Sobota 9. února 2019, Nové Veselí

V sobotu cestovali házenkáři jičínského Ronalu na horkou půdu do Nového Veselí, kde sehráli utkání 17. kola Strabag Rail Extraligy. Domácí se již napevno usadili v nejvyšší soutěži a postupnými kroky se dostávají mezi nejlepší české týmy. O jejich síle svědčil cenný zisk bodu na palubovce Lovosic v rámci 16. kola i naprosto vyrovnaný zápas s úřadujícím mistrem z Karviné o týden dříve. Také házenkáři Jičína ale vstoupili do kalendářního roku 2019 velmi dobře, po výhře v Hranicích si minulý týden poradili také s nováčkem z Litovle a vyhoupli se na třetí příčku. A právě bronzový stupínek byl ve vzájemném souboji obou soupeřů ve hře. Hosté z Jičína chtěli prodloužit vítěznou šňůru zápasů na pět, dvoubodový zisk by je s definitivní platností předurčil k bojům v play-off, navíc s velmi dobrou vyhlídkou na umístění mezi nejlepšími čtyřmi týmy soutěže po základní části. Trenéři měli téměř kompletní kádr, chyběli pouze J. Drbohlav zotavující se po operaci zad a Kolc laborující se zraněným loktem.

 

Sokol Nové Veselí – HBC Ronal Jičín  23:22 (11:11)

Úvodní minuty byly oboustranně poměrně nervózní, na hráčích obou celků byla znát skutečnost, že si uvědomují důležitost utkání. První úspěšná zásah zaznamenal ve třetí minutě domácí Štěrba, vzápětí srovnal hostující Krahulec. Branek však padalo zpočátku málo, obrany fungovaly na obou brankovištích velmi dobře, solidně si vedli také brankáři, Schams na straně Nového Veselí a Veverka v brance Jičína. Ve dvanácté minutě drželi domácí nejtěsnější vedení 4:3, ovšem poté se trefil Horut a o chvíli později převážil misku vah na stranu hostujícího celku Kovařík, 4:5. V těchto fázích zápasu měli hosté herně malinko navrch, tuto výhodu ale v další branky nepřetavili. Naopak vlastním školáckými chybami či zbrklou střelbou posadili Novoveselské znovu na koně. Domácí hnáni výbornými fanoušky zaváhání jičínských hráčů beze zbytku využili a šňůrou čtyř gólů odskočili na 8:5. Stejný rozdíl tří branek ve skóre svítil na světelné tabuli rovněž na konci dvacáté první minuty, 9:6. Závěr poločasu ale patřil náporu hostujícího celku. Ke zteči zavelel přesným zakončením Krahulec, kterého vzápětí napodobil z pivota Miľko a levoruký Krahulec tři minuty před koncem prvního dějství srovnal na 9:9. Přestože domácí odpověděli dvěma rychlými zásahy, Jičínští odcházeli do šaten v příznivém rozpoložení. V poslední minutě se prosadil Dolejší a po domácí ztrátě srovnal několik vteřin před závěrečným klaksonem Šulc na nadějných 11:11.

Úvod  druhé půle se podobal začátku utkání. Domácí si drželi nejtěsnější vedení, hosté ale dokázali skóre vždy srovnat. V osmé minutě zvyšoval Novoveselský Živojinovič na 15:13, odpověď hostí přišla ale záhy. Nejprve korigoval Miľko, na 15:15 srovnával agilní Kovařík. V desáté minutě sice Kezič znovu nasměroval domácí do mírné výhody, to však bylo na dlouhých patnáct minut naposledy. Hosté pomalinku přebírali iniciativu a to dokázali také výsledkově. V jedenácté minutě vyrovnával Šulc a o dvě minuty později proměnil brejkovou situaci Hlava, 16:17. Do branky hostí se v těchto momentech postavil Machalický, jenž krátce po svém nástupu na palubovku zneškodnil sedmičku domácímu Dodicovi. Bohužel také hosté odmítli skórovat ze sedmimetrového hodu, přesto byli o jeden gól vpředu. Jičínští měli několik možností, jak své vedení navýšit, žel to se jim díky neproměnění vyložených šancí či díky zbytečné ztrátě míče nepodařilo. Pozorná aktivní obrana hostí však stále slavila úspěch, domácí se dostávali ke zteči hostující svatyně velmi těžko. Nutno přiznat, že také defenzíva hostí v čele s gólmanem Schamsem působila velmi kompaktně. Drama tak pokračovalo i v poslední desetiminutovce střetnutí. Do ní vstupovali Jičínští díky přesnému zásahu Šulce za vedení 18:19. Novoveselští ale využili dalších neproměněných šancí Jičína a pět minut před koncem byli dvoubodovému zisku o gól blíž, 20:19. Hostující Krahulec sice následně srovnal, ovšem domácí k velké radosti zcela zaplněné haly dvěma zásahy odskočili na 22:20. Hosté se ale nechtěli vzdát, Kovařík korigoval na nejtěsnějších 22:21. Drama vrcholilo, domácí Štěrba, čerstvý reprezentant, znovu zajistil domácím dvoubrankový náskok. Jičínští rozehráli v předposlední minutě pohlednou akci, na jejímž konci byl kapitán Bareš. Ten se nemýlil a vrátil hosty do hry o extraligové body. V závěrečných šedesáti vteřinách si házenkáři Nového Veselí vytvořili výbornou příležitost, z níž mohli rozhodnout. Gólman Machalický ale fantastickým zákrokem přibrzdil radost natěšených příznivců a nabídl svým spoluhráčům možnost vyrovnat. Hosté šli do posledního útoku v sedmi hráčích v poli. Po chytré kombinaci dohráli svou poslední akci na pravé křídlo, kde mohl upravit na nerozhodný stav Krahulec. Jeho pokus ale Schams bravurně zneškodnil a utkání tak skončilo nejtěsnějším vítězstvím domácích barev 23:22.

Házenkáři HBC Ronal Jičín podali v Novém Veselí bojovný výkon. Domácím byli naprosto vyrovnaným soupeřem, ovšem nejdůležitější momenty zápasu, kdy mohli svůj náskok navýšit a Novoveselské tak dostat pod ještě větší tlak, nezvládli. Zejména šance z prostoru pivota či křídel po gólech volaly. Hosté odvedli výborný výkon v obraně, dobrým tahem se ukázala polo osobní obrana rozehrávače domácích Keziče, v první půli chytal solidně Veverka, v poslední čtvrtině utkání držel hosty Machalický. V útoku byli nejvíce vidět Kovařík, ve druhé půli rovněž Šulc. Bohužel, na zisk alespoň jednoho bodu to tentokrát nestačilo.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Kovařík 5; Krahulec a Šulc po 4; Miľko, Dolejší a Kostelecký po 2; Horut, Hlava a Bareš po 1; Rychna; Kubík; Groh; Bíšek; M. Knittl

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Gratuluji domácím k vítězství. Samozřejmě jsme zklamaní, protože zápas byl velmi vyrovnaný, byl nahoru dolů. Šance jsme měli v obou poločasech, jenže jak v přechodové fázi, tak potom i v té koncovce jsme nevyužili náskoků z křídla, z pivota, spojky. Zápas se pak díky tomu láme, a proto nás to mrzí. Jsem ale rád za taktický přístup k utkání, dokázali jsme pokrýt některé hráče, na druhou stranu nám dal spoustu gólů Živojinovič, který dává góly v lize snad jenom proti nám, což mě trochu mrzí. Ale jak říkám, na 23 gólů musíme venku vyhrávat. Šance, které nám soupeř nabídl, jsme nevyužili. Zápas byl remízový, ale asi bylo Veselí o ten gól šťastnější. Doufám, že nás to nebude mrzet v konečném zúčtování a nezbývá než poblahopřát soupeři.”

Martin Milko, hráč HBC Ronal Jičín: „Také gratuluji domácím k vítězství. Ve Veselí se hraje vždy dobře, atmosféra je tu výborná, navíc i naši fanoušci zde byli. Oba kotle udělaly super atmosféru, patří jim velký dík, že extralize něco navíc. Co se zápasu týče, první poločas se přeléval z jedné strany na druhou, byla to nakonec spravedlivá remíza. Druhý poločas byl stejný, měli jsme několikrát možnost odskočit na dva góly, pak jsme ale bohužel dva góly dotahovali. Neproměnili jsme vyložené šance, z mé strany některé náskoky. Nedali jsme střely z křídla, druhou vlnu a k tomu závěru bych řekl, že vyhrál šťastnější a body se měly dělit, jako to bylo u nás, ale bohužel tohle je sport a jedeme dál.“

 

Pavel Hladík, trenér TJ Sokol Nové Veselí: „Utkání mělo všechny atributy boje o třetí místo. Musím smeknout před Jičínem a myslím si, že oba týmy byly velmi dobře připraveny. Jak říkal kolega, hosté byli připraveni výborně na některé naše hráče, pro nás bylo ale zase důležitější, že se prosadili hráči, kteří gólů moc nedávali. Řekl bych, že dneska vyhrál šťastnější, jsme za to rádi, těch bodů si neskutečně vážíme. Rozhodujícím faktorem byl určitě Víťa Schams, který tam měl tři zákroky, i když jsme na konci taky měli šanci, kterou Kuba Štěrba nedal, Víťa nás pak podržel. Zasloužená by byla asi remíza, pro nás jsou ale důležité dva body. Myslím si, že diváci se museli bavit, protože tohle byla házená na vysoké úrovni. Za sebou máme tři těžká utkání, z nich máme tři body a děkujeme Jičínu za kvalitní zápas a potěšil diváky tím, že měl zápas vysokou kvalitu.“

Vít Schams, hráč TJ Sokol Nové Veselí: „Není k tomu již co moc říct, souhlasím se všemi, protože si myslím, že to byl víceméně remízový zápas. Před utkáním jsem říkal, že zápasy s Jičínem jsou vždy takové, padá málo branek a tahá se to o gól, o dva. Dnes jsme byli nakonec šťastnější, za což jsem rád, ke konci základní části je každý bod hrozně důležitý. Doufám, že se diváci bavili, zejména druhou půlku, protože to byla skvělá atmosféra.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  400
Sedmičky:  1/0 – 1/0
Vyloučení:  2 – 3;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Hanák, Pavlíček
Sled branek: 1-1; 2-2; 4-3; 4-5; 8-5; 9-9; 11-11; 13-13; 15-15; 18-19; 20-20; 22-21; 22-22; 23-22

 

O víkendu mají házenkáři jičínského Ronalu volno, neboť své nesmírně těžké a důležité utkání s aktuálně čtvrtou Kopřivnicí dohrávají ve středu 20. února před kamerami televizní stanice ČT Sport. Duel má výhoz v netradičních 20:15 hodin.