik zkušený tým, abychom se z toho poučili.“

Jakub Tonar, nejlepší střelec zápasu, Talent Plzeň: „Já na ty osobní statistiky moc nejsem. I Milan Ivančev, který začal, tam měl perfektní věci a dával důležité góly, i když se nám nedařilo. Jičín už vyřazením Kopřivnice potvrdil svoji kvalitu, nás dneska v úvodu zaskočil. Naštěstí jsme se z toho dostali už do poločasu, ale zase nám utekl závěr. To by se nám příště mohlo vymstít. Ale nejdůležitější je, že máme první bod. Teď už se chystáme na těžkou odvetu v Jičíně.“

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Kdybychom lépe využili situace, která nám Plzeň nabídla, mohli domácí ještě víc znervóznět. My jsme sice vedli, ale nevyužili jsme tam dvě přesilovky a postupem času jsme začali být pasivnější v defenzivě. Na dvacet technických chyb se venku nedá vyhrát, obzvlášť u takového soupeře, jakým je Plzeň. Přesto věřím, že to s námi nebudou mít jednoduché, budeme kousat. Doma jsme silnější, máme skvělé fanoušky, bude plná hala a to roste i sebevědomí hráčů. Já věřím, že sem pojedeme ještě dvakrát. I když vím, že zkušenost je na straně Plzně. Ale na druhou stranu my chceme, zatímco oni musí. Rozhodně se necítíme jako velký outsider.”

Martin Kovařík, spojka Jičína: „Svoje góly bych vyměnil za vítězství. Ukázalo se, že Plzeň má zkušený mančaft. Zvládla ten zápas takticky lépe. My můžeme být spokojeni, že jsme odehráli dobré utkání. Poučíme se z toho a ve středu zkusíme doma vyhrát. Bude to obrovská bitva, přijde plná hala.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  710
Sedmičky:  4/4 – 5/4
Vyloučení:  3 – 5;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Bečička, Horák
Sled branek: 0-2; 1-4; 3-6; 6-6; 8-9; 12-10; 16-12; 17-14; 19-18; 25-18; 25-20; 27-25; 31-25; 31-29

 

Semifinálová série se ve středu 24. 4. přesouvá na palubovku městské sportovní haly v Jičíně. Druhý zápas má výhoz v 19:00 hodin a jičínští házenkáři zvou všechny své fanoušky do hlediště. Pojďme si společně připomenout skvělou atmosféru, která doprovázela boje jičínských házenkářů v honbě za mistrovským titulem v sezóně 2012/2013, ale i letošní čtvrtfinálové boje s Kopřivnicí. Přijďte tedy ve středu 24. dubna do městské sportovní haly v červeném a rozpoutejme v hledišti pravé házenkářské peklo, Jičínští budou Vaši podporu v nesmírně těžkých semifinálových duelech potřebovat. Vzpomeňme na jaro 2013, kdy naši chlapci úspěšně bojovali o titul mistra České republiky, dožeňme naše házenkáře k medailovým příčkám.

Atraktivitu utkání ještě zvýrazní bývalý vynikající prvoligový fotbalový útočník Luděk Zelenka, jenž provede slavnostní výhoz. V současné době působí Luděk Zelenka jako spolukomentátor a fotbalový expert České televize při fotbalových přenosech, je rovněž úspěšným generálním manažerem českého reprezentačního celku v malém fotbale.