Středa 18. září 2019, Jičín

Netradičně ve středu dohrávali házenkáři jičínského Ronalu duel druhého kola Strabag Rail Extraligy, na palubovce městské sportovní haly přivítali před kamerami televizní stanice ČT Sport vícemistra České republiky, celek HC Baník Karviná. Hosté zvítězili v prvním kole ve Frýdku-Místku a pro dva body přijeli rovněž do Jičína. Domácí nezvládli druhý poločas na Dukle, po vysoké porážce 16:29 se chtěli předvést v mnohem lepším světle a získat minimálně bod. Oba týmy nastoupily v nejsilnějších sestavách, výjimkou u Jičínských byla absence dlouhodobě zraněného pivota Martina Miľka. Před samotným zahájením přivítal moderátor zápasu hejtmana Královéhradeckého kraje, pana PhDr. Jiřího Štěpána, Ph.D., jenž přijel podpořit jičínské házenkáře v boji s jedním z největších favoritů na mistrovský titul.

Fotografie z utkání najdete v galerii.

 

HBC Ronal Jičín – HCB Karviná  23:23 (10:12)

Jičínští se pustili do favorita duelu bez bázně a hany a v úvodních minutách si udržovali mírné vedení. Hosté vyrukovali s taktikou hry v sedmi hráčích v poli bez brankáře. Ta jim sice přinesla některé solidní příležitosti a střelecké úspěchy, ovšem také inkasované góly do opuštěné branky. Úspěšným exekutorem byl domácí gólman Veverka, jenž z úvodních pěti přesných zásahů svého celku zaznamenal dvě trefy do “černého”. Navíc několika jistými zákroky přispěl k vedení Jičínských 5:3, běžela desátá minuta. Domácí se prezentovali pozornou agresivní obranou, kterou Karvinští překonávali jen velmi těžko. Také hostující defenzíva ale pracovala poměrně spolehlivě, úspěšnými zákroky napomohl svým spoluhráčům rovněž zkušený brankář Marjanovič. I v dalších minutách zápasu byli o krok vpřed hráči domácího Ronalu, na konci druhé desetiminutovky dokonce odskočili na rozdíl tří branek. Nejprve se prosadil po individuální akci Dolejší a vzápětí zužitkoval brejkovou situaci svou první extraligovou trefou na jičínské palubovce Sedlák, 9:6. Závěr poločasu ale domácím házenkářům nevyšel. Ve hře se objevilo několik technických chyb, ojedinělé střelecké pokusy neměly potřebnou přesnost a razanci, gólman Marjanovič si s nimi bez větších potíží poradil. V obraně se házenkáři Jičína dopustili několika faulů, které rozhodčí duelu ocenili dvouminutovými tresty. Hosté mají ve svém středu hráče s výbornými rozhodovacími schopnostmi a s přesilovkami naložili velmi dobře. Šestigólová šňůra hostí znamenala obrat ve vývoji utkání, v předposlední minutě svítil na ukazateli stav 9:12. Poslední slovo prvního poločasu ale patřilo domácím, Krahulec využil perfektně sehranou přesilovkovou kombinaci a z pravého křídla upravil na 10:12.

Do druhého dějství vlétli domácí jako uragán. Znovu vycházeli z kvalitní defenzivní činnosti, kterou podpořili také v útoku. Hned v první minutě využil chybu v rozehrávce hostí Šulc a střelou do prázdné branky snížil na nejtěsnějších 11:12. O chvíli později se stejný hráč prosadil povedenou střelou přes obránce a ve čtvrté minutě vrátil vedení Jičínu individuální akcí Kostelecký, 13:12. Poprvé se ve druhé půli prosadili hosté až v deváté minutě, na 13:13 srovnával nestárnoucí, bývalý reprezentant, Michal Brůna. Jičínští ale pokračovali v soustředěném výkonu a po kratším oddechu znovu zatlačili Karvinou do hluboké defenzívy. Za stavu 14:14 se podruhé trefil agilní Škalda, následně jej napodobil opět Šulc a na 17:14 zvyšoval potřetí v utkání střelou přes celé hřiště gólman Veverka. Také v sedmnácté minutě byl rozdíl třígólový, na 20:17 upravoval z těžké pozice na brankovišti soupeře J. Drbohlav. Na přelomu druhé a třetí desetiminutovky druhého dějství ale přišel nápor hostí. Karvinští nejprve snížili na 20:19, po přesném zásahu Dolejšího přidali další tři góly v řadě a otočili na 21:22. Drama vrcholilo. Do jičínské svatyně přišel na závěr utkání Machalický a ihned se prezentoval důležitým zákrokem. V sedmadvacáté minutě proměnil třetí sedmičku v utkání Krahulec. O minutu později se domácí znovu zmocnili míče, z následného postupného útoku přidal svou čtvrtou branku v utkání ve druhé půli velmi aktivní Škalda a domácí byli vítězství znovu o něco blíž, 23:22. Hosté ale vzápětí využili jednoho z mála zaváhání jičínské defenzívy a zásluhou Monczky srovnali na 23:23. V závěru měli ještě hráči obou celků možnost strhnout vítězství na svou stranu, nestalo se a zápas tak skončil spravedlivou dělbou bodů.

Házenkáři HBC Ronal Jičín dali svým výkonem zapomenout na nepovedený zápas na palubovce Dukly Praha a získali první extraligový bod nového soutěžního ročníku 2019/2020. Domácí se prezentovali bojovným výkonem po celých šedesát minut. Výborně si počínali při plnění obranných povinností, také v útoku zaznamenali proti prvnímu kolu znatelné zlepšení. Velmi solidní zápas odchytal brankář Veverka, v závěru byl vidět rovněž Machalický. V obraně odvedli velké penzum práce Groh, Drohlav a Hlava, v útoku byli nejvíce vidět Škalda, Šulc a Dolejší. Pochvalu za bojovnost a nasazení ale zaslouží všichni hráči.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka 3, Machalický – Šulc a Škalda po 4; Krahulec 4/3; Dolejší 3; J. Drbohlav 2; Sedlák, Kovařík a Kostelecký po 1; Hlava; Groh; Pich; Rychna; Šebek; Š. Drbohlav   

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Jsem rád, že jsme dokázali reagovat na špatný výkon, který jsme předvedli na Dukle. I když z mého pohledu není postupný útok pořád úplně ideální a nedokážeme se prosazovat tak, jak bychom chtěli. Máme mladý a nezkušený mančaft a já jsem strašně rád, jak dnes kluci bránili, jak si dokázali poradit s přesilovkami. Bylo to tvrdé utkání. Myslím si, že pokud bychom měli zkušenější tým, dokázali bychom zvrátit utkání na naši stranu, ale musím být spravedlivý a říct, že remíza odpovídá průběhu zápasu. A jsem moc rád, že i mladí kluci vzali odpovědnost na sebe a dokázali se prosadit.”

Marek Michalisko, trenér HCB Karviná: „Zápas se mi nehodnotí dobře. Dnes jsme zahráli jeden z nejhorší zápasů, co působím v Karviné. Z naší strany to byl strašný výkon, nejenom v přesilovkách, ale i ten začátek druhého poločasu byl hrozný. Snad i na tréninku dokážeme hrát lépe. Měli jsme v každém případě vyhrát, i když jsme z naší strany zahráli katastrofální zápas. Přiznávám, že se na to z naší strany nedalo dívat. Jsem z toho zklamaný, ale musíme jít samozřejmě dál.

 

Statistika utkání:
Diváků:  437
Sedmičky:  3/3 – 2/2
Vyloučení:  7 – 4;  ČK:  1 – 0
Rozhodčí:  Kozler, Zych
Sled branek:  2-1; 3-3; 6-4; 7-6; 9-6; 9-12; 10-12; 13-12; 14-14; 17-14; 20-17; 21-22; 23-22; 23-23

 

Již v sobotu 21. září čeká jičínské házenkáře další velmi těžký zápas, od 17:00 hodin se představí na palubovce ambiciózního celku Nového Veselí. V sobotu 28. září přivítají Jičínští “doma” od 18:00 hodin tým KH Kopřivnice.