Sobota 7. října 2023, Újezd u Brna

Po středečním postupu mezi nejlepších šestnáct týmů Českého poháru (výhra v Lounech 33:21) cestovali jičínští házenkáři k dalšímu utkání nejvyšší soutěže do Újezdu u Brna, kde změřili síly s celkem SKKP Handball Brno. Domácí, kteří mají ve svém středu již tradičně několik zahraničních akvizic, byli favoritem utkání, hosté chtěli ale navázat na předešlý podařený výkon z duelu s Plzní a pokusit se vyválčit alespoň bod.

 

SKKP Handball Brno – O2xyworld HBC Jičín  34:28 (13:13)

Jičínské odhodlání bylo patrné od úvodních minut, hosté hráli s chutí, bojovali o každý míč a odměnou jim bylo vedení 0:2. Domácí ale záhy ukázali, že jejich ambice míří i v letošní sezóně hodně vysoko. Ve svém středu mají několik výborných házenkářů, tahounem většiny akcí byl aktivní Kocich a neméně nebezpečný japonský hráč Matsuoka. Brněnští dokázali na povedený začátek jičínských házenkářů zareagovat, k vidění tak byla pohledná vyrovnaná bitva. Hosté dopláceli na častá vyloučení, některá možná z kategorie přísnějších. Nejvíce na to doplatil Ženatý, jenž uviděl již v průběhu první půle po třech dvouminutových trestech červenou kartu. To nic nezměnilo na skutečnosti, že hráči Jičína úlohu favorita Brněnským značně znepříjemňovali a na přelomu druhé a třetí desetiminutovky si dokázali vytvořit až tříbrankový náskok, 7:10. střelecky se nejvíce prosazoval Matouš, vidět byli rovněž Hlipala, J. Dolejší a Kastner, mezi střelce se v první půli zapsal také gólman Machalický. Domácí si v závěru úvodního dějství vytvořili tlak, který přetavili ve srovnání skóre na 13:13.

Do druhého poločasu vstoupily oba týmy podobně, po dvou přesných trefách byl stav 15:15. Následně ale přišla třígólová smršť domácích a vedení brněnských barev 18:15. Jičínští ale poněkolikáté v sezóně ukázali bojovného ducha a odpověděli nejlepším možným způsobem. Nejprve se poprvé v zápase uvedl Doškář, další dva přesné zásahy přidal neomylný Matouš a obrat dokonal znovu Doškář, 18:19. Výraznou měrou se na obratu podílel gólman Grabemann, jenž zlikvidoval několik nadějných příležitostí házenkářů SKKP. Domácí působili v těchto fázích utkání očividně zaskočeni, do jejich hry se vkradla nejistota, strach o výsledek. Mají však ve svém středu několik výrazných individualit, které se nebojí vzít odpovědnost na svá bedra a jinak tomu nebylo ani v tomto případě. Především dvojice Kocich Vukičevič vstřelila důležité góly a napomohla naklonit misku vah opět na brněnskou stranu. Jičínští však byli neustále na dostřel, deset minut před koncem prohrávali 25:23. Závěr utkání ale zvládli domácí přeci jen lépe a nakonec se radovali z výhry 34:28.

Házenkáři jičínského O2xyworldu se v Újezdě u Brna prezentovali velmi sympatickým dojmem, padesát minut byli ambiciózním domácím více než vyrovnaným soupeřem, závěr ale patřil brněnskému celku. U hostů se střelecky blýskl Matouš, jenž zaznamenal jedenáct gólů, pět branek přidal J. Dolejší, třikrát se prosadili J. Hájek a Hlipala.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Machalický 1, Grabemann – Matouš 11/5; J. Dolejší 5; Hlipala a J. Hájek po 3; Kastner a Doškář po 2; Rychna 1; Miľko; Pekař; Ježek; Ženatý; Thorovský; M. Hájek; Knittl  

 

Statistika utkání:
Diváků:  350
Sedmičky:  3/3 – 5/5
Vyloučení:  6 – 8;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Fukala, Mohyla
Sled branek: 0-2, 3-4, 6-5, 7-10, 11-10, 13-13, 15-15, 18-15, 18-19, 22-20, 24-21; 25-23; 28-25; 32-27; 34-28

 

Příležitost bodovat budou mít naši házenkáři již v sobotu 14. října, kdy na domácí palubovce hostí v důležitém střetnutí jedenáctý tým extraligové tabulky, celek TJ Cement Hranice. Hosté v posledním kole poprvé bodovali, když doma přehráli poslední Strakonice 31:28. Výhoz utkání je v tradičních 18:00 hodin.