Pátek 29. března 2024, Jičín

Ve sváteční pátek přivítali házenkáři O2xyworld HBC Jičín na domácí palubovce tým HBC JVP Strakonice. Hosté mírně odskočili posledním dvěma celkům, Hranicím a Maloměřicím, v boji o záchranu extraligy, do Jičína přijeli s cílem bodovat a svou pozici ještě upevnit. Domácí chtěli navázat na solidní výkon z Nového Veselí a vítězstvím udržet průběžnou devátou příčku. Do sestavy se vrátil J. Hájek, i nadále však čítá jičínská marodka mnoho jmen.

 

O2xyworld HBC Jičín – HBC JVP Strakonice  37:26 (18:16)

V úvodu utkání tahali za delší konec provazu hosté. Ti využívali naprosto „děravé“ obrany Jičína a bez větších potíží se ujali vedení 1:3. Domácí sice během pár minut otočili díky dvěma brankám Matouše a jedné J. Dolejšího na 4:3, v dalším průběhu první půle byli ale horším týmem. I přes upozornění trenérů nedokázali Jičínští v obraně ubránit spolupráci strakonických spojek s pivotem Němcem, jenž se dokázal sám střelecky prosadit případně byl faulován při střelbě a sedmičky s přehledem proměňoval velezkušený Martin Mošovský. O nic lépe se nevedlo jičínským házenkářům ani v útoku, tolik nevynucených chyb z kategorie školáckých již dlouho na palubovce městské sportovní haly k vidění nebylo. Hosté tak vycítili šanci, pokračovali v nátlakové hře a odskočili na 5:8. Nebýt vynikajícího Grabemanna v domácí svatyni, mohl být rozdíl ve skóre mnohem výraznější. Ve dvaadvacáté minutě zvyšoval zmiňovaný Mošovský již na 10:14 a domácí se stále nemohli dostat do potřebné pohody. Naštěstí se tak stalo v poslední pětiminutovce, do které vstupovali za stavu 12:15. Z rychlé pětigólové smršti v podání jičínských hráčů resultovalo vedení 17:15. V poslední minutě Strakonice snížily, ovšem výborně hrající Ženatý upravil na 18:16.

Po změně stran drželi Jičínští mírný náskok, vzhledem k pokračujícím problémům v defenzívě se jim ale nedařilo utkání definitivně rozhodnout. Hosté stále živili šanci na bodový zisk, s přibývajícími minutami jim ale pomalu docházel dech. Jičínští přeci jen pomalu zvyšovali agresivitu v obraně, ve výborném představení pokračoval brankář Grabemann, do hry domácích se dostával potřebný klid a rozvaha. V polovině druhého poločasu vedli hráči Jičína 30:25, hosté se naposledy trefili na konci sedmnácté minuty, kdy korigovali na 31:26. V závěrečných třinácti minutách již Strakoničtí neskórovali, naopak domácí zaznamenali šest přesných zásahů a nakonec zvítězili vysoko 37:26.

Jičínští si tedy do tabulky nadstavbové skupiny o 9. – 13. místo připsali další dva body a drží devátou příčku. Utkání se Strakonicemi se vůbec nerodilo lehce, konečný výsledek je pro hosty trochu krutý. Házenkáři Jičína propadali v defenzívě, především v první půli prakticky nebyli schopni ubránit postupný útok soupeře a pouze díky skvělým zákrokům Grabemanna nemuseli dotahovat větší manko. Ve druhém dějství, zejména v jeho druhé polovině, již pracovala obrana Jičína mnohem lépe a ihned se to projevilo na průběžném skóre. Nejlepším střelcem domácích barev byl velmi dobře hrající Ženatý, jenž vsítil sedm gólů. Šest branek zaznamenal Matouš, po pěti přesných zásazích přidali J. Dolejší a Hlava, čtyřikrát mířil do černého Ježek a tři góly přidal Pekař. Utkání přineslo i svou stinnou stránku v podobě zranění ruky J. Hájka, jenž musel palubovku opustit již v průběhu první třicetiminutovky.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Grabemann, Poláček, Dohnal – Ženatý 7; Matouš 6; Hlava 5; J. Dolejší 5/1; Ježek 4; Pekař 3; Doškář a Thorovský po 2; Rychna, A. Dolejší a M. Hájek po 1; Knittl; J. Hájek

 

Ohlasy po utkání:

Ondřej Šulc, trenér O2xyworld HBC Jičín: „Bohužel jsme opět do zápasu, i přes veškeré urgence, které před zápasem na hráče máme, nevstoupili tak, jak jsme si představovali. Byli jsme vlažní v obraně, nebyli jsme schopni si přebrat pivota a dostávali jsme tak laciné góly. Pivot tam měl spoustu prostoru, což bylo zapříčiněno naší špatnou komunikací. Ve druhé půli se nám to podařilo eliminovat, ta obrana začala pracovat a náš náskok se díky tomu navyšoval. Děkuji klukům, že se ve druhém poločase dokázali zvednout, do toho zápasu se zase vrátit a otočit ho ve svůj prospěch. Na tréninku a před dalším zápasem se opět budeme opakovat, ale musíme týmu neustále zdůrazňovat, aby zlepšil vstupy do utkání, který nás bohužel trápí už delší dobu. Diváci ale mohli vidět pěkný zápas, já jim moc děkuji, že přišli a budu se těšit na další domácí utkání.“

Michal Zbíral, trenér HBC JVP Strakonice 1921: „Na to, jak vypadal první poločas, jsem měl pocit, že se Jičín do toho zápasu vůbec nemůže dostat a že bychom tady mohli mít šanci. Z obou stran ale v utkání bylo strašně moc chyb a spousta neproměněných šancí. Bohužel jsme utkání nedokázali vyloženě překlopit na naši stranu a dostat se do nějakého klidu. Měli jsme chtít mnohem víc, ale nechtěli jsme, a proto utkání dopadlo tak, jak dopadlo. Trápí nás individuální chyby a nepozornosti, nedokážeme ve venkovním zápase podat tak dobrý výkon v obraně, jako například zvládáme v domácích podmínkách.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  175
Sedmičky:  2/1 – 6/5
Vyloučení:  2 – 1;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Blanár, Valášek
Sled branek: 1-3, 4-3, 5-8; 8-11, 10-14, 12-15, 18-16; 21-19; 24-20; 25-22; 28-24; 31-26; 37-26

 

Poslední duel první poloviny nadstavbové skupiny sehrají házenkáři jičínského O2xyworldu v neděli 7. dubna na palubovce předposledních Hranic.