Sobota 4. března 2023, Hranice

Po cenné výhře na palubovce brněnského SKKP minulou neděli cestovali házenkáři jičínského O2xyworldu v sobotu na půdu dalšího soupeře, tentokrát do Hranic. Cementáři pokračují také v letošní sezóně v nevýrazných výkonech, se ziskem pouhých dvou bodů se krčí na posledním místě tabulky. Hosté tedy nastupovali do zápasu s jediným cílem, naplno bodovat a udržet si tak reálnou šanci na postup do play-off. V sestavě chyběl kromě dlouhodobě zraněných J. Drbohlav, naopak po týdenní pauze se vrátil J. Dolejší.

 

TJ Cement Hranice – O2xyworld HBC Jičín  24:32 (14:14)

V úvodu střetnutí si nejtěsnější náskok vypracovali domácí, hosté se poprvé ujali vedení ve čtvrté minutě, kdy na 2:3 upravoval Rychna. Také v dalším průběhu se skóre přelévalo na obě strany, domácí hráli odvážně, bez větších problémů si vytvářeli nadějné střelecké příležitosti, které bezpečně proměňovali. Rovněž Jičínští si vedli v útoku poměrně dobře, aktivním pohybem přehrávali obranu domácích, ovšem ne každou šanci dokázali proměnit. Hosté navíc nebránili s potřebným důrazem a agresivitou, vázla komunikace mezi hráči, Hraničtí tak drželi s favoritem utkání neustále krok. V polovině poločasu zvyšoval Hlava na 7:9, hráči Cementu ovšem záhy srovnali na 9:9. Poté ale konečně přišel očekávaný nápor Jičínských. Nejprve proměnil Matouš sedmimetrový hod, stejný hráč o chvíli později skóroval po rychlém brejku a na 9:12 zvyšoval v posledních zápasech ve velké pohodě hrající Rychna. Kdo čekal, že se domácí položí, mýlil se. Cementáři zabojovali, využili zbrklosti Jičínských v útoku a během čtyř minut otočili na 13:12. To byla samozřejmě pro hostující házenkáře nečekaná ledová sprcha, která je logicky poznamenala. První půle nakonec skončila nerozhodným výsledkem 14:14.

Do druhého dějství vstoupili lépe domácí, kteří se dvakrát ujali jednobrankového vedení. S přibývajícími minutami se ale karta začala obracet. Hosté konečně zlepšili obranu, která se stala mnohem důraznější. Několik důležitých zákroků přidal brankář Machalický a vývoj zápasu začínal nabírat očekávaný scénář. K náporu Jičínských zavelel neutavitelný Kovařík, jenž svou aktivitou a ochotou podstoupit souboje jeden na jednoho na defenzívu Hranic platil. Z prvních šesti branek hostujícího celku ve druhém poločase vstřelil Kovařík plných pět a výraznou měrou se podílel na stavu 17:20. Domácí se proti zlepšené defenzívě hostí prosazovali stále složitěji, v brance stál navíc pozorný Machalický. V polovině půle zvyšoval hostující Rychna již na 18:23, Jičínští se tak mohli přeci jen trochu uklidnit. Domácí sice následně snížili na rozdíl čtyř gólů, víc jim ale házenkáři Jičína nedovolili. Naopak, postupně mířili přesně Matouš, Hlava a Rychna, na ukazateli tak svítil stav 19:26. V posledních deseti minutách zápasu drželi Jičínští zkušeně vypracovaný náskok, na 23:31 zvyšoval ve svém jubilejním 250. utkání v jičínských barvách trefou přes celé hřiště Machalický. O chvíli později domácí snížili, definitivní tečku za utkáním napsal Matouš, jenž stanovil na konečných 24:32.

Házenkáři O2xyworld HBC Jičín ták zvítězili potřetí v řadě na půdě soupeře a hlasitě se přihlásili k bojům o postup mezi nejlepší osmičku týmů. Po ne zcela podařeném prvním poločase došlo ve druhém dějství k výraznému zlepšení a to především v defenzivní práci celého týmu. Na agresivnější obranu již domácí nedokázali najít protizbraň a Jičínští si tak mohli vytvořit uklidňující náskok. Solidní zápas odchytal Machalický, v obraně byli tradičně znát Pekař, Rychna, Kovařík a Hlava. Nejlepším hráčem střetnutí byl Kovařík, autor deseti přesných zásahů. Šesti góly přispěl k bodovému zisku hostí Matouš, po čtyřech brankách přidali Rychna a Hlava, solidní zápas odehrál na rozehrávce Š. Drbohlav.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Machalický 1, Pleva – Kovařík 10; Matouš 6/1; Rychna a Hlava po 4; Š. Drbohlav 3; Kastner 2/2; J. Dolejší a Thorovský po 1; Miľko; Pekař; M. Hájek;  Ženatý; A. Dolejší; Frýba
Statistika utkání:
Diváků: 78
Sedmičky:  7/5 – 3/3
Vyloučení:  3 – 5;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Novotný, Horáček
Sled branek: 1-1; 3-4; 7-7; 9-11; 13-12; 14-14; 16-15; 16-19; 18-23; 19-26; 23-29; 24-32

 

Chance Extraliga má vzhledem k reprezentačním akcím nadcházející víkend volno, poslední kolo bude na programu v sobotu 18. března a půjde o hodně. Jičínští přivítají na domácí palubovce od 18:00 hodin Frýdek-Místek a v případě výhry budou mít velkou šanci na postup do play-off.