Sobota 16. listopadu 2019, Jičín

V sobotu přivítali jičínští házenkáři na domácí půdě nováčka nejvyšší soutěže, brněnský celek SHC Maloměřice. Náš tým byl favoritem duelu, ovšem hráči si byli dobře vědomi, že jakékoliv podcenění soupeře by se nemuselo vyplatit. V jičínských barvách stále chyběli Šulc, bratři Drbohlavové, Škalda, Bareš a Šebek.

Fotografie z utkání naleznete v galerii.

 

HBC Ronal Jičín – SHC Maloměřice Brno  33:21 (17:12)

Úvod střetnutí zvládli lépe hosté. Ti se ujali ve druhé minutě vedení 0:1, o chvíli později zvyšovali na dvoubrankový rozdíl. Jičínští ale odpověděli tím nejlepším způsobem. Po pěkných kombinacích, do nichž se zapojovali všichni hráči, přehrávali hostující defenzívu a díky přesnému zakončení otočili na 5:2. Házenkáři Maloměřic se prezentovali sympatickým výkonem, využívali malého důrazu domácí obrany a vypracovávali si solidní střelecké pozice. Jičínský gólman Veverka byl však pozorný a také díky jeho důležitým zákrokům dokázali domácí zvýšit na 9:4. Hosté se následně pokoušeli přehrávat domácí obranu početní převahou, když útočili v sedmi hráčích v poli. Tato taktika jim však nevycházela, Jičínští útočné manévry hostí dokázali zachytávat a po zmocnění se míče skórovali přes celé hřiště do opuštěné branky soupeře. V průběhu zápasu se hned čtyřikrát takto zapsal do střelecké listiny gólman Veverka. Pár minut před koncem prvního poločasu svítil na ukazateli příznivý stav pro domácí v poměru 16:9, v úplném závěru ale hosté využili dalších zaváhání jičínské defenzívy a zkorigovali na přijatelnějších 17:12.

Začátek druhého dějství přinesl vyrovnanou bitvu, hosté stále drželi poměrně příznivý výsledek. Domácí se sice dostávali do slibných brankových příležitostí, ovšem v mnoha případech ztroskotali na dobře chytajícím gólmanu soupeře. V sedmé minutě byl stav 20:15 pro domácí, poté ale přišel velký nápor jičínských házenkářů, který definitivně rozhodl o osudu utkání. Jičínští pokračovali v nápadité hře v útoku, mnoho akcí bylo dohraných na pivota Miľka, jenž se v průběhu zápasu zapsal do střelecké listiny celkem sedmkrát. Zlepšení nastalo na určitý herní úsek v obraně domácích. Zvýšená agresivita na hosty platila a napomohla domácím k sedmibrankové šňůře a vysokému vedení 27:15. Hosté sice i nadále bojovali, snažili se výsledek alespoň kosmeticky upravit, na výraznější změnu ve vývoji duelu již ale neměli síly. Domácí tak dotáhli zápas do vítězného konce v poměru 33:21 a připsali si další extraligové body.

Házenkáři jičínského Ronalu odehráli s nováčkem soutěže solidní utkání. S výjimkou prvních minut byli neustále ve vedení, které dokázali ve druhém dějství navyšovat až na dvouciferný rozdíl. Domácím se dařilo v útoku, pestrou kombinační hrou přehrávali obranu hostí a přestože se nevyvarovali neproměňování i těch nejvyloženějších šancí, nastříleli poprvé v sezóně více než třicet branek. Hru s přehledem dirigoval Dolejší, střelecky se na brankovišti soupeře prosadil sedmigólový Miľko, po svém příchodu na palubovku byl hodně vidět Rychna. Ostatní hráči střídali lepší momenty s těmi méně povedenými, spokojenost určitě nepanovala s výkonem defenzívy. Řadu úspěšných zákroků si připsali oba brankáři, Veverka se navíc blýskl čtyřmi vstřelenými góly do opuštěné branky Maloměřic. Vysoká výhra je určitě povzbuzením do dalších extraligových bojů.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka 4, Machalický – Miľko 7; Dolejší a Kovařík po 4; Rychna 4/1; Krahulec 3; Sedlák a Kostelecký po 2; Hlava, Kolc a M. Knittl po 1; Groh; Pich; Vaněk   

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: “Děkuji za gratulaci. Pro nás jsou to cenné a řekl bych povinné body. Pokud chceme pomýšlet na play-off, tak nám nezbývalo nic jiného, než zvítězit. Chtěli jsme také potěšit diváky po těch našich nevydařených předchozích zápasech dobrou hrou v obraně i v útoku, což se nám v prvním poločase moc nedařilo. Nedokázali jsme se vyrovnat Maloměřicím ve spolupráci spojka – pivot a nedokázali jsme proměňovat šance. Na hru sedm proti šesti jsme se připravovali, ale máme k tomu veliký respekt. Druhý poločas jsme se zlepšili v obraně, ale pořád tam máme mezery, ve kterých se musíme zlepšovat. Za nás povinné vítězství, ale do utkání ve Frýdku se musíme zlepšit v několika aspektech.”

Vít Musil, trenér SHC Maloměřice Brno: “Gratuluji domácím k vítězství. Musím říct, že dnes předvedli velmi kvalitní výkon. Tlačili nás, ždímali a nám bohužel docházely síly. Doufali jsme, že bychom mohli mít na konci kondiční převahu, ale vůbec se to nestalo a my jsme naopak měli co dělat, abychom zápas dohráli. Dnes se nám určitě nedařilo zdaleka to, co jsme chtěli. Věděli jsme, že na jičínské palubovce nemáme co ztratit, že sem jedeme zkusit zabojovat o body a překvapit, ale za těch okolností, ve kterých jsme se ocitli, by to byl nadlidský výkon. Dnes jsme bohužel museli jsme hrát na pět spojek, ale hodně nás ovlivnilo zranění Filipa Junga, který se zranil již při rozcvičce. Na jeho výkonu to bylo hodně znát, nebyl tak sebejistý a byl omezený. Ve druhém poločase se díky úsilí, které do toho dal, odrovnal úplně. Utkání se určitě lámalo, ve chvíli, kdy jsme prohrávali o čtyři branky a nedávali jsem vyložené šance. Nedali jsme tři sedmimetrového hody za stavu, když jsme prohrávali o pět. To jsou věci, které vás položí. My se snažíme se hrát nestandardní postupný útok, hrajeme to na sedm hráčů a dnes nám to šlo nejhůř ze všech pokusů, které jsme měli, což odpovídá i počtu branek, které domácí snadno vsítili. Nicméně víme, že nás tyto situace budou posouvat a dál a chtěl jsem, aby dnes naši hráči ustáli tlak, kdy už bylo v podstatě po zápase. Dnes vyhrál lepší tým, na který my jsme nebyli dostatečně silní a dostatečně připravení.”

 

Statistika utkání:
Diváků:  452
Sedmičky:  2/1 – 6/3
Vyloučení:  2 – 5;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Valášek, Vychodil
Sled branek: 0-2; 5-2; 6-4; 9-4; 12-6; 13-8; 16-9; 17-12; 19-13; 20-15; 27-15; 30-17; 32-18; 33-21

 

První polovinu základní části Strabag Rail extraligy zakončí házenkáři jičínského Ronalu v neděli 24. listopadu, kdy se představí na palubovce předposledního celku tabulky, týmu SKP Frýdek-Místek. O týden později, přesněji v sobotu 30. listopadu, přivítají od 18:00 hodin v městské sportovní hale pražskou Duklu.