Sobota 9. září 2023, Jičín

V sobotu sehráli házenkáři jičínského O2xyworldu úvodní utkání nového ročníku nejvyšší soutěže, Chance Extraligy, když na domácí palubovce přivítali druhý celek loňské sezóny a jednoho z největších favoritů na zisk mistrovského titulu, tým HCB Karviná. V sestavě Jičína chyběli zranění Hlava, A. Dolejší a Š. Drbohlav, naopak první extraligový start v barvách našeho celku si připsal gólman Daniel Grabemann, jenž v létě přestoupil z pražské Dukly. Rovněž pro trenéry jičínského celku, Ondřeje Horynu a Ondřeje Šulce, to byla premiéra na extraligové lavičce. Samotnému střetnutí předcházela slavnostní událost, představitelé klubu blahopřáli k životnímu jubileu bývalému hráči, trenéru a v současné době sportovnímu řediteli klubu, Petru Babákovi.

 

O2xyworld HBC Jičín – HCB Karviná  26:30 (11:14)

Jičínští vstoupili do utkání výborně, po brankách Hlipaly a J. Hájka se ujali vedení 2:0. Hosté z Karviné ale vzápětí ukázali, že budou pro naše házenkáře velmi silným protivníkem. Po přesných kombinacích si vytvořili zajímavé střelecké příležitosti, které nemilosrdně přetavili ve čtyřgólovou šňůru, 2:4. Do poloviny úvodního dějství drželi Jičínští se soupeřem krok, na 5:6 snižoval ve dvanácté minutě J. Dolejší. Bohužel následoval střelecký výpadek domácích a baníkovci trestali, 5:11. Ještě pět minut před poločasovým klaksonem vedli hosté stále rozdílem šesti branek, 7:13, závěr se ale odehrál ve znamení jičínského náporu. Postupně se trefili Pekař, Ježek, dvakrát Ženatý a rázem byl stav 11:13. Poslední slovo prvního poločasu měli hosté, i tak dával průběžný výsledek 11:14 domácím naděje pomýšlet na překvapení v podobě bodového zisku.

Po změně stran pokračovali házenkáři Jičína v solidním představení, v úvodních minutách byli svému soupeři stále na dostřel tří branek. Bohužel v rozmezí páté až sedmé minuty neproměnili dvě vyložené šance a Karvinští trestali, 13:19. Tento stav hosty logicky uklidnil, Jičínští však i nadále bojovali o co nejlepší výsledek a herně se dokázali baníkovcům vyrovnat. Hosté samozřejmě ukazovali svoji kvalitu, v brance se rozchytal k výbornému výkonu brankář Mokroš, také domácí Machalický byl ale ve druhé třicetiminutovce hodně vidět. Střelecký prapor Jičínských držel levoruký Matouš, jenž se zaskvěl stoprocentní úspěšností střelby. V závěrečných deseti minutách naši házenkáři svého protivníka zatlačili do defenzívy, odvážnějším vysunutým obranným systémem donutili Karvinské chybovat, čehož využili ke snížení na 26:29. Utkání nakonec skončilo porážkou našeho týmu 26:30.

Házenkáři O2xyworld HBC Jičín se v premiérovém utkání nové sezóny prezentovali velmi sympatickým výkonem, což po skončení duelu ocenila slušně zaplněná městská sportovní hala vytrvalým potleskem. Jičínští byli po většinu střetnutí Karviné vyrovnaným soupeřem, hosté však zvládli lépe důležité momenty utkání, kdy dokázali našemu týmu brankově odskočit. Na straně Jičína byl nejlepším hráčem osmigólový střelec Matouš, podařený zápas odehráli rovněž další mladíci, Ženatý a J. Hájek. Ve druhém dějství předvedl několik skvělých zákroků gólman Machalický, pochvalu ale zaslouží všichni hráči.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Machalický, Grabemann – Matouš 8/2; Ženatý 4; J. Dolejší 4/1; J. Hájek 3; Hlipala 2; Rychna, Miľko, Ježek, Pekař a Thorovský po 1; Kastner; Doškář; M. Hájek; Knitll

 

Ohlasy po utkání:

Ondřej Šulc, asistent trenéra O2xyworld HBC Jičín: „Rád bych začal gratulací týmu Karviné k zisku dvou bodů. My jsme do zápasu chtěli vstoupit se stoprocentní koncentrací, což se nám povedlo. Kluci zvládli hrát šedesát minut otevřenou házenou, přesně to, co jsme po nich chtěli. Za mě je výsledek přijatelný, i když jsme chtěli určitě zvítězit. Byla výborná atmosféra, po zápase všichni ve stoje tleskali, a to je za mě důkaz toho, že se zápas všem líbil.“ 

Martin Galia, HCB Karviná: „Jsme moc rádi, že jsme tu uspěli a vyhráli. Výkon od nás nebyl úplně ideální, ale je to teprve druhé kolo a myslím si, že vrchol teprve přijde. Chtěl bych pogratulovat Jičínu, protože je vidět, že velmi dobře pracují s mládeží a mladými hráči. Kluci předvedli velmi dobrý výkon, a dokonce tam pro nás bylo pár překvapení, v sestavě se objevila pro mě neznámá jména. Musím říct, že kluci hráli fantasticky. Takže ještě jednou jsme rádi, že jsme tu vyhráli a opravdu věřím, že to tu soupeři nebudou mít lehké.“

 

Statistika utkání:
Diváků:   410
Sedmičky:   3/3 – 5/4
Vyloučení:    4 – 4; ČK: 0 – 1
Rozhodčí:  Blanár, Valášek
Sled branek: 2-0, 3-4, 5-6, 5-11, 7-13, 11-14, 13-16, 13-19, 15-22, 19-24, 22-27, 26-29, 26-30

 

Další extraligové utkání čeká jičínské házenkáře v úterý 19. září, kdy před televizními kamerami stanice ČT sport přivítají brněnský celek SHC Maloměřice. Utkání má výhoz v netradičních 17:00 hodin.