Sobota 1. října 2022, Náchod

Jičínská juniorka zajížděla k dalšímu utkání do Náchoda. Tak, jak je zvykem, v dresu Jičína nastoupili opět z větší části dorostenci, z toho tři, kteří hráli loňskou sezonu v kategorii mladšího dorostu. V pohledném, napínavém utkání si oba celky myslely v průběhu hry na plný bodový zisk, v dramatické koncovce vybojovali hosté cennou remízu, byť v průběhu zápasu vedli i o pět branek.

 

TJ Náchod – O2xyworld HBC Jičín „B“  27:27 (10:13)

Mladý celek Jičína přijel do Náchoda s cílem bodovat. Od počátku se snažil hrát rychle, vycházet z bleskových protiútoků a hrát aktivně v obraně. Prvních třicet minut se Jičínským tato představa  plnila na sto procent. Obrana pracovala bez větších chyb, dařily se rychlé brejky a především Hůla v brance byl k nepřekonání. Dokázal náchodským střelcům pochytat i ty nejvyloženější šance, jeho úspěšnost byla v poločase 50 procent! V útoku se dařilo bratřím Hájkům, kteří neomylně posílali spoluhráče do jasných příležitostí, či dokázali sami zakončovat. V obraně vévodil Bareš, řídil si své mladší spoluhráče. Ovšem i domácí brankář dokázal mnohé pochytat, počet branek  tak příliš rychle nenarůstal. V Jičínském dresu zářil střelecky Krahulec, z prostoru křídla a z brejků  byl neomylný. Hosté dokázali odrazit počáteční nápor Náchodských a od 16. minuty se dostali do vedení od jedné do tří branek. Do kabin oba týmy odcházely za nadějného vedení Jičínských.

Také druhý poločas začali lépe hosté. Dokázali se prosadit z brejku a pěkných akcí z postu pivota. Díky tomu vedl tým Jičína v 7. minutě rozdílem pěti branek a nic nenasvědčovalo tomu, že by o vedení měl přijít. Pak však nastal nepochopitelný zkrat ve hře hostí. Vše začalo neproměněnými šancemi z prostoru spojek a pivota, přišla okénka v obraně a najednou se domácí dostali do hry. Jejich obrovský tlak, podporovaný slušně zaplněným hledištěm, přinutil hosty k dalším chybám. Útlum Jičínských byl znát i v útoku. Citelně byla znát absence M. Hájka, který odstoupil pro drobné zranění a též zvýšená tvrdost domácí obrany jičínské hráče několikrát odradila od individuálních akcí. Tím se dostal jičínský útok do nesnází, ubylo rychlých protiútoků. Hráči HBC již nedokázali tak snadno překonat a překvapit nekompromisní domácí val. K tomu se k výbornému výkonu rozchytal domácí Polášek, zatímco jičínská obrana se stala až příliš prostupnou. Náchod dokázal skóre 11:16 v 7. minutě otočit, většinou po líbivých házenkářských akcích, na 18:17 v minutě 13. Domácí hráli v neskutečné euforii, mladíci v jičínském dresu naopak hráli v útlumu. Náskok domácích narostl až na tři branky (51. minuta) a zdálo se, že je o osudu zápasu rozhodnuto. Jičínští však včas zabojovali, zvedli hlavy a dokázali se vzchopit. Pomohla jim k tomu i nepřesná muška Náchodských, ti několik jasných šancí zahodili. Hosté se tak dotáhli na rozdíl branky a mohli i srovnat, ale z brejku nastřelil jičínský hráč náchodského brankáře do hlavy a místo vyrovnání se dostali domácí v přesilovce, po chybě v jičínské rozehrávce, do vedení 26:24.V jičínském dresu však měl nabito Krahulec, byl to on, kdo třemi brankami dokázal stav utkání srovnat na 27:27. V závěru zazvonila dvakrát tyč jičínské branky a smůlu si vybrali Náchodští, když z poslední devítky po čase opět trefili tyč.

Infarktový závěr stanovil konečný, zřejmě spravedlivý výsledek. Mladící v jičínském dresu nezklamali, jejich dorostenecký věk (3 loňští mladší dorostenci!) je omlouvá za některé chybičky, pramenící ze zápalu ze hry. Hosty musí mrzet herní výpadek mezi 7. a 15. minutou druhé půle, ve zbývajícím čase ukazovali, že házenou umí.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín „B“: Knittl, Hůla – Krahulec 12/3, J. Hájek 6; M. Hájek, Bareš, P. Drbohlav a Dominik Doškář po 2; Brádler 1; Frýba; F. Tůma; Jandera; Hejtmánek

 

Statistika utkání:
Diváků:  100
Sedmičky:  1/1 – 3/3
Vyloučení:  6 – 2;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Beneš, Kubis
Sled branek: 1-0; 4-4; 6-8; 8-11; 10-13; 10-15; 18-17; 21-19; 23-20; 25-24; 27-25; 27-27

 

Ve čtvrtém kole se jičínské „béčko“ představí na domácí palubovce, v neděli 9. října přivítá od 13:00 hodin v městské sportovní hale celek HK Bystřice pod Hostýnem.