Sobota 21. září 2019, Nové Veselí

Třetím kolem pokračovala o víkendu nejvyšší soutěž házenkářů, Strabag Rail extraliga. Jičínští po výborném výkonu ve středeční dohrávce druhého kola zajížděli na horkou půdu Nového Veselí s cílem navázat na středeční výkon a přivézt z hostující palubovky alespoň bod.

Sokol Nové Veselí – HBC Ronal Jičín  30:24 (12:16)

Začátek zápasu byl poměrně vyrovnaný. Hráčům hostujícího celku se dařilo v obranné fázi pokrývat spolupráci domácích spojek a pivota Sekuliče. Na konci úvodní desetiminutovky se prosadili Kovařík  a Kostelecký a Jičínští odskočili na 2:4. Bohužel, v tu chvíli již nebyl na palubovce novoveselské sportovní haly nejzkušenější jičínský hráč, Šulc, jenž odkulhal ze hřiště s poraněným kolenem. Jeho spoluhráči se ale správně semkli a bojovali i za něj. V polovině poločasu dokázali domácí třemi brankami otočit vývoj duelu z 4:6 na 7:6 a zdálo se, že se dostávají do správného tempa. Stal se ale pravý opak. Jičínští nejen, že nápor Novoveselských přibrzdili, ale sami se dostali do velkého herního “laufu”. K němu zavelel několika důležitými zákroky gólman Veverka, jenž mimo jiné opět dokázal skórovat do opuštěné domácí svatyně. Výborně i nadále pracovala hostující defenzíva, kde byli nejvíce vidět Groh, J. Drbohlav, Kovařík a Hlava. Jičínští několikrát přinutili domácí k technickým chybám a následně dokázali střílet poměrně jednoduché góly do nezformované obrany domácích. Čtyři branky v řadě znamenaly jičínské vedení 8:11. I v dalších minutách to byli hosté, kdo tahal za delší konec provazu. Domácí, kteří v útoku disponují velkou ofenzivní silou ať už hráči, kteří se dokáží prosadit individuálně jeden na jednoho, tak ostrostřelci, jež umí skórovat i z velké dálky, se jen stěží prokousávali hostující obranou. To házenkáři Jičína si v útoku věděli rady, rychlými kombinacemi se poměrně jednoduše dostávali k zakončení z výhodných střeleckých pozic a své šance, až na malé výjimky, přetavovali v další přesné zásahy. První půle tak skončila vedením jičínských barev 12:16.

Po změně stran se sice jako první radovali ze vstřeleného gólu domácí, ovšem hosté odpověděli záhy. Nejprve proměnil sedmičku Krahulec a na 13:18 zvyšoval křídelník Sedlák. Bohužel, následující pětiminutovku hosté vůbec nezvládli. V obraně se objevilo pár individuálních chyb, rovněž se vytratila střelecká pohoda z první půle a domácí poměrně snadno snížili na 17:18. Hosté sice na tento tlak ještě dokázali zareagovat a po gólech Šebka a Hlavy vedli ve dvanácté minutě 17:20, bylo však zřejmé, že domácím narostlo sebevědomí. Novoveselští pokračovali ve zlepšeném výkonu a z jičínského náskoku postupně umazávali. Za stavu 19:20 měli možnost hosté zvýšit na rozdíl dvou branek, svou šanci ale neproměnili a domácí vzápětí srovnali na 20:20. V šestnácté minutě poslal Jičínské do nejtěsnějšího náskoku Krahulec, když proměnil sedmimetrový hod za faul na proskakujícího Škaldu. Z následného útoku se ale prosadil domácí kanonýr Ptáčník, jenž navíc nechtěně zasáhl do obličeje pilíř jičínské defenzívy, Groha. Hostující hráč musel s krvavým zraněním opustit palubovku a utkání pro něj skončilo. Tento moment dostal naše házenkáře do kolen. Po Šulcovi musel odstoupit ze hry další zkušený borec a na psychice mužstvo se to výrazně projevilo. Hosté poslední čtvrthodinu zcela vyklidili pole a po výborném představení zejména v úvodním dějství situaci domácím hodně ulehčili. Novoveselští hnáni skvělými fanoušky šancí na dvoubodový zisk pochopitelně nepohrdli. Hostující obrana se odchodem Groha rozložila, domácí si snadno vytvářeli šance a ty bezpečně proměňovali. Nové Veselí nakonec zvítězilo 30:24 a do tabulky nejvyšší soutěže si připsalo další dva důležité body.

Házenkáři Jičína odehráli skvěle první poločas. Pozorně bránili, zrealizovali několik rychlých útoků, dařilo se jim i v útoku postupném, s vypracovanými šancemi nakládali znamenitě. Bohužel, ve druhém dějství dostali poté, co domácí zkorigovali stav, strach z vítězství. Postupně si přestávali věřit a obrat dokonal již zmiňovaný odchod Groha z důvodu zranění. Od těch chvil drželi domácí otěže zápasu pevně ve svých rukách a to je dovedlo k dvoubodovému zisku.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka 1, Machalický, Pleva – Krahulec 6/4; Hlava 4; Rychna, Dolejší, Sedlák, Kovařík a Pich po 2; J. Drbohlav, Šebek a Kostelecký po 1; Škalda; Šulc; Groh

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín:  „Nejprve bych chtěl pogratulovat domácím k vítězství. Byl to vlastně zápas dvou poločasů, tak zatím asi jako naše výkony v prvních dvou kolech, první zápas byl hodně špatný, druhý byl lepší, tak to samé jsme předvedli dnes v jednom utkání. První poločas jsme plnili, jak v obraně, útoku, tak přechodné fázi to, co jsme si představovali. Škoda jen toho 12. gólu domácích, mohli jsme jít do poločasu s pětigólovým vedením. Z manšaftu jsem cítil sílu a věřil jsem, že zápas dnes dovedeme do vítězného konce. Bohužel, role se obrátily, přestože jsme hráče upozorňovali, že Veselí po prvním poločase neřeklo poslední slovo. Nezvládli jsme situaci, a také se domácímu týmu rozchytal druhý gólman Šimovček, který měl na výkonu také značný podíl. Mrzí mě, že mladí hráči zatím nezvládají stresové situace a tlak. Takto jsme vítězství domácím prakticky naservírovali, i když samozřejmě se o to zapříčinili svým zlepšeným výkonem. Z jedné části velká pochvala pro můj tým za první poločas, na druhou stranu pokárání za poločas druhý.“

Pavel Hladík, trenér Sokol Nové Veselí: „Nejdříve bych chtěl poděkovat Jičínu za to, že dnešní utkání mělo skvělou úroveň a fanoušky muselo ohromně bavit, protože to dnes bylo jako na houpačce. Jičín zahrál fantasticky první půli, kdy na nás byl výborně připravený a využil každé naší chyby, potrestal každou naši ztrátu. Hrozně si vážím druhé půle, kdy jsme jako nový tým ukázali obrovskou morálku. Jičínu možná také, přes to obrovské tempo, které hráli v prvním poločase, došly síly. Navíc měli v nohách středeční těžký zápas s Karvinou, kdy bodovali doma. Právě proto jsme čekali, že Jičín tady bude hrát uvolněně a na hraně svých možností, protože sem jel v naprostém klidu. Proto si moc vážím toho, co jsme předvedli a co jsme vybojovali v druhé půlce. Chtěl bych říct, že za ty poslední tři čtyři zápasy, co jsme s Jičínem hráli, to byl nejlepším a nejkorektnější zápas i co se týče laviček, a bylo to skvělé. Moc si vážím této výhry, děkuji hráčům i fanouškům.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  280
Sedmičky:  2/0 – 4/4
Vyloučení:  3 – 3;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Hanák, Pavlíček
Sled branek: 1-2; 2-4; 4-6; 7-6; 8-11; 10-12; 12-16; 13-18; 17-20; 20-20; 23-22; 27-22; 30-24

 

Již v sobotu 28. září čeká naše házenkáře další nesmírně těžký duel. Na domácí palubovce přivítají v repríze loňského čtvrtfinále play-off celek KH ISMM Kopřivnice. Začátek utkání v tradičních 18:00 hodin.