Neděle 24. listopadu 2019, Frýdek-Místek

První polovinu základní části Strabag Rail extraligy zakončili házenkáři jičínského Ronalu v neděli, kdy se představili na půdě překvapivě předposledního celku tabulky, týmu SKP Frýdek-Místek. Domácí vybojovali v uplynulých deseti kolech pouhopouhé dva body, když před vlastními fanoušky přehráli nováčka z Maloměřic. V dalších domácích zápasech ale odehráli Frýdecko-Místečtí vyrovnané partie i s nejsilnějšími týmy extraligy, dal se tedy očekávat vyrovnaný souboj. Hosté moc dobře věděli, že případná bodová ztráta by jim výrazně zkomplikovala vyhlídky na postup do play-off. Proto se chtěli na Moravě prezentovat sebevědomým výkonem a navázat tak na poslední dvě vystoupení, tedy v Lovosicích a doma s Maloměřicemi. Trenérům stále nebyli k dispozici Šulc a J. Drbohlav (ten se již s největší pravděpodobností v letošním ročníku v barvách Jičína neobjeví), neodcestovali ani Bareš, Kolc či dorostenci Knittl a Vaněk, kteří si plnili povinnosti ve své věkové kategorii. Naopak po delší pauze zaviněné zraněním se do sestavy vrátil Š. Drbohlav, jenž v určitých momentech alternoval na pro něj nezvyklém postu pivota a nevedl si vůbec špatně.

 

SKP Frýdek-Místek – HBC Ronal Jičín  21:27 (14:12)

Úvod zápasu přinesl hodně hektickou podívanou. Hráči obou celků vyrukovali na soupeře velkou ofenzívní silou, obrany téměř neexistovaly a tak téměř každá útočná akce končila brankou. Hosté zpočátku nedokázali pokrýt součinnost domácích spojek s pivotem Gřeškem, stejně tak až příliš pasivně bránili rozeběhnuté hráče domácích ve druhé vlně rychlého útoku. Domácí tak v sedmé minutě vedli 4:3, ovšem následující dvouminutovka naznačila jejich zranitelnost. Na 4:4 srovnal Kovařík, v osmé minutě pak dvakrát využili hosté chyby v rozehrávce Frýdku-Místku a z rychlých brejků skórovali nejprve Miľko, o několik vteřin později Krahulec, stav 4:6. Bohužel, v těchto fázích zápasu se Jičínští nevyvarovali dalších, zejména individuálních chyb v obraně a útočně ladění domácí trestali, 8:7. V polovině prvního poločasu tak došlo na straně hostí k výměně gólmanů, Veverku, kterému spoluhráči v obraně příliš nepomohli, vystřídal nastoupivší Machalický. Hostující gólman sice střeleckou lavinu domácích zcela nezastavil, ovšem do konce půle si připsal některé zákroky, které Jičínským zcela určitě pomohly. V dalším průběhu úvodní třicetiminutovky se oba týmy střídaly ve skórování a to až do stavu 11:11. Poté domácí odskočili zásluhou individuálně výborně vybaveného Ondrušíka a velezkušeného Petrovského na 13:11. Na nejtěsnější rozdíl sice vzápětí upravil nechytatelnou dělovkou Škalda, poslední slovo měli domácí, kteří stanovili účet na poločasových 14:12.

Do druhé půle vlétli hosté s velkým odhodláním vývoj střetnutí otočit a tentokrát nezůstalo pouze u slov a přání, Jičínští konali. Ve druhé minutě se z levého křídla prosadil Sedlák, následně se trefil potřetí v utkání Pich a na 14:15 otáčel Krahulec. To byl pro frýdecko-místecké házenkáře poměrně těžký direkt, který násobila skutečnost, že do hry se již kvůli obnoveným zdravotním problémům nemohl zapojit kanonýr Petrovský. Oba celky tak postrádaly své nejzkušenější plejery, domácí Petrovského a hosté Šulce. Hráči domácího SKP na chvíli zabrzdili rozjíždějící se jičínský stroj a dvakrát srovnali, 15:15 a 16:16, další minuty ale naznačily, že důležitý zápas se pomalu překlápí na hostující misku vah. Velmi důležitým se ukázal úsek hry mezi sedmou a desátou minutou druhé půle. Ten zcela ovládli házenkáři Jičína a lví podíl na tom měl několika skvělými zákroky gólman Machalický. Ten své spoluhráče výrazně podržel a položil tak základ velkému náporu hostí. Vedení zajistil jičínským barvám Sedlák, následující okamžiky patřily Krahulcovi. Ten zužitkoval kombinace celého týmu a dvěma góly se postaral o navýšení na 16:19. Stejný hráč navíc v desáté minutě proměnil sedmimetrový hod a upravil na 16:20. Nutno podotknout, že domácí výhodu sedmičky o pár okamžiků dříve nevyužili, když pokus Musálka “lapil” Veverka. Poté se domácím podařilo snížit na rozdíl dvou branek, 18:20, oddechový čas hostí ale přinesl do jejich řad opět uklidnění. Za stavu 19:21 se přesnou střelou prezentoval Dolejší a na konci druhé desetiminutovky ukázal rovněž Hlava, že umí být nebezpečný. Po rychlém uvolnění jeden na jednoho se pověsil do vzduchu a krásnou střelou na vzdálenější tyč nasměroval Jičínské do vedení 19:23. Domácí se nevzdávali, věděli, že v případě porážky mohou na boj o play-off prakticky zapomenout, důležitost zápasu a především nepříznivě se vyvíjející průběh utkání jim však svazovaly ruce. Přestože dokázali snížit na 20:23, další pokusy včetně vyložených šancí zlikvidoval ve velkém stylu chytající Machalický. Toho podpořil i kolega Veverka, když zneškodnil další sedmičku, tentokrát z ruky pivota Gřeška. Hráči jičínského Ronalu podporu svých gólmanů využili k třígólové šňůře a vedení 20:26. V poslední minutě sice Frýdecko-Místečtí skórovali, ovšem definitivní tečku za podařeným utkáním z pohledu hostí napsal Dolejší, jenž upravil na konečných, a nutno poznamenat naprosto zasloužených, 21:27.

Házenkáři HBC Ronal Jičín si tedy připsali druhý dvoubodový zisk ze hřišť soupeřů a důležitou výhrou si upevnili pozice, které jim dávají reálně šance zabojovat o účast v play-off. Základem úspěchu byl kolektivní výkon celého týmu podpořený důležitými zákroky brankáře Machalického, jenž zejména ve druhé půli svůj tým v důležitých momentech výrazně podržel. Ve výborném světle, s výjimkou úvodní čtvrtiny zápasu, se ukázala rovněž jičínská defenzíva. Především aktivnější systém 1:5 s Rychnou na hrotu činil domácím značné problémy. V obraně byli hodně vidět také Groh, Miľko, Kovařík a Hlava. Nejlepším střelcem hostujícího týmu byl Krahulec, autor sedmi branek. Hru výborně dirigoval Dolejší, jenž zaznamenal čtyři góly. Stejný počet branek nastříleli Kovařík a Miľko, aktivně si počínal rovněž Pich. Důležité trefy zaznamenal Sedlák. Celý tým zaslouží pochvalu za koncentrovaný bojovný výkon, který je určitě povzbuzením do dalších extraligových bojů.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Krahulec 7/3; Kovařík a Dolejší po 4; Pich, Miľko a Sedlák po 3; Hlava 2; Škalda 1; Groh; Rychna; Kostelecký; Š. Drbohlav   

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Jsem rád, že jsme klíčové utkání podzimu zvládli jak výsledkově, tak herně. A to jak v obraně, tak v útoku, zvlášť ve druhém poločase. Věděli jsme, že Frýdek má nějaké zdravotní problémy, ale s tímto se celý podzim potýkáme i my. Věděli jsme, o co jde. Jsem rád, že hlavně ve druhém poločase jsme dostali Frýdek pod tlak aktivnější obranou. Po změně stran jsme eliminovali mnoho technických chyb, kterých jsme se dopustili v prvním poločase. Navíc jsme byli produktivní na postupný útok i v přechodové fázi. Z tohoto důvodu jsme druhý poločas vyhráli o osm gólů, takže jsme nakonec jednoznačně zvítězili.“

Lubomír Kavka, trenér Pepino SKP Frýdek-Místek: „Musím Jičínu poblahopřát k zaslouženému vítězství, protože ve druhém poločase byl o třídu lepší než my. To, co jsme předvedli ve druhé půli, se nedá srovnat snad s žádným poločasem, který jsme letos hráli v domácím prostředí. Nastříleli jsme jen sedm branek. Tím, že nemohl duel dohrát Vojta Petrovský, tak naši hráči šli psychicky totálně dolů. Neměli jsme nikoho, kdo by to zvednul. Navíc jsme kupili chybu na chybu. Tím nechci snižovat výkon Jičína, který byl dobře připravený a hrál to, co potřeboval. Selhali jsme hlavně v útoku, v obraně to nebylo špatné, až na posledních pět minut, kdy už bylo utkání rozhodnuté. Prohráli jsme hlavně v hlavách. Tímto utkáním jsme definitivně ztratili šance dostat se do play off. Nyní nastane zřejmě to, že necháme hrát mladé hráče, ať se vyhrají do příští sezóny. Vytáhneme i dva hráče z dorostu, které jsme chtěli zapojit do hlavního týmu. I když už nebudeme hrát o play off, hráči by měli mít stále dostatečnou motivaci. Mají chtít vyhrát každý zápas, ať už hrají proti komukoli. Takto špatné střetnutí jsme doma nesehráli. Mnohem lepší výsledky jsme uhráli s o hodně silnějšími soupeři. Dneska jsme to ve druhém poločase totálně zmastili.“

Statistika utkání:
Diváků:  312
Sedmičky:  3/1 – 3/3
Vyloučení:  4 – 5;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Horáček, Novotný
Sled branek: 1-2; 4-3; 4-6; 6-7; 9-9; 11-11; 14-12; 14-15; 16-16; 16-20; 19-21; 20-23; 20-26; 21-27

 

Odvetné boje základní části Strabag Rail extraligy zahájí házenkáři Jičína v sobotu 30. listopadu, kdy od 18:00 hodin přivítají na domácí palubovce aktuálně třetí celek nejvyšší soutěže, tým HC Dukla Praha. Hosté budou favority duelu, svou sílu prokázali víkendovým postupem do osmifinále Challenge Cupu, třetí nejprestižnější evropské pohárové soutěže, přes bosenskou Gračanici.