Neděle 12. listopadu 2023, Frýdek-Místek

V neděli čekal házenkáře O2xyworld HBC Jičín velmi těžký duel na palubovce pátého Frýdku-Místku. Domácí vstupovali do utkání v roli favorita, v letošním ročníku dokázali mimo jiné vybojovat cennou remízu na palubovce vedoucí Plzně či vysoko vyhrát v Novém Veselí. Hosté v týdnu odehráli solidní zápas ve čtvrtfinále Českého poháru v Lovosicích, byť na postup mezi nejlepší čtveřici týmů nakonec nedosáhli. Chuť si tak chtěli spravit v extraligovém střetnutí, věděli ale, že je čeká nesmírně těžký soupeř.

 

SKP Frýdek-Místek – O2xyworld HBC Jičín  28:29 (17:14)

První minuty se odehrály v jičínské režii. Dvakrát se v rychlém sledu trefil J. Dolejší, v brance čaroval Machalický, hosté vedli 0:2. V dalších okamžicích domácí ukázali svou sílu a záhy srovnali na 3:3. Následně Jičínští vyprodukovali několik laciných ztrát, neproměnili zajímavé střelecké příležitosti a Frýdecko-Místečtí trestali, 6:3. Jičínští ale dokázali nápor domácích přibrzdit a znovu se vrátili do zápasu. V následujících fázích prvního poločasu byla k vidění herně vyrovnaná bitva, ani jeden ze soupeřů si nedokázal vybudovat vícebrankový náskok. Hosté oproti předchozím utkáním lépe bránili, hodně práce v defenzívě odváděl především Pekař. V útoku na sebe nejvíc upozornil Hlipala, jenž v první půli zaznamenal čtyři góly. Na konci 24. minuty za stavu 13:12 zastavil pronikajícího hráče domácích nedovoleně právě Pekař a od arbitrů utkání uviděl červenou kartu. To byla pro jičínskou obranu těžká rána. Domácí vyhráli přesilovku 3:0, následně přidali další gól a odskočili na 17:12. Hosté ale v posledních fázích půle naznačili, že nemíní prodat svou kůži lacino. Nejprve se nemýlil Matouš, následně zlikvidoval sedmimetrový hod reprezentačního křídelníka Cholevy Grabemann, jenž v závěru úvodního dějství naskočil do jičínské branky. Několik vteřin před závěrečným klaksonem upravil na 17:14 Hlipala.

Do druhého poločasu vlétli aktivně domácí, kteří během necelých dvou minut dvakrát skórovali a zvýšili na pětigólových 19:14. Házenkáři jičínského O2xyworldu ovšem za nepříznivého stavu ukázali, že mají bojovného ducha a na vedení domácího SKP velmi rychle zareagovali. Za solidně fungující obranou se rozchytal k výbornému výkonu Grabemann, jenž v úvodu druhého dějství kryl mimo jiné i další dvě sedmičky domácích. Naopak házenkáři Jičína nakládali s vypracovanými šancemi o poznání lépe, úsek hry mezi koncem druhé a deváté minuty vyhráli 0:6 a otočili na 19:20. Utkání tak dostalo až nečekaně rychle novou zápletku. Domácí hráči, ale i fanoušci, byli z nečekaného obratu ve vývoji utkání očividně zaskočeni. Přestože Gřešek srovnal na 20:20, nápor hostí nepřibrzdil. Házenkáři Jičína pokračovali v soustředěném výkonu, do černého postupně mířili J. Dolejší, Miľko a Hlipala a hosté vedli poprvé v utkání rozdílem tří branek, 20:23. Pravá házenkářská bitva pokračovala i v dalších fázích střetnutí. Domácí zkoušeli hru v sedmi hráčích v poli, kterou mají výborně zvládnutou. Tentokrát ale neuspěli dle svých představ, házenkáři Jičína si i v početní nevýhodě aktivně hlídali Slavomíra Mlotka, jenž je ústřední postavou této taktické varianty frýdecko-místeckého útoku. Domácí sice upravili na nejtěsnějších 22:23, poté ale ukázal pevné nervy Matouš, jenž v rozmezí dvou minut proměnil dvě sedmičky, 22:25. Po dalším zásahu domácích prokázal chytrost Rychna, jenž vyběhnutím ze střídačky ukořistil rozehrávku hráčů SKP a střelou do prázdné branky opětovně navýšil vedení Jičínských na tři góly, 23:26. Sedm minut před koncem za stavu 25:27 uviděl hodně přísně červenou kartu hostující Hlipala, domácí ze sedmičky navíc upravili na 26:27. Jičínští ale oslabení následně aktivní obranou a také díky skvělým zákrokům Grabemanna ustáli. Naopak přesně mířili Kastner a Matouš, stav 26:29. Do konce nervydrásajícího utkání chybělo pět minut. Domácí Choleva poté napravil několik svých neproměněných příležitostí a dvěma góly snížil na nejtěsnějších 28:29. V posledním útoku vybojovali hosté sedmičku, k jejíž exekuci se postavil zkušený Kastner. Jeho nekompromisní rána mířila do břevna, k odraženému míči se dostali domácí, kteří tak měli poslední půlminutku na vyrovnání. Po oddechovém čase se pokusili přehrát hostující obranu, ta ale s vypětím všech sil odolala a Jičínští nejtěsnější vedení uhájili.

Házenkáři O2xyworld HBC Jičín tedy ve Frýdku-Místku zvítězili jednogólovým rozdílem a připsali si první bodový zisk z palubovky soupeře. Hosté odehráli na Moravě výborný zápas, dokázali se vrátit do utkání i v momentě, kdy prohrávali o pět branek. Na začátku duelu podržel své spoluhráče brankář Machalický, ve druhém dějství čaroval Grabemann. V obraně byli nejvíce vidět Pekař a Hlipala, kteří ale shodně museli předčasně „do sprch“. V defenzívě výborně pracovali také bratři Dolejší, Rychna, Miľko a další. Nejlepším střelcem Jičína byl osmigólový Matouš, jenž čtyřikrát mířil přesně ze sedmičky, šest zásahů do černého přidal aktivní Hlipala. Střelecky se prosadil rovněž J. Dolejší, který výborně spolupracoval také s Miľkem na pivotu, autorem čtyř gólů. Důležité zásahy přidali Kastner a Doškář, pochvalu ale zaslouží všichni nominovaní hráči.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Machalický, Grabemann – Matouš 8/4; Hlipala 6; J. Dolejší 5; Miľko 4; Kastner a Doškář po 2; Rychna a Thorovský po 1; Ženatý; Pekař; Ježek; A. Dolejší; J. Hájek

 

Pozápasové ohlasy:

Ondřej Šulc, asistent trenéra O2xyworld HBC Jičín: „Dnes jsme výborně nastoupili do utkání. Fungovala nám obrana i útok. I když jsme v prvním poločase nechávali vyniknout domácího brankáře. Klukům jsme říkali, že jde dolů, než vystřelí, ať střílí nahoru. Bohužel se nám to nedařilo. První půli jsme prohráli o tři, po změně stran nám domácí odskočili na pět gólů. Kluci to ale nezabalili. Šli jsme do rizika. Následně šli domácí v útoku do sedmi, když hráli bez brankáře. Nějakou taktickou variantou jsme to pokryli, protože jsme z předchozích zápasů věděli, jak to hrají. Naordinovali jsme taktiku, která vyšla. Kluci skvěle bojovali. Věřili tomu, už nebylo cesty zpět. Pokud se chceme tabulkou posouvat nahoru, musíme takové zápasy zvládat.“

Daniel Valo, trenér SKP Frýdek-Místek: Očekával jsem těžký zápas, protože Jičín hraje rychlou, kombinační házenou a dne to potvrdil. My jsme neměli svůj den. Od první minuty jsme hráli v křeči, chyběla nám lehkost. I když jsme nehráli to, co jsme si řekli, vypracovali jsme si náskok pěti gólů. První poločas jsme nakonec vyhráli o tři branky. Bohužel křeč a svázanost se nás držela i druhý poločas. Nefungovala nám ani obrana, trápili jsme se v útoku. Zápas nevyšel klíčovým hráčům, na které spoléháme. Jičín hrál dobrý zápas a v klíčových okamžicích byl lepší, a proto zaslouženě vyhrál.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  288
Sedmičky:  4/1 – 5/4
Vyloučení:  3 – 4;  ČK:  1 – 2
Rozhodčí:  Kosmák, Halada
Sled branek: 0-2, 6-3, 7-6, 10-9, 12-12, 17-14, 19-14, 19-20, 20-23, 23-26, 26-27; 26-29; 28-29

 

Extraliga házenkářů pokračuje již ve středu 15. listopadu zápasy 12. kola. Jičínští hostí na domácí palubovce v důležitém střetnutí celek KH Kopřivnice, výhoz utkání v 19:00 hodin.