Sobota 4. února 2023, Jičín

Po středeční vysoké porážce na půdě plzeňského Talentu přivítali v sobotu házenkáři jičínského O2xywordu celek KH Kopřivnice. Hosté v posledním kole podlehli doma Karviné rozdílem pouhých tří branek, bojují o každičký bod, který by je přiblížil postupu do play-off. Naděje proklouznout mezi osm nejlepších týmů se ještě nevzdali ani Jičínští, byť na své soupeře několik bodů ztrácí. Ani tentokrát nemohlo v barvách Jičína nastoupit několik hráčů, chyběli dlouhodobě zranění Freiberg, Hlipala, Doškář, Ježek, pro nemoc nebyl k dispozici ani nejlepší střelec domácích J. Dolejší. Naopak poprvé se v sestavě objevili po více než roce Martinové Miľko a Knittl, kteří se vrátili po zranění a následné operaci kolene.

 

O2xyworld HBC Jičín – KH ISMM Kopřivnice  32:28 (14:11)

První branku utkání sice vstřelil hostující Čadra ze sedmimetrového hodu, následně ale převzali iniciativu domácí, kteří otočili na 4:2. Také v dalších minutách drželi Jičínští mírné vedení, na 6:5 upravoval svou třetí brankou výborně hrající Thorovský. Poté se ale domácí dostali do herního útlumu, v těchto momentech byla znát absence ústřední postavy jičínského útoku J. Dolejšího. Hosté dostali pětibrankovou šňůrou domácí házenkáře pod velký tlak, 6:10. Na konci druhé desetiminutovky zvyšoval zkušený Čarda ze čtvrté sedmičky již na 7:12 a s domácími to v těchto fázích střetnutí nevypadalo vůbec dobře. V závěru poločasu na sebe vzal odpovědnost Kovařík, jenž třemi góly pomohl zkorigovat průběžný stav na poločasových 11:14.

Hned v úvodu druhého dějství se trefili Thorovský a J. Drbohlav, rozdíl ve skóre byl záhy pouze jediný gól. Kopřivničtí však odpověděli stejnou mincí, dvěma góly upravili na 14:17. Důležité momenty se odehrály na přelomu šesté a sedmé minuty. Nejprve se střelecky prosadil Hlava, 15:17. Následně byl za faul na brankovišti poměrně přísně vyloučen Kovařík, jenž s verdiktem nesouhlasil a obdržel tak druhý trest. V součtu to již bylo pro do té doby s pěti góly nejlepšího jičínského střelce třetí vyloučení, následovala tedy červená karta. Pro domácí to tak byla další obrovská ztráta, ovšem reakce Jičínských byla skvělá. Domácí házenkáři se ještě více semkli, s podporou přispěchala také slušně zaplněná městská sportovní hala a na palubovce se začali dít věci. Také na straně hostí přišla vyloučení, kterých naši hráči dokázali využít k opětovnému vedení, 19:18. Drama vrcholilo, oba týmy se přetlačovaly o každý gól. V polovině druhé půle se dvakrát v krátkém sledu prosadil kopřivnický Lefan, vedení hostí 21:22. Naposledy měli navrch hosté v osmnácté minutě, kdy svítil na ukazateli stav 23:24. Poté převzali otěže zápasu opět házenkáři Jičína, které nastartoval několika zákroky gólman Machalický. Domácí si následně dokázali poradit s defenzívou hostí, vytvářeli si nadějné pozice, které také proměňovali. Střelecký prapor drželi v těchto momentech Ženatý, Thorovský a Hlava, pevné nervy při proměňování sedmimetrových hodů prokázal Kastner. Na straně hostí byl nejaktivnějším hráčem Bukovský, jenž snižoval dvě a půl minuty před koncem na 29:28. Poté přispěchal s důležitým zákrokem Machalický, o chvíli později vstřelil třicátou branku Thorovský. V poslední minutě přidali Jičínští další dva góly a zaslouženě se tak mohli radovat z konečné výhry 32:28.

Házenkáři jičínského O2xyworldu si připsali důležité dva body a stále se udrželi ve hře o postup do play-off, byť na své přímé konkurenty ztrácejí. Domácí ustáli těžké momenty v první půli, po změně stran odehráli vynikající duel. Nejlepším střelcem utkání byl domácí Thorovský hrající nejlepší zápas v extraligovém dresu. Do svého vyloučení byl velmi platným Kovařík, autor pěti tref. Stejný počet zásahů přidal rovněž aktivně hrající Hlava, šest gólů včetně pěti sedmiček zaznamenal Kastner. Výborný druhý poločas odehrál Ženatý, jenž se trefil třikrát. V obraně byli hodně vidět J. Drbohlav a Pekař, v důležitých momentech podržel své spoluhráče gólman Machalický. Pochvalu za skvěle odbojovaný zápas ale zaslouží všichni hráči.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Machalický, Pleva – Thorovský 9; Kastner 6/5; Hlava a Kovařík po 5; Ženatý 3; J. Drbohlav 2; Rychna a Š. Drbohlav po 1; Pekař; M. Hájek; A. Dolejší; Miľko; Matouš; M. Knittl

 

Petr Mašát, trenér O2xyworld HBC Jičín: „Byl to velice zajímavý a napínavý zápas. Vyrovnané utkání, které jsme na poslední chvíli strhli na svoji stranu. Možná v tom hrál roli větší chtíč po vítězství. Zlepšila se obrana, dávali jsme rychlé góly z druhé vlny ihned po rozehrání a za celý zápas jsme neměli technickou chybu. V minulých zápasech nás právě ty technické chyby trápily a stály nás body, takže to byl samozřejmě jeden z velkých důvodů úspěchu. Kopřivnice odehrála velmi dobrý zápas a asi jsme byli o něco šťastnější.“

Aleš Chrastina, trenér KH ISMM Kopřivnice: „Gratuluji Jičínu k, nakonec zaslouženému, vítězství. My jsme nedokázali přetavit solidní výkon z prvního poločasu ve výraznější vedení a potom díky vyloučením jsme náskok ztratili. Sice jsme se dostali do utkání, ale bohužel Jičín už byl nastartovaný a rozjetý. Neubránili jsme jejich druhou vlnou, po každém gólu, který jsme dali, jsme dostali kontragól. V závěru jsme už nedokázali proměnit šance, a to rozhodlo o vítězství domácích.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  380
Sedmičky:  5/5 – 5/5
Vyloučení:  7 – 8;  ČK:  1 – 0
Rozhodčí:  Šlezingr, Špunar
Sled branek: 2-1; 4-2; 6-10; 7-13; 11-14; 13-14; 14-17; 17-17; 20-19; 23-24; 26-24; 29-28; 32-28

 

V sobotu 11. února čeká jičínské házenkáře duel na půdě několikanásobného slovenského mistra, týmu Tatranu Prešov. O týden později, v sobotu 18. února, hostí naši házenkáři od 18:00 hodin druhý celek aktuální extraligové tabulky, HK Město Lovosice.