Neděle 24. září 2023, Jičín

I druhé kolo první ligy přivedlo do Jičína velmi kvalitního soupeře. Na palubovce proti sobě stáli mladíci na obou stranách, díky tomu byla vidět rychlá, tvrdá, ale hlavně pohledná házená od obou soupeřů. Jičínští definitivně zlomili odpor houževnatého soupeře v poslední dvacetiminutovce zápasu.

 

O2xyworld HBC Jičín „B“ – HAOLK Velká Bystřice  37:26 (20:15)

Stejně jako minulý týden bylo v jičínské hale co k vidění. Oba celky preferovaly tvrdou, dynamickou házenou. Útoky se valily na oba brankáře v rychlém sledu, bylo vidět, že v sestavách hrají prim mladí hráči. Domácí sice začali lépe, ale od 4. minuty převzali iniciativu hosté. Ti využili zaváhání jičínské obrany při bránění pivota a dostali se do vedení i o dvě branky(4:6,6:8). Domácí se poněkud hledali, ale nebylo to hledání dlouhé. Tým se postupně dostával do obrátek, branku zavřel vynikající Grabemann a výsledek se začal obracet k Jičínským čelem, k hostím zády. Řadu šancí ještě dokázal pokrýt hostující brankář. V 16. minutě domácí srovnali (9:9) a od této chvíle již hostům vedení nepovolili. V tomto úseku hrál prim J. Hájek, který dokázal dokonale najít svými přihrávkami své spoluhráče od pivota po spojky, z křídel byli stoprocentní Krahulec a Kaucký. Tlak Jičína potvrdil i překrásnými střelami z křídla dorostenec Skopár, nechytatelné podstřely poslal do sítě i M. Hájek. Výsledkem tlaku domácích bylo poločasové vedení 20:15.

Bylo jasné, že soupeř do druhé půle nastoupí ještě s větším odhodláním. Pětibrankové vedení nic neznamenalo, domácí museli neustále hrát na plné obrátky, stejně však bojoval soupeř. Hanáci zle dotírali, předvedli řadu výborných akcí, ale jičínská obrana byla připravena a hlavně Grabemann v brance byl k nepřekonání. Hosté však byli stále na dostřel, pět branek rozdílu v házené nic neznamená. Rozhodla kvalita lavičky, domácí mohli točit sestavou a vždy byli pro hostující defenzivu nebezpeční, to samé platilo v obraně. Jakousi naději na úspěch měli hosté kolem 40. minuty. Domácí hráli v oslabení ,neproměnili sedmičku a dvě ložené šance. Jenže ani hosté se branky nedočkali a poté již Jičínští hostující hráče prakticky k ničemu nepustili. Od 45. minuty narůstalo skóre jasně ve prospěch O2xyworldu,v závěru byla vidět řada výborných akcí Jičína.

I po druhém kole zůstávají hráči HBC bez porážky, potvrdili v obou případech výhodu domácí palubovky. Vybojovali poměrně jasnou výhru, soupeř si možná takovýto rozdíl nezasloužil, předváděl též kvalitní házenou. Nepřehlédnutelnou oporou HBC byl Grabemann v brance, obrana opět fungovala za řízení Bareše a J. Drbohlava. V útoku to bylo představení bratří Hájků, Ženatého a Dědečka, na pivotu Bareše, ve druhé půli se rozstřílel D. Doškář. Celý tým pracoval jako jeden celek, prakticky všichni se dokázali střelecky prosadit.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín „B“: Grabemann, Knittl – Bareš 6; Krahulec 6/1; Doškář, P. Drbohlav a M. Hájek po 4; J. Hájek a Kaucký po 3; Frýba a Skopár po 2; Dědeček, Ženatý a Mičke po 1; J. Drbohlav; M. Knittl

 

Statistika utkání:
Diváků:  102
Sedmičky:  3/1 – 4/4
Vyloučení:  4 – 1;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Pražák, Šulc
Sled branek: 1-0, 3-2, 6-8, 8-9, 9-9, 13-10, 16-11, 20-15, 22-16, 24-17, 26-21, 27-23, 33-24, 37-26

 

K dalšímu zápasu zajíždí jičínští mladíci 30. září na horkou půdu aspiranta na postup do extraligy. Tím není nikdo jiný, než Tatran Litoval, celek, který se pravidelně umísťuje na medailových příčkách 1. ligy.