Středa 28. listopadu 2018, Jičín

Ve středu nastoupili házenkáři jičínského Ronalu ke čtvrtfinálovému utkání Českého poháru. Soupeřem domácích byl celek s aktuálně nejlepší formou v rámci české nejvyšší soutěže, tým HCB Karviná. Moravané sehráli v minulém týdne dva naprosto vyrovnané duely v EHF Cupu s předním maďarským týmem, jejich sebevědomí tak logicky ještě více narostlo. Jičínští chtěli odehrát proti favoritovi na obhajobu mistrovského titulu vyrovnanou partii a zlepšeným výkonem odčinit týden starou televizní porážku v Brně v posledním kole první poloviny základní části Strabag Rail Extraligy. V sestavě domácích chyběl nemocný křídelník Kostelecký a se zraněním laborující Groh. Rovněž pro zdravotní problémy nakonec do hry nezasáhl ani Kolc. Naopak po delší době se v sestavě domácích objevil P. Drbohlav a poprvé vyběhl na palubovku rovněž dorostenec M. Knittl. Samotnému utkání předcházela minuta ticha, kterou všichni přítomní uctili památku bývalého hráče, trenéra a rovněž prezidenta jičínského klubu, pana Jana Dudka, jenž navždy opustil řady jičínských házenkářů minulý týden.

 

HBC Ronal Jičín – HC Baník Karviná  28:37 (11:19)

Začátek utkání byl herně, ale i výsledkově velmi vyrovnaný. Na vedoucí gól domácího Bíška odpověděli hosté hned dvěma přesnými zásahy. Stejnou mincí ale vzápětí oplatili také Jičínští, když se trefili Kovařík a Šulc. V těchto fázích zápasu byl hodně vidět také domácí gólman Veverka, jenž si s přehledem poradil s několika ošemetnými střelami hostí. Ve dvanácté a třinácté minutě házenkáři jičínského Ronali znovu otáčeli skóre ve svůj prospěch, to mířili přesně Horut a ze sedmičky Šulc. Poté ale domácí během několika málo okamžiků vyprodukovali zbytečné technické chyby, neproměnili brejk a již tradičně se v momentě, kdy se herně nedaří, nanutili do naprosto nesmyslných střel ze střední vzdálenosti. Karvinští, kteří se opírali o spolupráci spojek a pivotů, zaváhání domácích beze zbytku využili a sedmigólovou šňůrou získali uklidňující náskok, stav 5:11. Na házenkářích Jičína zanechal tento úsek hry až příliš velkou stopu. Domácí se alespoň zvedli v útoku a dohráli několik pěkných kombinací do pivota, kde úspěšně zakončoval J. Drbohlav. V obranné fázi ale zůstávali hluboko za svými možnostmi a nechávali své brankáře, Veverku a později Machalického, zcela na holičkách. Hosté tak zkušeně navyšovali svůj náskok a na konci prvního poločasu svítil na ukazateli nečekaný stav 11:19.

Po změně stran chtěli domácí vývoj utkání alespoň částečně zdramatizovat, to se jim ale bohužel nedařilo. Hosté hráli naprosto uvolněně, i nadále trhali jičínskou obranu hrou v sedmi hráčích v poli, kde ukázkově uvolňovali pivoty, prezentovali se rovněž individuálními průniky či nekompromisními střelami z dálky. Ústřední postavou hostí byl bývalý český reprezentant a stále vynikající hráč Michal Brůna, jehož rozhodovací schopnosti byly neuvěřitelné. Prakticky každý jeho dotek s míčem znamenal pro jičínskou defenzívu obrovské nebezpečí. Trenéři obou celků dali za rozhodnutého stavu větší příležitost všem hráčům ze širšího kádru. Domácí nakonec podlehli Karviné vysoko 28:37 a jejich pouť Českým pohárem tak skončila ve čtvrtfinále.

Jičínští byli Karviné vyrovnaným soupeřem pouhou čtvrtinu zápasu, poté již hosté dominovali a naprosto zaslouženě si vybojovali postup mezi nejlepší čtyři týmy soutěže.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Kovařík 7; J. Drbohlav 4; Miľko a Krahulec po 3; Šulc 3/2; Horut, Bíšek a Škalda po 2; Hlava a P. Drbohlav po 1; Dolejší; Bareš; M. Knittl; Kolc   
Statistika utkání:
Diváků:  386
Sedmičky:  2/2 – 4/3
Vyloučení:  1 – 4;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Bečička, Horák
Sled branek: 1-2; 3-2; 5-4; 5-11; 6-15; 10-17; 11-19; 14-21; 17-28; 19-32; 21-34; 25-35; 28-37

 

Již v neděli 2. prosince se střetnou oba týmy znovu, tentokrát v rámci úvodního kola druhé poloviny základní části Strabag Rail Extraligy. Utkání začíná v Karviné v 10:30 hodin.