Středa 22. února 2023, Strakonice

Ve středu cestovali házenkáři jičínského O2xyworldu na půdu nováčka ze Strakonic. Domácí vstupovali do utkání s cílem zopakovat výkon proti Prešovu, který dokázali na vlastní palubovce v předchozím kole nejvyšší soutěže senzačně porazit 30:28. Naši hráči sice prohráli doma s Lovosicemi, jejich výkon ale snesl téměř celý zápas přísné měřítko. Jičínští stále bojují o postup mezi osm týmů, které budou hrát play-off, k udržení naděje museli ve Strakonicích bezpodmínečně zvítězit.

 

HBC JVP Strakonice – O2xyworld HBC Jičín  20:27 (14:13)

Začátek střetnutí patřil našemu týmu. Jičínští pozorně bránili, dařilo se gólmanu Machalickému, rovněž v útoku dokázali hráči překonávat defenzivní formaci domácích. V desáté minutě zvyšoval hostující Kovařík na 2:5, mírný náskok si házenkáři Jičína udržovali i v dalších fázích prvního poločasu. Také ve druhé desetiminutovce byli výsledkově úspěšnější hosté, na 6:10 upravoval J. Dolejší. Jičínští však závěr úvodního dějství nezvládli. Za nadějného vedení se zbytečně nechali strhnout, pouštěli se do zbrklého zakončení, častokrát chybovali v rozehrávce a napomohli tak domácím vrátit se do zápasu. Ti nabídnutou šanci beze zbytku využili, posledních jedenáct minut vyhráli 8:3 a do šaten tak odcházeli za stavu 14:13 spokojenější.

Po změně stran se házenkáři Jičína vrátili k pozorné defenzívní činnosti, kterou předváděli v prvních dvaceti minutách první půle. Dalším neméně důležitým faktorem byl famózní výkon brankáře Machalického. Ten svou branku doslova a do písmene „zamknul“, Strakoničtí se neprosadili střelbou z dálky, nevyužili ani vyložené šance z prostoru brankoviště. Naopak na straně Jičína se postupně trefili dvakrát J. Dolejší, po jedné brance přidali Kovařík a ze sedmičky Matouš. Hosté tedy otočili na 14:17, což strakonické házenkáře viditelně zaskočilo. Domácí vsítili první gól druhé půle až ve čtrnácté minutě, 15:17, hosté ale odpověděli přesnými zásahy Kovaříka J. Dolejšího, 15:19. Následující dvě minutky si ale Jičínští vybrali slabší fázi utkání, po vlastních chybách umožnili domácí třikrát skórovat a upravit tak na rozdíl jediného gólu, 18:19. Další nápor domácích ale hosté nepřipustili, naopak šňůrou čtyř branek navýšili na 18:23 a tím prakticky rozhodli o výsledku. Házenkáři Strakonic se sice nevzdávali, bojovali o každý míč, pod tíhou blížícího se konce utkání však chybovali a umožnili Jičínským navýšit na konečných 20:27.

Házenkáři O2xyworld HBC Jičín tedy potvrdili zlepšené výkony posledních zápasů a zaslouženě zvítězili. Jednoznačně nejlepším hráčem hostí byl gólman Machalický, jenž měl více než padesátiprocentní úspěšnost zákroků. Vydatně mu pomáhala patřičně důrazná defenzíva v čele s Pekařem, Rychnou a Kovaříkem. Posledně jmenovaný si aktivně počínal rovněž v útoku, kde zaznamenal sedm branek. Osm přesných zásahů si připsal J. Dolejší, důležité góly přidali rovněž Matouš a Hlava.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Machalický, Pleva – J. Dolejší 8; Kovařík 7; Matouš 4/1; Hlava 3; Rychna 2; J. Drbohlav a Miľko po 1; Kastner 1/1; Š. Drbohlav; Thorovský; A. Dolejší, Pekař; Ženatý; M. Hájek 

 

Petr Mašát, trenér O2xyworld HBC Jičín: „Jeli jsme do Strakonic s velkým respektem, zvlášť když jsme kolo předtím absolvovali těžký zápas s Lovosicemi, který nás stál spoustu sil. Do utkání jsme vstoupili dobře, navíc nás podpořil dobrými zákroky brankář David Machalický. Vypracovali jsme si náskok, ale ve druhé části první půle jsme zbytečně zmatkovali, ztratili jsme hodně míčů a kvůli tomu šli domácí do vedení. Upozorňovali jsme kluky, že musíme zůstat hlavně v klidu, jít gól po gólu a také zkvalitnit obranu. Opět nám řadou výborných zákroků pomohl brankář, obrana si začala díky tomu víc věřit a i útok hrál díky tomu víc v klidu. Musím uznat sílu Strakonic, jsem rád, že jsme tak těžké utkání zvládli.“

Michal Zbíral, trenér HBC JVP Strakonice: „Jičín vyhrál zaslouženě, přehrál nás v obraně. Udělali jsme spoustu chyb, navíc jsme kupili neproměněné šance. I když ty nebyly úplně stoprocentní, protože soupeř byl v obraně dobře formovaný a k tomu agresivní, z čehož přicházela naše ne úplně připravená střelba, a hostující defenziva nás rovněž donutila k chybám. To nám dělalo obrovské problémy. První poločas nebyl z naší strany tak špatný, dokázali jsme se vrátit do zápasu a otočit nepříznivé skóre. Bohužel v úvodu druhé půle jsme zbytečně ztratili asi pět míčů a dostali jsme se do krize. Trvalo nám dlouho, než jsme se z ní dostali, ke konci jsme byli v křeči. Myslím, že sedm minut před koncem už bylo rozhodnuto. Znovu zdůrazním, že nás trápila hlavně jičínská obrana.“

 

Statistika utkání:
Diváků: 300
Sedmičky:  3/2 – 2/2
Vyloučení:  3 – 3;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Veselý, Zelenka
Sled branek: 0-2; 2-5; 5-7; 6-10; 9-11; 12-11; 14-13; 14-17; 15-19; 18-19; 19-25; 20-25; 20-27

 

V neděli 26. února čeká Jičínské od 17:00 hodin nesmírně důležitý a těžký duel na půdě SKKP Handball Brno, tedy týmu, který rovněž stále bojuje o postup do play-off.