Sobota 11. února 2023, Praha

Hodně neúplná sestava Jičínských zajížděla k dalšímu utkání 1. ligy do Prahy. Vršovice deklasovaly v prvním jarním zápase Velkou Bystřici, bylo tak jasné, že procházka Heroldovými sady (místo haly Sokolu Vršovice) to pro oslabený jičínský celek rozhodně nebude. Hosté nepodali vůbec dobrý výkon, byl diametrálně odlišný oproti boji se Vsetínem, dokázali však bojovností získat alespoň bod. Rozhodovala poslední desetiminutovka, domácí nedali jedenáct minut branku, hosté v posledních vteřinách srovnali.

 

Sokol Vršovice „A“ – O2xyworld HBC Jičín „B“  26:26 (16:11)

Jičínský celek vstoupil do zápasu nemastně, neslaně. Hostující hráči kupili chybu za chybou, umožnili tak domácím získat velmi lacino tříbrankový náskok. Ten si Vršovičtí během prvního poločasu udržovali, dokázali ho i navýšit. Jičínským nefungovala spolupráce v útoku. Příliš mnoho přihrávek skončilo v autu nebo v rukou domácích. Ani obrana nebyla bez okének. Jen díky střelecké potenci Matuly se Jičínští drželi na přijatelném brankovém rozdílu. Vypadalo to, že tragická první desetiminutovka (osm technických chyb) bude zažehnána, ale vývoj utkání to nepotvrdil. Ve 12. minutě si vzal Jičín oddechový čas (7:3), ale pokyny z lavičky nebyly vyslyšeny. Toho samozřejmě domácí využili a odskočili až na rozdíl šesti gólů. Teprve za stavu 10:4 se hosté poněkud probrali, dokázali snížit na tři branky, ale Sokol si vybojoval před přestávkou opět vyšší náskok zpět.

Po poločase se zdálo, že domácí pohodlně dokráčí za výhrou. Hosté se však nevzdávali. Ač se jim evidentně nedařilo dle přání, nepřestali bojovat. Během pěti minut dokázali snížit na 17:15, avšak vzápětí propadli v přesnosti přihrávek a střelbě, chybovali v obraně. Domácí vše, co měli, potrestali a postupně se dostali do vedení o sedm branek (17. minuta 24:17). Na Jičínské by asi v tomto okamžiku vsadil jen bláhový. Hosté se však zvedli. Tentokrát si slova trenéra vzali k srdci a výsledek se dostavil. Mladíci v jičínském dresu neskutečně zlepšili obranu, zpřesnili a zrychlili útok. Sokolové sice ještě dokázali v 19. minutě vstřelit 26. branku, ale tím byl jejich brankový účet definitivně uzavřen. Domácím přestala chutnat jičínská agresivní obrana, která najednou pracovala bezchybně. V brance Jičína se rozchytal k výbornému výkonu Knittl, zavřel branku. Hosté neúnavně zkoušeli rychlé protiútoky a ač jich řadu neproměnili, postupně snižovali vedení domácích branku po brance. V čase 28:38 si hostující lavička vybrala poslední time-out (stav 26:24). Do závěru nastoupili Jičínští v sedmi hráčích v poli a risk se vyplatil. Nejprve Matula utěšenou ranou snížil na 26:25, následně po chybě domácích v rozehrávce získali hosté míč a na konečnou remízu v posledních vteřinách srovnal Drbohlav. Utkání tak mělo prakticky stejný průběh jako zápas na podzim v Jičíně, jen v opačném gardu.

Jičínští doslova vydřeli bod. Nedařilo se jim celých padesát minut prakticky nic. Posledních deset minut však sehráli ukázkově. Na palubovku se dostali všichni hráči a všichni zaslouží pochvalu za bojovnost. Tolik technických chyb by ale znamenalo se silnějším soupeřem jasný debakl. Obrovská pochvala patří Masákovi, který nastoupil se zraněním, dokázal své mladší spoluhráče usměrnit, střeleckou formu ukázali Matula a Krahulec, obranu konsolidoval svými zkušenostmi Bareš, v brance se v rozhodujících chvílích ukázal Knittl.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín „B“: Knittl – Matula 9; Krahulec 9/2; Bareš 3; P. Drbohlav 2; Masák,  M. Knittl a Tůma po 1; Jandera; Frýba; Chýlek

 

Statistika utkání:
Diváků:  68
Sedmičky:  3/3 – 2/2
Vyloučení:  1 – 1;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Čapek, Dvořáček
Sled branek: 3-0, 5-3, 10-4, 12-9, 13-10, 15-10, 16-11, 17-15, 19-16, 24-17, 26-19, 26-26

 

V neděli 19. února je v jičínské hale na pořadu derby s TJ Náchod. Začátek zápasu ve 13 hodin.