Neděle 5. března 2023, Jičín

Po zcela zbytečné porážce v Bystřici p/H, kdy se jičínský celek připravil o body neproměňováním šancí, nastoupili naši házenkáři k dalšímu zápasu proti velmi dobře si stojícímu celku ze Šťáhlav, tradiční házenkářské bašty. Hosté se pohybují v horních patrech tabulky, stejně jako Jičín, mají ve svém středu mladé, kvalitní  házenkáře. Ti svoji výkonost v Jičíně předvedli, domácí doslova vydřeli v kvalitním zápase oba body v samotném závěru.

 

O2xyworld HBC Jičín „B“ – Sokol Šťáhlavy  32:30 (15:13)

Průběh utkání byl velmi zajímavý. Samotný úvod zastihl domácí mladíky rozevláté, vypadalo to od nich jako bezstarostná jízda, kdy se nemůže nic přihodit. Hosté však disponují kvalitním kádrem a dali hostitelům pocítit kvalitu své hry. Po hezkých akcích se poměrně snadno dostávali na dostřel domácí svatyně a dokázali si vypracovat vedení, které až do 12. minuty drželi. Domácí hráli dost lehkomyslně především v obraně, kde zapomínali na důraz a spolupráci. Teprve po oddechovém čase se začali hráči HBC probouzet a dostávat se do provozního tempa. Hosté však dokázali odpovědět, hráli jednoduše, ale velmi efektivně. Dvoubrankový náskok Jičína 11:9 (19. minuta) otočili na 11:12 (22. minuta). Závěr však patřil domácím, ti odcházeli do šaten s těsným vedením.

Solidní házená pokračovala i druhou půli. Domácí přeci jenom přidali v obraně a hned to bylo znát. Díky tomu se dostávali i do rychlých protiútoků a pomalu, ale jistě, navyšovali svůj náskok. Po ukázkových akcích si vypracovali jičínští mladíci náskok šesti branek, 10. minuta stav 23:17. Hosté však nepanikařili. Hráli svoji hru a čekali na zaváhání domácích. Ta se dostavila. Jičínští opakovaně polevili v obraně, nedokázali pokrýt především spolupráci soupeře s pivotem. Z tohoto prostoru dostali neuvěřitelných sedm branek, prakticky v řadě za sebou, jednu stejnou jako druhou. Mezi tyto branky přišly tři trefy z brejků, to po chybách v rozehrávce, neproměněné šanci a rázem bylo srovnáno. Domácí o svůj náskok přišli, ve 23. minutě za stavu 26:26 začínaly oba týmy znovu.  K domácím se přiklonilo štěstí, dokázali jít do nejtěsnějšího náskoku a ten pak již do konce s vypětím všech sil udrželi.

Hosté se ukázali jako houževnatý tým, bojovali a hráli až do konce. Domácí měli výkyvy. Dokázali předvádět velmi kvalitní hru a poté úplně školácké chyby, to jak v obraně, tak v útoku. Obrana tentokrát nebyla nejsilnější stránkou jičínského výkonu, stejně jako minulý týden v Bystřici bylo též neproměněných šancí zbytečně moc.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín „B“: J. Knittl, Coufal ml. – Krahulec 6/3; J. Hájek a Dolejší po 5; Bareš 4; Hejtmánek a Ženatý po 3; Frýba a M. Hájek po 2; P. Drbohlav a Doškář po 1; Brádler; Jandera; Tůma

 

Statistika utkání:
Diváků:  95
Sedmičky:  4/3 – 4/3
Vyloučení:  3 – 5;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Beňuš, Ledvinka
Sled branek: 0-2, 2-5, 4-6, 7-7, 11-9, 11-12, 16-13, 17-16, 23-17, 25-21, 26-26, 28-28, 31-29, 32-30

 

Nyní je na pořadu reprezentační pauza, další zápas sehraje rezerva HBC Jičín ve Dvoře Králové a to 18. března.