Neděle 17. září 2023, Jičín

První kolo nového ročníku 1. ligy přivedlo na jičínskou palubovku silný tým Bohunic. Moravané předváděli kvalitní házenou, ukázala se jejich zkušenost. Dokázali trápit domácí přes pivota a rychlý protiútok, také Bavlnka v brance byl často nad síly domácích střelců. Domácí se připravili dvakrát o čtyř a pětibrankový náskok zbrklostí, herní nekázní a nepřesnou střelbou.

 

O2xyworld HBC Jičín „B“ – Tatran Bohunice  31:29 (15:15)

Kdo přišel na házenou v neděli v podvečer, určitě nelitoval. Hned první kolo zavítal do Jičína velmi zdatný soupeř, který jen potvrzoval svoje výborné loňské umístění na špici 1. ligy. Oba celky mají ve svém středu celou řadu mladých hráčů, při samotné hře to však vypadalo, že hostující mladíci působí zkušenějším dojmem. Domácí začali velmi dobře, střelecky i v obraně se ukázal matador týmu Bareš. Jičínský celek vedl 2:0, ale během následné přesilovky okamžitě o vedení přišel. Hrálo se nahoru dolů, byly vidět rychlé, pohledné akce na obou stranách. Jičínští měli mírně navrch, ale pouze do 20. minuty. V tomto úseku domácí prostřídali, ti zkušenější si odešli odpočinout a bylo to znát. Mladíci v jičínském dresu nehráli špatně, snažili se, ale také byli nedůrazní v obraně a příliš zbrklí v útoku. Hosté naopak svou hrou dostali domácí pod tlak a podařilo se jim vývoj ve skóre otočit. Velkou měrou se o to zasloužil Bavlnka v brance Tatranu, který si několikrát smlsl na domácích střelcích. Ve 24. minutě dokonali hosté obrat a ujali se až dvoubrankového vedení. Závěr poločasu byl hektický. Za stavu 13:15 bránil svého kapitána J. Drbohlav a za tuto „ochranu“ obdržel přímou červenou. To bylo velké oslabení, jelikož do té doby patřil k velmi platným hráčům na obou brankovištích. Kupodivu však toto vyloučení domácí „nakoplo“, ti i v oslabení dokázali srovnat na poločasových 15:15.

Druhý poločas začal skvěle Hájek a Krahulec. Díky těmto borcům se domácí dostali do vedení a pokračovali v dobrém výkonu i nadále. Postupně si Jičínští vypracovali náskok až pěti branek (23:18), ale ani to nestačilo. Hosté nepanikařili, využívali výborného Bavlnky v brance a z rychlých protiútoků a z prostoru pivota dokázali náskok opět, stejně jako v první půli, postupně umazávat. Dokázali otočit zápas ve svůj prospěch, od 17. minuty se dostali do vedení a to drželi až do 25. minuty. V závěru nastřelili hosté brankáře Jičína do obličeje. Díky tomu se připravili o možnost závěrečného tlaku v sedmi. I v oslabení však dokázali srovnat na 29:29. Poslední slovo měli jičínští leváci, Krahulec a Skopár potvrdili vydřenou výhru Jičína.

U domácích se tradičně dařilo Barešovi, dirigoval obranu, prosazoval se v útoku, vedle něj rostl v obraně i Dan Doškář. V rozehrávce hráli prim Hájek a Dědeček, jejich někdy až neuvěřitelné pasy byly okolahodící. Do svého vyloučení se dařilo i J. Drbohlavovi a na křídlech Krahulcovi i Skopárovi, střelecky Danu Doškářovi. I ostatní přispěli svým představením k úspěchu, škoda jen celé řady neproměněných šancí (zbrklost) a občasného nedůrazu a nepozornosti v obraně (špatná komunikace).

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín „B“: J. Knittl, Petr – Krahulec 8/3; Daniel Doškář 6; Bareš 4; J. Hájek 3; P. Drbohlav, Sedláček, J. Drbohlav, Skopár a Dominik Doškář po 2; Brádler

 

Statistika utkání:
Diváků:  142
Sedmičky:  3/3 – 2/2
Vyloučení:  3 – 4;  ČK:  1 – 0
Rozhodčí:  Dvořáček, Řeháček
Sled branek: 2-0, 5-3, 10-6, 12-8, 12-14, 15-15, 17-15, 23-19, 24-21, 25-25, 25-27, 28-27, 29-29, 31-29

 

Jičínští budou hrát i druhé kolo na domácí palubovce. V neděli 24. září přivítají celek z Hané,  HAOLK Tým Velká Bystřice – Olomouc. Výhoz je tradičně v 17 hodin.