Pátek – sobota 13. – 14. 1. 2023, Považská Bystrica

Ve čtvrtek 12. ledna odcestovali házenkáři jičínského O2xyworldu do Považské Bystrice, kde v pátek a sobotu proběhl mezinárodní turnaj MŠK Cup 2023. Turnaje se kromě domácího celku a Jičína zúčastnily týmy Zubří a účastníka slovenské nejvyšší soutěže, celku HK Agro Topoľčany. Všechny týmy nastoupily bez několika hráčů, vzhledem k reprezentační přestávce se turnaje nemohli zúčastnit házenkáři reprezentující své země v kategorii mužů a juniorů, samozřejmě chyběli také někteří hráči doléčující si zranění ze závěru loňského roku. Ve výběru Jičínských scházel brankář Pleva, z hráčů v poli absentovali z různých důvodů J. Dolejší, Matouš, Hlipala, Freiberg a Ježek. Naopak první větší příležitost dostal gólman Poláček z Náchoda, po více než roční odmlce se na házenkářské palubovky vrátili pivot Miľko a křídelník Knittl.

Turnaj byl hrán systémem final for, v pátečním semifinále změřili naši házenkáři síly s domácí Považskou Bystricí.

 

Pátek 13. 1. 2023
O2xyworld HBC Jičín – MŠK Považská Bystrica  28:24 (14:12)

V prvním utkání se Jičínští ujali mírného vedení, na kterém měl velký podíl gólman Machalický. Oba týmy se pokoušely o rychlou kombinační házenou, utkání se přítomným divákům muselo líbit. V polovině poločasu dokázali domácí vývoj skóre převrátit na svou stranu, hosté ale zareagovali nejlepším možným způsobem a vedení si vzali zpět. První část skončila 14:12 ve prospěch Jičína. Také úvod druhého dějství patřilo našim hráčům, kteří si vybudovali až šestibrankový náskok. Považskobystričtí se sice snažili i za vydatné podpory svých příznivců utkání zdramatizovat, hosté ale větší korekci ve skóre nepřipustili a zaslouženě vyhráli 28:24. V semifinálovém duelu se dařilo oběma gólmanům, Machalickému v prvním a Poláčkovi ve druhém poločase. Nejlepším střelcem Jičína byl Kovařík s pěti góly, čtyři přesné zásahy přidal J. Drbohlav, třikrát se trefili Knittl a Doškář.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín:  Machalický, Poláček – Kovařík 5; J. Drbohlav 4; Knittl a Doškář po 3; Rychna, Hlava, Ženatý, Kastner a Pekař po 2; Š. Drbohlav a Thorovský po 1; Miľko 1/1; A. Dolejší; J. Hájek; M. Hájek

 

Sobota 14. 1. 2023
O2xyworld HBC Jičín – HC ROBE Zubří  32:30 (15:13)

O prvenství v turnaji se v sobotu krátce po poledni utkaly týmy Jičína a Zubří. Do finálového souboje již na straně našeho celku nemohli zasáhnout zranění Š. Drbohlav a J. Hájek, také na straně Zubří se představila velmi mladá sestava s řadou dorostenců. Začátek střetnutí byl poměrně vyrovnaný, s přibývajícími minutami převzali otěže zápasu Jičínští, kteří si také vytvořili mírný náskok. Ten udrželi až do poločasové přestávky, stav 15:13 ale dával naděje na celkové prvenství oběma celkům. Ve druhé třicetiminutovce Zuberští zariskovali a pokusili se o hru se sedmi hráči v poli. Tato taktika jim zpočátku vycházela, z čehož resultovalo vedení Zubří 21:20. V dalších minutách již ale házenkáři Jičína dokázali přečíslení soupeře ubránit a naopak několika góly do opuštěné branky Zubří získali vedení zpět. V posledních minutách se soupeř ještě pokoušel utkání zvrátit vysunutou obranou, naši házenkáři si ale poradili a utkání dotáhli do vítězného konce v poměru 32:30. Tím si zajistili prvenství v turnaji.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín:  Machalický, Poláček – Kastner 7/2; Hlava, Kovařík a Doškář po 4; J. Drbohlav a Rychna po 3; A. Dolejší a M. Hájek po 2; Ženatý, Miľko a Thorovský po 1; Knittl; Pekař

 

Házenkáři O2xyworld HBC Jičín zanechali v Považské Bystrici i přes nekompletní sestavu velmi sympatický dojem. Prezentovali se kombinační házenou, v mnoha případech přehráli obranu soupeřů do křídelních prostor, dařila se rovněž spolupráce s pivoty. Solidní zápasy odchytali brankáři Machalický a Poláček, střelecky byli nejvíce vidět Kastner, Kovařík, Doškář, Hlava a J. Drbohlav. V obraně patřili mezi důležité opory Pekař a Rychna. Aktivně si ale počínali také další hráči, svůj potenciál naznačili mladíci Ženatý a bratři Hájkové, potěšitelný je jistě návrat dlouhodobě zraněných Miľka a Knittla. Celkově lze vystoupení Jičínských hodnotit pozitivně, výkony jsou příslibem před startem zbývajících utkání základní části Chance extraligy.