Sobota 2. února 2019, Jičín

V sobotu se poprvé v kalendářním roce 2019 představili házenkáři jičínského Ronalu vlastním příznivcům. V rámci 16. kola Strabag Rail Extraligy přivítali nováčka soutěže, celek Tatranu Litovel. Hosté přijeli do Jičína notně povzbuzeni prvním bodovým ziskem z předchozího kola, když doma dokázali přehrát nejtěsnějším rozdílem ambiciózní házenkáře Lovosic. Moravané v zimní přestávce posílili, na post pivota přivedli slovenského hráče Páleše, po čtyřech letech se do jejich týmu vrátil levoruký Pohlmann. Domácí nastoupili oproti předchozímu vítěznému duelu v Hranicích v lehce pozměněné sestavě. Na hřišti se neobjevil se zraněním laborující Kolc, naopak po dlouhých měsících se do nominace vrátil Groh a k utkání mohl nastoupit rovněž Kovařík, jemuž byl podmínečně zkrácen dvouzápasový trest za červenou kartu v podzimním zápase na Dukle.

Fotografie z utkání naleznete v galerii.

 

HBC Ronal Jičín – Tatran Litovel  34:26 (13:12)

Házenkáři jičínského Ronalu byli jasným favoritem střetnutí a s touto úlohou se chtěli od prvních minut ztotožnit. Podle toho také zápas zahájili. První branku vstřelil ve třetí minutě Horut, o chvíli později zvyšoval na 2:0 Kovařík. Poté ale Jičínští neproměnili brejkovou situaci, několikrát zaváhali v obraně a bojovně naladěný soupeř trestal, 2:3. Tato část zápasu domácí borce na několik minut vykolejila, hráči Jičína se nemohli dostat do potřebného tempa. V útoku hráli příliš kostrbatě, vázla kombinace, domácí se nedrželi taktických pokynů. To byl vítr do plachet jednoduše hrajících hostí. Ti trpělivě čekali na chyby v jičínské defenzívě a ty následně nemilosrdně, zejména zásluhou střelecky aktivního Šmída, trestali. V osmnácté minutě tak svítil na ukazateli stav 7:7. Teprve v těchto fázích zápasu začali Jičínští přebírat iniciativu, i přes další technické chyby si vypracovávali solidní střelecké příležitosti a ty dokázali, až na malé výjimky, přetavit v důležité góly. Zejména střelecky aktivní Horut zajistil domácím vedení 9:7. Poté sice hosté snížili na nejtěsnějších 9:8, ovšem následující minuty patřily domácím. Nejprve se po dlouhých měsících trefil před domácími příznivci Rychna, následně zaznamenal již svou druhou branku přes celé hřiště do opuštěné svatyně hostí Veverka, 11:8. Jičínští pokračovali v nátlakové hře, zlepšeným výkonem obranných řad nutili Litovelské chybovat a nabídnuté šance trestali dalšími střeleckými úspěchy. Na brankovišti soupeře se podruhé prosadil Miľko a již na 13:8 upravoval svou první trefou křídelník Krahulec. Do konce prvního poločasu chyběly čtyři minuty a zdálo se, že si Jičínští před odchodem do šaten vytvořili uklidňující náskok. Opak byl pravdou. Kratičká ztráta koncentrace domácích v obraně, lehkovážnost v útoku a vše bylo jinak. Domácí si nedali pozor na střelbu litovelských spojek. Jako první se trefil Číhal, kterého následně ve třech případech v krátkém sledu napodobil nekompromisními projektily Šmíd. Domácí obránci pouze staticky přihlíželi a umožnili tak hostům zkorigovat na poločasových 13:12.

O přestávce bylo v šatně domácích hodně „živo“. Hráči si za „zpackaný“ závěr půle vyslechli své a do druhého dějství nastupovali s cílem své zaváhání co nejrychleji napravit. To se jim naštěstí od úvodního hvizdu arbitrů dařilo realizovat. Na začátku se trefili Dolejší a Miľko, jejichž přesné zásahy přinesly do jičínských řad alespoň mírné uklidnění. Ještě dvakrát dokázali hosté snížit na dvougólový rozdíl, naposledy v šesté minutě korigovali na 16:14. Následující pasáž zápasu ale přinesla definitivní rozuzlení. Domácí rozpoutali na útočné polovině pravé ofenzívní manévry, z nichž resultovaly okulahodící kombinace zakončené krásnými góly. Hosté již v obraně nestíhali a tak pouze přihlíželi narůstajícímu manku. Na konci první desetiminutovky již vedli domácí 21:14 a bylo zřejmé, že pouze totální kolaps by je mohl připravit o zisk bodů. Nestalo se, házenkáři domácího Ronalu již drželi otěže zápasu pevně ve svých rukách. Ke cti hostům přičíst skutečnost, že i za nepříznivého skóre bojovali o každý vstřelený gól a domácím se snažili cestu za vítězstvím co nejvíce ztížit. Jičínští již ale hráli v pohodě, prezentovali se dalšími pohlednými akcemi a směřovali k zaslouženému dvoubodovému zisku. Dvě minuty před koncem již byl rozdíl ve skóre dvouciferný, 33:23, v závěru ale hosté alespoň kosmeticky upravili na konečných 34:26.

Domácí házenkáři si tedy připsali čtvrté vítězství v řadě a se ziskem dvaceti jednoho bodu se výrazně přiblížili jisté účasti v play-off. Výhra se v úvodním dějství nerodila lehce, Jičínští vyprodukovali velké množství trestuhodných technických chyb, čímž umožnili házenkářům hostujícího Tatranu odehrát velmi důstojnou partii. Po změně stran se rozdíl v kvalitě obou celků projevil ve větší míře. Střelecky si nejlépe v jičínském dresu počínali Krahulec, Kovařík a Miľko, v první půli platil na soupeře aktivní Horut, ve druhé se prosadil rovněž křídelník Kubík.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka 2, Machalický – Krahulec a Kovařík po 6; Horut a Miľko po 5; Kubík 3; Šulc 3/1; Dolejší 2; Rychna a Bareš po 1; Hlava; Kostelecký; Groh

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: “Já bych rád pogratuloval Litovli k výkonu v prvním poločase. My jsme našim hráčům říkali, že Litovel předváděla dobré výkony na konci podzimu a že díky výhře nad Lovosicemi přijede s určitým sebevědomím. Apelovali jsme na hráče, aby k tomu zápasu přistupovali opravdu zodpovědně. Myslím si, že se za první poločas se musíme omluvit divákům, protože jsme dělali spoustu technických chyb, které Litovel trestala. Samozřejmě jsme si k výkonu řekli něco o poločase v šatně a ten výkon šel trošku nahoru. Pokud ale chceme pomýšlet na lepší postavení v tabulce a vzhledem k play-off, tak se musíme vyvarovat takovým výpadkům, jaký jsme měli v prvním poločase.”

Libor Horut, spojka HBC Ronal Jičín: „My jsme do prvního poločasu nastoupili přesně tak, jak jsme si řekli, že do něj nesmíme nastoupit. Poté, co v kabině bylo o poločase docela dusno, jsme zlepšili výkon v poločase druhém a začali jsme dávat jednoduché branky, oba gólmani nám dobře zachytali, celkově se nám začalo dařit a zlepšeným výkonem jsme vyhráli.”

 

Ivo Vávra, trenér TJ Tatran Litovel: „Rád bych poblahopřál domácím k zisku bodů. My jsme se na utkání připravovali s cílem navázat na zlepšený výkon, který jsme předvedli proti Lovosicím. Dnes tam bohužel nebylo nasazení, bojovnost, ani srdíčko. Domácímu týmu jsme ulehčili situaci, protože jsme dělali spoustu technických chyb. Sami jsme Jičínské posadili na koně a bohužel Jičín je tak zkušený manšaft, že toho využil a celý druhý poločas nám nedal šanci. V prvním poločase dělal Jičín spoustu technických chyb, které jsme dokázali využít, ale ve druhém poločase jsme jim to vrátili a ty chyby dělali my. Myslím si, že domácí vyhráli zaslouženě, protože byli lepším týmem. My jsme dnes nebojovali.”

Štencl Jiří, pravé křídlo Tatranu Litovel: „V první půlce to z naší strany nebylo úplně špatné a v poločase jsme si dokonce řekli, že do toho druhého musíme nastoupit naplno. Ale v prvních deseti minutách druhého poločasu jsme vlastně Jičínu darovali vítězství.”

 

Statistika utkání:
Diváků:  384
Sedmičky:  2/1 – 4/4
Vyloučení:  7 – 10;  ČK:  1 – 2
Rozhodčí:  Šlezingr, Špunar
Sled branek: 2-0; 2-3; 6-5; 9-7; 13-8; 13-12; 16-14; 21-14; 25-16; 25-19; 27-21; 29-22; 33-23; 34-26

 

V sobotu 9. února čeká házenkáře jičínského Ronalu velmi těžký úkol, v přímém souboji o třetí příčku extraligy se představí na horké půdě týmu Sokola Nové Veselí.