Neděle 26. února 2023, Brno

Nesmírně důležité utkání čekalo v neděli házenkáře jičínského O2xyworldu na palubovce silnějšího z brněnských celků, týmu SKKP Handball Brno. Jednalo se o duel dvou soupeřů, kteří bojují o postup do play-off. Domácí měli před zápasem na Jičínské v tabulce náskok dvou bodů, bylo tedy zřejmé, že v případě výhry by se našemu celku výrazně vzdálili. Jičínští si byli moc dobře vědomi, že porážka je prakticky odsoudí k bojům ve skupině o konečné 9. – 13. místo. Hosté nemohli počítat s nejlepším střelcem svého týmu, J. Dolejším, kterého na střední spojce výborně zastoupil Š. Drbohlav. Jičínský celek se mohl opřít o podporu minižáků našeho klubu, kteří ve stejný den na brněnské palubovce zvítězili na velmi silně obsazeném turnaji a setrvali společně se svými trenéry a rodiči na extraligový duel mužů. Určitě nelitovali . . .

 

SKKP Handball Brno – O2xyworld HBC Jičín  26:27 (15:13)

Od prvních minut byla v brněnské hale k vidění napínavá bitva se vším, co podobné zápasy přináší. Hráči obou celků se v úvodu bez větších problémů dokázali prosadit v útoku, přesné zásahy tak utěšeně narůstaly. První branku vstřelil hostující Š. Drbohlav, ve třetí minutě upravoval na 1:2 Kovařík. Domácí ale vždy přispěchali s odpovědí, v šesté minutě již vedli 5:3. Na konci desáté minuty zvyšoval brněnský kanonýr Kocich, mimochodem suverénně nejlepší střelec extraligy a člen českého reprezentačního výběru mužů, již na 9:6. Hosté měli v obraně problémy, prakticky nedokázali zastavit akci domácího týmu. Jičínská defenzíva příliš nepomohla brankáři Machalickému, který se výraznou měrou podílel na středeční výhře ve Strakonicích. Do branky se tak postavil velezkušený gólman Pleva, jenž v sobotu oslavil pětačtyřicáté narozeniny. S přibývajícím časem se hostující obrana postupně dostávala Brněnským „na kobylku“, nutila domácí házenkáře chybovat, miska vah se tak lehce nakláněla na jičínskou stranu. Bohužel, v momentech, kdy získávala na jistotě defenzívní činnost, přišly zkraty v podobě několika neproměněných šancí včetně sedmičky, samostatného úniku či střelby z pivota. To byla velká škoda, hráči domácího SKKP tak i nadále drželi dvou až tříbrankové vedení. V závěru poločasu korigoval na 14:13 hostující Rychna, následně se ale popáté v utkání (předtím čtyřikrát ze sedmičky) trefil Kocich. Těsně před poločasovým klaksonem došlo na brankovišti soupeř k nepřehledné situaci, ze které nevyústilo pro jičínské barvy nic dobrého. Přímou červenou kartu uviděl J. Drbohlav, domácí Kocich byl vyloučen na dvě minuty.

Přesto bylo o přestávce cítit z našeho týmu obrovské odhodlání, chlapci si uvědomovali, že hrají velmi sympatický zápas a v určitých pasážích dokázali dostat brněnské házenkáře do úzkých. Do druhé půle tedy vstupovali s cílem co nejdéle držet vyrovnaný průběh zápasu a poté ho překlopit na svou stranu. Úvodní minuty patřily Jičínským, na gól Rychny odpověděl Kukulovski, ovšem následně se nemýlil Kastner, stejný hráč o chvíli později ze sedmičky srovnal na 16:16. V hostující brance začal úřadovat Pleva, přestože ani on nezabránil dalším dvěma zásahům domácích, 18:16. V desáté minutě byl při svém typickém průniku faulován Kovařík domácím Kolečkářem, který po třetím vyloučení uviděl červenou kartu. Následující okamžiky se k velké radosti jičínských minižáků v hledišti odehrály v režii našeho týmu. Nejprve se poprvé v utkání prosadil Miľko, následně mířil přesně Š. Drbohlav a rázem bylo opět srovnáno na 18:18. Poté se znovu blýskl nestárnoucí Pleva a spoluhráči jeho zákroků využili k dalšímu náporu. Vedení přinesl jičínským barvám po dlouhých minutách Kastner, o chvíli později se opět prosadil Miľko a na 18:21 zvyšoval nebojácným průnikem Kovařík. Hosté byli v těchto fázích duelu lepším týmem, výborně bránili, hráli s elánem, naopak hráči Brna byli vývojem očividně zaskočeni. Po oddechovém čase se domácí přeci jen oklepali a třemi góly v řadě srovnali na 21:21. Bylo zřejmé, že nervydrásající představení míří do svého finále. Od padesáté do padesáté osmé minuty se oba celky střídaly ve skórování, do závěrečných dvou minut se tak šlo za stavu 25:25. V předposlední minutě na sebe vzal odpovědnost Hlava, jenž po individuální akci vybojoval sedmičku. Tu se štěstím proměnil Kastner, na tahu byli domácí. Brněnští dohráli akci do levého křídla, ovšem pokus Bosáka se mezi tři tyče nevešel. Jičínští tedy mohli rozhodnout. Po pěkné kombinaci putoval míč po ose Š. Drbohlav, Hlava a Kovařík, přičemž posledně jmenovaný dalším nebojácným průnikem vybojoval sedmimetrový hod. K jeho exekuci se postavil nejzkušenější hráč hostí Kastner, jenž i svou pátou sedmičku proměnil a upravil na 25:27. Domácí sice bleskurychle snížili, ovšem následoval oddechový čas hostí. Jičínští posledních jedenáct vteřin udrželi míč a zaslouženě se mohli radovat z důležité a velmi cenné jednogólové výhry. Na brněnské palubovce vypukla obrovská radost Jičínských, kterou umocnili přítomní minižáci společně s jejich trenéry a rodiči. Hráči si se svými malými následovníky společně zazpívali ve vítězném kolečku klubovou hymnu, jičínští “špunti” si tak domů odvezli kromě vítězství ve svém turnaji další nezapomenutelný zážitek. Podpora všech příznivců Jičína byla obrovská a celý extraligový tým za ní mnohokrát děkuje.

Házenkáři O2xyworld HBC Jičín tak po středeční výhře ve Strakonicích přidali další dvoubodový zisk a ještě mohou výrazně zamíchat kartami play-off. Kde hledat příčinu nedělního úspěchu? Především v kolektivním pojetí hry, bojovnosti a nasazení všech hráčů včetně těch na lavičce. Po horším začátku se do správné provozní teploty dostala jičínská defenzíva, kde odváděli velké penzum práce Rychna, Kovařík, Pekař, Hlava a do svého vyloučení rovněž J. Drbohlav. Skvělým výkonem se blýskl čerstvý „pětačtyřicátník“ Pleva, jenž v důležitých momentech, kdy se lámal chléb celého střetnutí, čaroval. V útoku si tradičně aktivně počínal Kovařík, střelecky se nejvíce dařilo Kastnerovi, který vstřelil osm branek včetně pěti sedmimetrových hodů. Hru s přehledem dirigoval Š. Drbohlav, důležité góly vstřelili také Rychna a Miľko, vidět byl rovněž Hlava. Svou pasáž zvládl v první půli M. Hájek, jenž zaznamenal rovněž dvě přesné trefy. Na důležité výhře však mají podíl všichni hráči bez rozdílu.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Machalický, Pleva – Kastner 8/5; Kovařík 5; Š. Drbohlav, Rychna a Miľko po 3; Hlava a M. Hájek po 2; J. Drbohlav 1; Pekař; Matouš; Thorovský; Ženatý; A. Dolejší; M. Knittl

 

Statistika utkání:
Diváků: 802
Sedmičky:  5/5 – 6/5
Vyloučení:  5 – 5;  ČK:  1 – 1
Rozhodčí:  Fialová, Sovová
Sled branek: 2-2; 5-3; 9-6; 11-9; 12-11; 14-11; 15-13; 18-16; 18-21; 21-21; 23-23; 25-25; 25-27; 26-27

 

Nezbývá než výkony z posledního týdne potvrdit v sobotu 4. března na půdě posledních Hranic, které ale bojují o každý bodík a kůži určitě neprodají lacino. Pokud by naši házenkáři uspěli, zůstanou reálně ve hře o postup mezi osm nejlepších týmů. Rozuzlení by potom přineslo poslední kolo, ve kterém Jičínští přivítají v sobotu 18. března v tradičních 18:00 hodin celek SKP Frýdek-Místek.