Úterý 19. září 2023, Jičín

Netradičně v úterý nastoupili házenkáři jičínského O2xyworldu k druhému extraligovému duelu začínající sezóny. Před televizními kamerami ČT Sport přivítali brněnský celek SHC Maloměřice. Jednoznačným cílem domácích bylo vítězství a zisk prvních letošních bodů. Jičínští stále nejsou kompletní, ze zdravotních důvodů chybí v úvodu sezóny A. Dolejší a Š. Drbohlav, po úvodním duelu onemocněl Ježek, jehož nahradil „veterán“ Martin Bareš.

 

O2xyworld HBC Jičín – SHC Maloměřice  32:24 (17:8)

Úvod utkání přinesl poměrně vyrovnanou bitvu, na vedení domácích 2:0 po brankách Hlipaly a Matouše odpověděli hosté rovněž dvěma přesnými zásahy. Házenkáři Jičína se dokázali v útoku prosazovat poměrně snadno, v některých případech ale své šance neproměnili, nevyvarovali se ani zbytečných ztrát míče. Přestože byli lepším týmem, Maloměřičtí se prezentovali sympatickým výkonem a svému soupeři byli neustále na dostřel. V polovině prvního dějství byl stav 7:5. Následně neproměnili hosté první sedmičku, naopak Hlipala svou příležitost z dálky využil a dovedl Jičínské poprvé v utkání k třígólovému vedení, 8:5. Na přelomu druhé a třetí desetiminutovky odskočili házenkáři Jičína na 11:7 a to nebylo zdaleka vše. Nejlepší střelec hostí Ipser sice korigoval na 11:8, závěr prvního poločasu se ale odehrál, zejména díky famóznímu Machalickému v jičínské svatyni, zcela v režii domácích. Zkušený gólman Jičína zlikvidoval v poslední desetiminutovce další tři sedmimetrové hody hostujícího SHC, navíc třikrát přispěl přesnou přihrávkou k realizaci rychlých protiútoků, na jejichž konci byl dvakrát Matouš a jednou Rychna. Domácí tak zejména zásluhou svého gólmana odskočili až na uklidňujících 17:8.

Po změně stran pokračovali domácí v solidním výkonu a během pěti minut navýšili náskok až na rozdíl deseti přesných zásahů, 21:11. O tom, že body zůstanou na městské palubovce Jičína, již nebylo pochyb. Jičínští zkušeně hlídali svůj náskok, Maloměřičtí sice neustále bojovali, dokázali se ale přiblížit pouze na osm branek. Naopak v rozmezí 11. – 14. minuty se za domácí postupně trefili Matouš, Doškář a J. Dolejší, po jehož proměněné sedmičce svítil na ukazateli stav 25:14. V poslední čtvrthodince se již utkání více méně dohrávalo. Trenéři obou celků dali příležitost také ostatním hráčům. Poklidnější tempo svědčilo více hostům, kteří dokázali upravit na přijatelnějších 32:24.

Házenkáři O2xyworld HBC Jičín se před svými fanoušky, ale i televizními kamerami, prezentovali poctivým výkonem, z něhož resultovalo zasloužené vysoké vítězství. Jičínští potvrdili, že se jim na házenkáře brněnských Maloměřic nebývale daří, opět neztratili ani bod a připsali si již jedenáctou výhru. Základem úspěchu našich barev byl závěr první půle, kdy čaroval brankář Machalický a umožnil tak svým spoluhráčům vypracovat si důležitý devítibrankový náskok. Po změně stran již tempo hry trochu opadlo, přesto měli Jičínští otěže střetnutí pevně ve svých rukou. Střelecky se opět dařilo Matoušovi se sedmi přesnými zásahy, šestkrát se trefil J. Dolejší. Především v první půli si aktivně počínal Hlipala, po změně stran naznačil svůj potenciál Doškář. V obraně odvedli spoustu práce Miľko a Pekař, na bodovém zisku se ale podíleli všichni hráči.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Machalický, Grabemann – Matouš 7/1; J. Dolejší 6/1; Hlipala 4; Doškář a Ženatý po 3; Rychna, Miľko, Thorovský a M. Hájek po 2; Kastner 1/1; Pekař; J. Hájek; Bareš; Knitll

 

Ohlasy po utkání:

Ondřej Šulc, asistent trenéra O2xyworld HBC Jičín: „Výsledek se nerodil jednoduše, i když to tak mohlo vypadat. Zřejmě jsme si představovali mnohem lepší vstup do utkání. Brzdily nás chyby jak v útoku, tak v obraně. Výsledek je pro nás dobrý, naštěstí skvěle zachytal David Machalický. Ve druhém poločase už jsme se snažili rozložit zátěž na ostatní hráče, abychom byli odpočinuti do dalších zápasů. Maloměřice ukázaly, že házenou umí hrát. Určitě s nimi soupeři budou mít problémy.“

František Urban, trenér SHC Maloměřice: „Gratulace domácímu týmu, zvítězil zaslouženě. Předvedl velmi dobrý výkon brankář Jičína, který jsme ale samozřejmě podpořili i my, a to naší zbrklou střelbou. Rozdíl v prvním poločase už byl asi o osm branek a stejným rozdílem zápas skončil. Neustále máme hluché pasáže v zápase, měli jsme jak v Kopřivnici, tak i doma se Strakonicemi. I když ten zápas jsme alespoň vyhráli. Jičín je dobrý soupeř, který když už vede takovým náskokem, zkušeně si ho pohlídá. Není jednoduché hrát takhle v úterý téměř bez přípravy, ale nechci se na to vymlouvat. Každopádně mě zklamali někteří hráči, od kterých jsem očekával, že svými zkušenostmi budou táhnout náš tým, ale bohužel tomu tak není. Následně to zůstává na mladých hráčích, kteří těch zkušeností ještě tolik nemají. Jsem rád, že jsme utkání zvládli bez zranění a do dalších zápasů musíme zlepšit souhru.“

 

Statistika utkání:
Diváků:   429
Sedmičky:   3/3 – 6/2
Vyloučení:  6 – 4;   ČK: 0 – 0
Rozhodčí:  Halada, Kosmák
Sled branek: 2-0, 5-3, 8-6, 11-8, 17-8, 19-10, 21-13, 25-14, 27-17, 29-20, 30-22, 32-24

 

O víkendu mají házenkáři Jičína volno, ovšem následující týden budou mít napilno. Ve čtvrtek 28. září se představí na palubovce pražské Dukly, o dva dny později, tedy v sobotu 30. září přivítají v tradičních 18:00 hodin úřadující mistra, Talent tým Plzeňského kraje.