Neděle 7. dubna 2024, Hranice

V neděli cestovali házenkáři jičínského O2xyworldu k poslednímu duelu první poloviny skupiny o konečné 9. – 13. místo na palubovku o záchranu bojujících Hranic. Domácí nastoupili téměř kompletní, což se o sestavě hostí říci ani v nejmenším nedalo. Posuďte sami, z různých důvodů do střetnutí nezasáhli Hlipala, J. Dolejší, Miľko, Kastner, M. Hájek, J. Hájek, Drbohlav, Poláček, Bareš. I přesto chtěli Jičínští bodovat a jejich výkon tomu nakonec také vypovídal.

 

TJ Cement Hranice – O2xyworld HBC Jičín  32:36 (13:16)

Na úvodní branku hostujícího Ženatého dokázali domácí odpovědět, následovala ale pasáž, kterou jednoznačně ovládli hosté a ujali se vedení 1:5. Jičínské držel zpočátku skvělými zákroky brankář Grabemann, spoluhráči dokázali jeho podporu přetavit na útočné polovině. Domácí se snažili co nejdříve Jičínským přiblížit, byla na nich ale až příliš znát důležitost zápasu. S přibývajícími minutami sice Hraničtí dokázali přehrávat hostující obranu, na výraznější korekci to ale nestačilo. Házenkáři Jičína bez větších problémů překonávali defenzívu domácích a téměř v každém útoku si vypracovali solidní střeleckou příležitost. Ofenzívním tahounem Jičína byl v prvním dějství zejména Doškář, jenž se blýskl sedmi góly a stoprocentní střeleckou bilancí. Také v poslední desetiminutovce drželi hosté tří až pětibrankový náskok, na poločasových 13:16 korigoval domácí Piwko.

Po změně stran pokračovali házenkáři jičínského O2xyworldu v bojovném soustředěném výkonu. Během tří minut navýšili své vedení na pět gólů a do hry házenkářů Cementu se vkrádala stále větší nervozita. Domácí si byli moc dobře vědomi, že ve své situaci si nemohou dovolit ztrácet body na vlastní palubovce. Naopak hráči našeho týmu, byť v silně okleštěné sestavě, mohli hrát v naprosté pohodě a na jejich herním projevu to bylo neustále vidět. Jičínští se až nečekaně snadno dostávali do výborných pozic a byť ne ve všech případech uspěli, nadále si udržovali komfortní náskok. Ve druhé půli pokračoval ve skvělém střeleckém představení Doškář, kterého doplnil rovněž výborně hrající Ženatý. Hraničtí se pokoušeli utkání zdramatizovat osobní obranou Doškáře, ovšem volnější prostor na útočné polovině využili ostatní hráči Jičína k dalším poměrně snadným brankám. Deset minut před koncem zvyšoval Doškář svým jedenáctým přesným zásahem již na 25:31 a osudu utkání začínalo býti pomalu rozhodnuto. Pět minut před závěrečným klaksonem byli v krátkém sledu vyloučeni dva hostující hráči, i tuto situaci Jičínští ustáli a nakonec zvítězili naprosto zaslouženě 32:36. Stinnou stránkou závěru duelu bylo zranění dalšího hostujícího hráče, Doškáře, marodka našeho celku se tak patrně znovu rozroste.

Házenkáři Jičína zaslouží za výkon na půdě Hranic absolutorium. Od prvních minut šli soustředěně o bojovně za vítězstvím. V úvodu podržel své spoluhráče gólman Grabemann, po pomalejším rozjezdu se zlepšila i činnost obrany. Tam odvedli velké penzum práce Pekař a Ženatý, pozadu nezůstali ani Hlava a Doškář. Úctyhodné útočné představení ukázal dvanáctigólový Doškář, jenž tak nejlepším způsobem oslavil stý extraligový start v jičínských barvách. Osm branek přidal rovněž velmi aktivně hrající Ženatý. Další důležité trefy zaznamenali Hlava a Matouš, svou univerzálnost již poněkolikáté potvrdil Rychna. Také ostatní hráči měli svůj významný podíl na jičínském dvoubodovém zisku.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Grabemann, Dohnal – Doškář 12/2; Ženatý 8; Hlava 5; Matouš 4; Rychna 3; A. Dolejší 2; Pekař a M. Knittl po 1; Ježek; Thorovský

 

Statistika utkání:
Diváků:  92
Sedmičky:  4/3 – 2/1
Vyloučení:  1 – 6;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Králíček, Letev
Sled branek: 1-1, 1-5, 3-7; 7-9, 9-14, 11-14, 13-16; 13-18; 15-20; 18-22; 22-25; 24-29; 25-31; 27-32; 29-33; 31-34; 32-36

 

V sobotu 13. dubna zajíždí házenkáři Jičína do brněnských Maloměřic, ve středu 17. října přivítají na domácí palubovce v netradičních 19:30 hodin celek Sokola Nové Veselí.