Středa 1. února 2023, Plzeň

Po zimní přestávce nastoupili jičínští házenkáři ve středu k prvnímu extraligovému duelu kalendářního roku 2023, když se představili na půdě plzeňského Talentu, tedy jednoho z největších aspirantů na mistrovský titul. Zatímco domácí nastoupili téměř kompletní, na straně hostí byla kolonka absencí velmi početná. Z důvodů zranění či nemocí nemohli v našich barvách nastoupit brankář Machalický, dále Freiberg, Hlipala, Doškář, dlouhodobě zraněný Ježek, stejně tak Miľko a M. Knittl, kteří se již ale vrací do tréninkového procesu po operaci kolene. Připraven krýt záda brankáři Plevovi byl J. Knittl, na palubovce se objevili také mladíci Ženatý, Matouš a bratři Hájkové. Přesto chtěli naši házenkáři odehrát na západě Čech podařené utkání.

Talent tým Plzeňského kraje – O2xyworld HBC Jičín  34:22 (20:11)

Na první branku z ruky domácího Šafránka ještě hosté nalezli odpověď v podobě dvou zásahů J. Dolejšího, 1:2, to ale bylo poslední vedení Jičínských v utkání. Házenkáři Talentu následně třemi góly v řadě otočili na 4:3 a dali jasně najevo, v čí režii se bude utkání odehrávat. V jedenácté minutě snižoval Hlava na 7:4 a mohlo být ještě lépe, Jičínští však třikrát v krátkém sledu ztroskotali ve vyložených šancích na výborně chytajícím Herajtovi a Plzeňští trestali, 12:4. V dalších minutách zpřesnili hosté hru, konečně se vyvarovali technických chyb a přehrávali vysunutou obranu domácích. Střelecké příležitosti využili Matouš, Š. Drbohlav, A. Dolejší a Kovařík, jenž snižoval na 13:8. Tento rozdíl ve skóre ale netrval dlouho, aktivní obrana Plzně vyvíjela na Jičínské značný tlak. Bohužel, naši házenkáři v mnoha případech chybovali a umožnili domácím z brejkových situací trestat. Házenkáři domácího Talentu tak do konce poločasu zvýšili na 20:11.

V první půli druhé třicetiminutovky drželi hosté herně i výsledkově krok, pozorně si v brance počínal Pleva, také obrana proti postupnému útoku působila agresivnějším dojmem. Z přemíry snahy o přerušení ale hosté častokrát otvírali prostory na brankovišti, čehož využívaly domácí spojky ke spolupráci s reprezentačním pivotem Režnickým. Ten se nakonec stal se sedmi góly nejlepším střelcem utkání. Do poslední desetiminutovky vstupovaly oba týmy za stavu 29:19. Závěr utkání se již dohrával v poklidném tempu, hráči Plzně zaslouženě dokráčeli k výhře 34:22.

Házenkáři jičínského O2xyworldu tahali v průběhu celých šedesáti minut celkem logicky za kratší konec provazu. Domácí disponují kvalitním kádrem, v jejich středu působí několik reprezentantů, síla Plzeňských se tak zákonitě projevila. Přesto mohli hosté uhrát příznivější výsledek, bohužel až příliš často a zbytečně chybovali, navíc neproměnili velké množství nadějných šancí.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Pleva, J. Knittl – A. Dolejší 4; J. Dolejší 4/1; Hlava 3; Kastner, Thorovský, Kovařík a Matouš po 2; J. Drbohlav, Š. Drbohlav a M. Hájek po 1; Rychna; Pekař; Ženatý; J. Hájek

 

Statistika utkání:
Diváků: 720
Sedmičky:  7/5 – 3/1
Vyloučení:  2 – 4;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Hájek, Kozler
Sled branek: 1-2; 4-3; 7-4; 12-4; 13-8; 17-10; 20-11; 22-13; 23-15; 26-16; 29-16; 30-20; 34-22

 

Již v sobotu 4. února čeká házenkáře O2xyworld HBC Jičín důležité domácí střetnutí s týmem KH Kopřivnice. Utkání má výhoz v tradičních 18:00 hodin.