Sobota 11. února 2023, Prešov

V sobotu 11. února čekal házenkáře jičínského O2xyworldu náročný výjezd v podobě extraligového duelu na palubovce několikanásobného slovenského mistra a pravidelného účastníka evropských pohárových soutěží, týmu Tatranu Prešov. Domácí museli vzhledem k náročnému programu prvního mužstva (v pátek večer utkání SEHA ligy v makedonském Skopje) nastoupit v sestavě s většinou starších dorostenců, kteří vedou nejvyšší soutěž své věkové kategorie. V sestavě se ale i tak objevili výborní házenkáři, juniorští reprezentanti své země. Jičínští museli vhledem k pracovním povinnostem některých hráčů cestovat na východ Slovenska až v sobotu ráno, tedy v den utkání. Do sestavy se oproti vítěznému duelu s Kopřivnicí vrátil kapitán J. Dolejší, vzhledem k tréninkovému manku ale odehrál pouze několik minut. Naopak v týdnu onemocněl J. Drbohlav, první herní vytížení tak po více než roce dostal navrátivší se pivot Miľko.

 

TATRAN Prešov – O2xyworld HBC Jičín  28:31 (18:13)

Pokud si někdo myslel, že si Jičínští dokráčí bez větších problémů k snadnému vítězství, zle se mýlil. Domácí mladíci vlétli do zápasu jako uragán a hosté se nestačili divit. Po třech minutách byl stav 4:1, na začátku deváté minuty již 7:2. To byl ten nejhorší možný scénář důležitého střetnutí. Hráčům hostujícího celku se nedařilo prakticky nic. Obrana působila velmi prostupně, nepřicházely ani zákroky brankářů, v útoku produkovali Jičínští velké množství nevynucených chyb. Když se k tomu navíc přidaly neproměněné „tutovky“ hostí, resultoval z toho spravedlivý průběžný výsledek. Jičínští se skutečně rozjížděli jen pozvolna, jakoby se na nich ještě podepisovala únava z náročné cesty. S přibývajícími minutami šel výkon hostí přeci jen nahoru, naši házenkáři zpřesnili hru a především díky střelecké produktivitě Matouše snížili na 8:6. Zdálo se, že obraz hry nabírá směr, který si přála naše výprava. Bohužel, přišly další zahozené vyložené šance a nadšeně bojující házenkáři domácího Tatranu trestali, 13:9. V závěrečných minutách byla k vidění vyrovnaná bitva, domácí si ale stále udržovali tří až čtyřbrankové vedení. Poločasový kalich hořkosti si Jičínští dopili až do posledního loku. Po uplynutí třiceti minut měli Prešovští k dispozici volný hod, který díky chybě v jičínské obraně přetavili v gól na 18:13.

Do druhého dějství naštěstí nastoupil zcela jiný tým Jičína. Hosté si o poločasové přestávce řekli k předvedenému výkonu své a na hernímu projevu se to od úvodního hvizdu projevilo. Během tří minut se dvakrát ze sedmičky nemýlil Matouš, ani odpověď domácích na 19:15 již nic neubrala z elánu hostí. K dalšími náporu zavelel několika skvělými zákroky gólman Machalický a spoluhráči podpory svého brankáře náležitě využili. Nejprve se z křídla trefili Kastner a Thorovský, následně zaúřadoval Kovařík a skóre bylo rázem 19:18. Bylo zřejmé, že domácí mladíci začínají ztrácet půdu pod nohama a to i díky výrazně zlepšené obraně hostí. Skutečně jičínská defenzíva v čele s Machalickým snesla mnohem přísnější měřítko než v první půli. Na branku domácích znamenající nejtěsnější stav v poměru 21:20 odpověděl Hlava a misku vah na jičínskou stranu poprvé překlopil Thorovský, 21:22. Na další dva góly Jičína ještě dokázali Prešovští vždy nalézt odpověď, ovšem za stavu 23:24 přišel definitivní zlom. Po oddechovém čase hostujícího kouče Mašáta sehráli hosté pohlednou nacvičenou kombinaci, na jejímž konci byl Thorovský, 23:25. Následně Jičínští přečetli snahu domácích dohrát akci do pivota a Hlava po ideální přihrávce od Machalického zvýšil na 23:26. Jičínský tlak poté zbrzdilo třetí vyloučení Kovaříka, jenž tak ve druhém duelu v řadě uviděl červenou kartu. Hosté ale tento těžký moment ustáli na výbornou. Nařízenou sedmičku zneškodnil Machalický, v následném útoku zafungovala spolupráce Hlava Miľko, z níž resultovala podobná situace jako o pár okamžiků dříve na opačné straně. Domácí házenkář byl vyloučen na dvě minuty, sedmimetrový hod navíc bezpečně proměnil Matouš a upravil již na nadějných 23:27. A o chvíli později bylo na jičínské lavičce ještě veseleji, když Machalický zneškodnil náskok hráče Prešova a střelou přes celé hřiště do opuštěné branky domácích zvýšil již na rozdíl pěti gólů. Hosté pokračovali ve výborné defenzivní práci, několikrát přinutili domácí hráče k pasivitě, úspěšní byli také při zablokování domácích střeleckých pokusů. Pátý gól Jičínských v řadě zaznamenal po krásné přihrávce Ženatého Matouš, jehož branka znamenala stav 23:29 ve prospěch hostí. V závěrečných minutách utkání sice domácí dokázali postupně snížit až na 28:30, to již ale běžela poslední minuta. Definitivní tečku za zápasem dvou rozdílných poločasů napsal Miľko, jenž po další chytré přihrávce Ženatého upravil na konečných 28:31.

Házenkáři HBC O2xyworld HBC Jičín tedy potvrdili roli favorita a proti silně kombinované sestavě domácích uspěli. Vítězství se ale nerodilo vůbec lehce, domácí zaslouží za předvedený výkon absolutorium. V první třicetiminutovce byli Prešovští lepším a „hladovějším“ týmem, rozdíl byl také ve střelecké produktivitě a představení brankářů. Po změně stran šel výkon Jičínských jednoznačně nahoru. Základem úspěchu byl gólman Machalický, jehož úspěšnost zákroků se ve druhé půli vyšplhala k padesáti procentům. Lví podíl na tom měla také obranná činnost, v níž došlo rovněž k výraznému zlepšení. Na vlastním brankovišti byli nejvíce vidět Pekař, Kovařík a Rychna. V útoku se k zakončení nejvíce dostával produktivní Matouš, autor devíti branek. Aktivně si do svého vyloučení počínal Kovařík, po změně stran šel výkonem nahoru Hlava, hru velmi solidně dirigoval Š. Drbohlav, důležité zásahy přidal také Thorovský. Podařený návrat na extraligové palubovky prožil pivot Miľko, jenž se trefil třikrát. Za obrat ve vývoji utkání lze pochválit všechny hráče Jičína, po náročné cestě a nepovedeném prvním dějství ukázali bojovný charakter a nepříznivě se vyvíjející duel obrátili na svou stranu.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Machalický 1, Pleva – Matouš 9/3; Š. Drbohlav, Kovařík a Thorovský po 4; Hlava a Miľko po 3; A. Dolejší, J. Dolejší a Kastner po 1; Rychna; Pekař; Ženatý; M. Hájek

 

Petr Mašát, trenér O2xyworld HBC Jičín: „V první řadě chci pogratulovat k výkonu Prešovu, který vzhledem k situaci nastoupil v takové sestavě, v jaké nastoupil. Pro nás to měla být výhoda, protože jsme nehráli proti nejsilnějšímu složení. Vedlo to ale naopak k nějakému podcenění, na což jsme hráče upozorňovali, ale první poločas jsme odehráli tak, jak jsme ho odehráli. Samozřejmě i díky kvalitě mladých hráčů soupeře. Asi jediné naše pozitivum je, že jsme utkání zvrátili v náš prospěch. Jinak jsem tam toho moc pozitivního neviděl.“

Stanislav Kolpak, trenér Tatranu Prešov: „Zápas se mi líbil. Kluci k němu přistoupili zodpovědně. Soupeře jsme zaskočili. V prvním poločase jsem něco takového absolutně nečekal. Ale hráli jsme se třemi spojkami a bylo jasné, že to celý zápas nevydrží a někde se to zlomí. Potom přišly z únavy i neproměněné šance. Na to, jaký jsme měli kádr a jak narychlo jsme se připravovali, si myslím, že to byl velmi pěkný a bojovný zápas. Musím kluky jen pochválit, nemají se za co stydět. Nabrali mnoho zkušeností, které jim nikdo nesebere.“

 

Statistika utkání:
Diváků: 150
Sedmičky:  5/4 – 3/3
Vyloučení:  6 – 5;  ČK:  0 – 1
Rozhodčí:  Bubeníček, Petruška
Sled branek: 1-1; 4-1; 8-3; 10-6; 13-9; 15-12; 18-13; 19-15; 19-18; 21-23; 23-24; 23-29; 28-30; 28-31

 

Velká výzva čeká házenkáře Jičína v sobotu 18. února, kdy na domácí palubovce přivítají od 18:00 hodin druhý celek extraligové tabulky, tým HK Město Lovosice.