Neděle 17. listopadu 2019, Jičín

Do jičínské haly přijel v neděli tradiční a lze říci výsledkově neoblíbený soupeř z Bystřice p. Hostýnem. Bystřice patří dlouhodobě mezi nejúspěšnější týmy první ligy, (v minulosti i účastník extraligy), postavení v tabulce určitě neodpovídá kvalitě a zkušenostem kádru. Také Jičínští se krčí na posledním místě tabulky, jejich výhra ve Vsetíně je již vousatá, ve hře tak byly dva velmi důležité body.

 

HBC Ronal Jičín “B” – HK Bystřice p/H  28:24 (15:11)

Marodka Jičína zůstává stále zaplněna, ale jak je již dobrým zvykem, ke hře se díky tomu dostávají dorostenci a ti se snaží převádět co nejlepší výkony. Nejinak tomu bylo i v tomto zápase. Jičínský celek též posílil bývalý juniorský reprezentant Ukrajiny Dmytro Reznik a jeho hra, především v úvodu zápasu, byla znatelným přínosem. Jičínští mladíci začali tentokrát koncentrovaně od samotného začátku. V útoku dvojice Reznik M. Bareš byla k neudržení. Reznik dokázal uvolnit Bareše na pivotu prakticky kdykoli. Avšak ani bystřičtí hráči v útoku nezaháleli. Domácí obraně dělala velké problémy též spolupráce hostí s pivoty. Zde byla Achillova pata jičínské obrany. Jičínská hra však měla jednu obrovskou devizu, byl to výkon Machalického v brance. Ten mnohokrát dokázal uklidnit výbornými zákroky své spoluhráče, pochytal i ty nejjasnější šance Bystřických. I díky němu se Jičínští propracovali až k tříbrankovému vedení. V závěru poločasu se domácí odpoutali na rozdíl čtyř branek. Poločasové vedení bylo nadějné, ale také bylo jasné, že hráči Bystřice budou bojovat i za nepříznivého stavu.

To se ukázalo ihned po nástupu do druhé části. Hosté snížili na 15:13, když jim k tomu pomohly hlavně ukvapená střelba a technická chyba Jičínských. Domácí se ale včas vzpamatovali, odpověděli střelami Drbohlava a Reznika. V desáté minutě byl stav 18:15. Poté přišla ukázková pětiminutovka Jičína. Jedna hezčí akce než druhá se valily na soupeřovu branku. Hosté najednou nestačili, jičínští mladíci je dokonale přehrávali. Výsledkem bylo vedení 22:15. Pak ale přišly chyby. Tři neproměněné šance z pivota a spojky, nepřesnosti v rozehrávce a hosté se nadechli k náporu. Během čtyř minut snížili na 22:18 a ukázali, že se určitě nevzdají. V této fázi ale rozhodovala mladická drzost jičínských dorostenců. Prosadili se Thorovský a M. Knittl a s nimi M. Bareš. Domácí si tak neustále udržovali mírný náskok, ubránili se i v oslabení, kdy dokonce skórovali. Hosté však ukázali, že jsou velmi dobrým týmem. Přitlačili v obraně, donutili domácí k chybičkám a ty využili. Ve 28. minutě byl stav 26:24 a výsledek nebyl vůbec jasný. Své výborné výkony však korunovali brankami nejmladší a nejzkušenější, Thorovský a M. Bareš. Jejich trefy potvrdily kvalitní výkon HBC a jičínská sestava se tím bodově dotáhla na svého soupeře.

Utkání mělo svoji kvalitu. Oba celky předváděly rychlou házenou, k vidění byla celá řada pohledných, házenkářských akcí na obou stranách. V domácím celku se dařilo M. Barešovi, nebojácnému Thorovskému na rozehrávce a střelecky dalšímu dorostenci, M. Knittlovi. Opět se dokázal prosadit a důležité branky střílet P. Drbohlav. Velkým přínosem určitě byla hra D. Reznika, který byl v první půli k neudržení. V obraně byli téměř k nepřekonání Vávra a F. Bareš a nepřehlédnutelný byl výkon Machalického v brance, ten své spoluhráče dokázal podržet v těch nejkritičtějších chvílích. Jeho 56 procent úspěšnosti bylo obrovským přínosem k zisku bodů.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín “B”: Petr, Machalický – M. Bareš 7; P. Drbohlav a Thorovský po 6; M. Knittl 4; Reznik 3; Pekař a Bíšek po 1; F. Bareš; Vávra; Doškář; T. Kolc; P. Kolc

 

Statistika utkání:
Diváků:  102
Sedmičky:  1/0 – 3/1
Vyloučení:  3 – 3;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Halada, Kosmák
Sled branek: 1-2, 3-4, 4-5, 8-5, 8-7, 11-9, 15-11, 15-13, 16-14, 22-15, 22-18, 23-20, 26-24, 28-24

 

V sobotu 23. listopadu hraje jičínská rezerva v Praze na půdě Sokola Vršovice.