Neděle 2. prosince 2018, Karviná

Po středeční porážce ve čtvrtfinále Českého poháru změřili jičínští házenkáři opět síly s úřadujícím mistrem České republiky, týmem HCB Karviná. V prvním kole druhé poloviny základní části Strabag Rail Extraligy se však náš celek představil na půdě lídra tabulky, úkol uspět tak byl o poznání těžší. Přesto vstupovali hosté do zápasu s otevřeným hledím, chtěli napravit nepovedený výkon ze zmiňovaného pohárového střetnutí a prezentovat se v mnohem lepším světle. To se Jičínským podařilo pouze v úvodních patnácti minutách první půle. Jičínští stále nemohli počítat se zraněnými Grohem a Kolcem (ten v sestavě figuroval), nastoupit nemohl ani Škalda plnící si povinnosti v mateřské Dukle Praha.

 

HCB Karviná – HBC Ronal Jičín  30:18 (16:10)

První dva útoky Jičínští nezvládli a prakticky neohrozili branku gólmana Marjanoviče. Naopak domácí nezaváhali a ujali se vedení 2:0. Poté se ale dočkali i házenkáři hostujícího Ronalu, kteří snížili Horutem a následně Kovaříkem srovnali na 2:2. Na straně hostí se několika zákroky blýskl gólman Veverka, jenž pomohl Jičínským držet s favoritem na mistrovský titul krok. Na další branky domácích dokázali hosté vždy odpovědět, na přelomu první a druhé desetiminutovky šli Jičínští dokonce do vedení. Nejprve na 5:5 srovnal Krahulec a ve třinácté minutě dostal Kostelecký chytrou střelou z křídla hosty poprvé v utkání do vedení. Jak se později ukázalo, bylo to i vedení poslední. Jičínští působili v těchto fázích střetnutí velmi dobrým dojmem. Obrana na postupný útok domácích poměrně fungovala, Veverka držel nastavenou laťku hodně vysoko a také v ofenzívě si hosté vedli slušně. Bohužel, stačily dvě tři nevydařené akce Jičínských a zápas dostal zcela jiný průběh. Karvinští nekompromisně využili technických chyb hostí a během pěti minut otočili na 10:6. Skutečně házenkáři Jičína během několika málo minut degradovali povedenou první čtvrtinu utkání. Přesto se ještě dokázali jednou vzepřít a vykřesat jiskřičku naděje na návrat do utkání. To když se dvakrát trefil v útoku hodně aktivní pivot Drbohlav, jehož zásluhou hosté snížili na 10:8. Následně se rozdíl ve skóre udržoval mezi dvěma až čtyřmi góly. V osmadvacáté minutě snižoval z pravého křídla Krahulec na 13:10 a zdálo se, že relativně nadějný stav udrží hosté až do konce první půle. Bohužel, nestalo se. Karviná využila zaváhání jičínské defenzívy a třemi góly v řadě upravila na poločasových 16:10.

O přestávce zazněla v šatně hostí peprnější slova. Hráči i trenéři si byli vědomi skutečnosti, že průběžný stav mohl a především měl být pro jičínské barvy příznivější. Do druhé půle vstupovali tedy hosté odhodlaní pokusit se vývoj duelu zdramatizovat. Odhodlání však zůstalo v kabině hostí. Domácí od začátku druhého dějství opět začali využívat taktický prvek se sedmi hráči v poli, s čímž si hosté v úvodu neporadili. Karvinští třemi přesnými zásahy odskočili již na 19:10 a prakticky rozhodli o osudu zápasu. Na jičínské házenkáře padla deka. Nedařilo se téměř nic. Obrana včetně nastoupivšího gólmana Machalického to měla proti velké ofenzívní síle rozjetých házenkářů domácího Baníku velmi těžké. Nevedlo se však ani v útoku. Hosté pod tíhou velké brankové ztráty ztratili půdu pod nohama, dopouštěli se školáckých technických chyb a tím si ještě více komplikovali svou roli. Domácí samozřejmě nabídnuté šance využívali a vedení neustále navyšovali. Hosté se sice snažili, ovšem dostali se do takového rozpoložení, z něhož již nebyli schopni Karviné vzdorovat. Domácí nakonec vyhráli zaslouženě vysoko 30:18 a uštědřili házenkářům Jičína nejvyšší porážku probíhajícího soutěžního ročníku 2018/2019.

Házenkáři jičínského Ronalu drželi s celkem Karviné krok pouze úvodních patnáct minut. V nich se prezentovali aktivní hrou, dobře kombinovali a byli domácím vyrovnaným soupeřem. Poté ale nepochopitelně rychle “odešli” a ještě do konce první půle darovali domácím solidní náskok. Po změně stran již hosté nenalezli morální síly k tomu, aby Karviné úlohu favorita alespoň ztížili. Domácí poté hru zcela ovládli.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – J. Drbohlav a Kovařík po 4; Kostelecký 3; Krahulec, Šulc a Horut po 2; Miľko 1; Hlava; Dolejší; Bareš; Bíšek; Kolc

 

Marek Michalisko, trenér HCB Karviná: “Dneska jsme se soustředili více na obranu a to nám šlo. V útoku jsme pokaždé silní, tam z toho nemám strach. Bohužel bylo hodně technických chyb v útoku, pramení to hodně z toho, že se to snažíme hrát v plné rychlosti. Sice jsme dali 30 gólů, ale dnes jsem spokojen víc s obranou než s útokem.”

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: “Karviná jasně dominovala, vlastními chybami jsme od 15. minuty domácí vysadili na koně. Kluci se dostali psychicky dolů už po Českém poháru. Bohužel tu sílu nemáme. Musíme zapracovat, abychom se vrátili zpátky. My jsme situace v útoku řešili špatně, prostě ne tak, jak máme.”

 

Statistika utkání:
Diváků:  872
Sedmičky:  5/4 – 1/0
Vyloučení:  5 – 3;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Frieser, Kavulič
Sled branek: 2-0; 2-2; 4-3; 5-6; 10-6; 10-8; 13-10; 16-10; 19-11; 22-11; 28-13; 28-16; 30-18

 

V sobotu 8. prosince čeká jičínské házenkáře poslední domácí extraligový duel kalendářního roku 2018. Na palubovce městské sportovní haly přivítají od 18:00 hodin v nesmírně důležitém utkání celek HK Město Lovosice. Pokud chtějí Jičínští setrvat na příčkách okolo středu tabulky, musí bezpodmínečně zvítězit.