Neděle 8. října 2023, Jičín

Kdo zavítal na nedělní utkání 1. ligy v Jičíně, určitě nelitoval. Domácím stál v cestě za body velmi zdatný soupeř, který nedal svoji kůži zadarmo. Hosté se prezentovali kvalitní hrou spojek a pivota, domácí otočili vývoj utkání rapidně zlepšenou obrannou činností v závěru 1. poločasu.

 

O2xyworld HBC Jičín „B“ – Hanball Club Zlín  42:31 (21:17)

Vstup do utkání vyšel domácím. Ti se až příliš snadno dostali do tříbrankového vedení,(dvě branky do prázdné),což se však ukázalo jako kontraproduktivní. Zřejmě si hráči HBC mysleli, že se soupeř porazí sám, bez větší námahy. Opak byl pravdou. Hosté přidali, předvedli, kde je jejich síla a do 10. minuty snížili na rozdíl branky. Domácím se dařilo v útoku, ale obrana byla tak trochu bez důrazu, čehož hostující kanonýři dokázali využívat. V polovině poločasu k tomu přidali jičínští mladíci další nepřesnosti v obraně (dvě zbytečná vyloučení) i v útoku a hosté této situace s přehledem využili a po velmi hezkých, házenkářských akcích otočili průběh zápasu ve svůj prospěch (17. min. 11:12) . Domácí se hledali hlavně v obraně, situace se však začala lepšit po time – outu a po příchodu J. Drbohlava. Ten nejenom zpevnil obranný val, ale dokázal i skórovat. Tlak domácí obrany se projevil, hosté začali chybovat a to umožnilo domácím opět rozdíl v brankách dorovnat a jít do vedení. Závěr poločasu byl plně v režii Jičínských a ukázalo se, že to byl rozhodující moment zápasu. Měrou vrchovatou k tomu přispěl i Grabemann v brance, kromě čtyř zákroků v řadě (jedna sedmička) dokázal i skórovat přes celé hřiště.

I do druhého poločasu vstoupila lépe juniorka HBC. Grabemann chytil další sedmičku a poté se již domácí dostali do vedení o šest branek (23:17 ve 33. minutě). Hosté se v žádném případě nechtěli vzdát a začali hrát bez brankáře. Přesilovkové situace sedm na šest ale dokázali domácí většinou zvládnout, vstřelili do prázdné branky Zlína tři branky a ještě dvě střely prázdnou svatyni hostí minuly. Zlínští bojovali dále, rozdíl ve skóre tak zůstával na pěti, šesti brankách. Při kvalitě zlínských hráčů si domácí nemohli dovolit chybičku. Střelecky se chytl Doškář, na křídle Skopár a ze spojky J. Hájek. Díky útočné aktivitě a zlepšené obraně se mladíci v jičínském dresu odpoutávali od soupeře více a více. V závěru to již byla střelecká exhibice domácích, ale ani hosté nezůstávali pozadu a předváděli až do konce kvalitní hru. Finální výsledek byl možná pro Zlínské až příliš krutý, jičínskému mládí zápas vyšel.

V domácím dresu se dařilo tradičním pilířům, v obraně Barešovi a do svého zranění J. Drbohlavovi, výkonem šel prudce vzhůru Grabemann v brance, v závěru předvedl v brance kvalitní zákroky i Petr. Střelecký prapor nesli vysoko Doškář, M. Knittl a bratři Hájkové, výborný výkon podal na pivotu Frýba. Přihrávky Dědečka jsou lahůdkou nejenom pro znalce hry. Bezchybný jak v obraně, tak v útoku byl i Skopár, přehled ukázal Ženatý.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín „B“: Grabemann 1, Petr – Doškář 7; M. Knittl 6; Frýba, Skopár, J. Hájek a M. Hájek po 4; Ženatý 3; Bareš, P. Drbohlav a J. Drbohlav po 2; Krahulec 2/1; Kaucký 1; Dědeček; Mičke

 

Statistika utkání:
Diváků:  102
Sedmičky:  2/1 – 6/4
Vyloučení:  4 – 4;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Ledvinka, Tůma
Sled branek: 3-0, 5-3, 10-9, 11-13, 14-15, 19-15, 21-17, 23-17, 29-21, 30-25, 36-26, 41-29, 42-31

 

Zajímavý duel čeká juniorku Jičína příští víkend. V sobotu 14. října se od 16 hodin představí na palubovce též mladé rezervy Dukly Praha.