Sobota 14. října 2023, Jičín

Ve svém šestém představení v letošním ročníku nejvyšší soutěže přivítali házenkáři jičínského O2xyworldu na domácí palubovce lepšící se celek Cementu Hranice. Hosté cestovali do Jičína posíleni o výhru nad Strakonicemi v předchozím kole, navíc s touhou protrhnout nepříznivou sérii v Jičíně, kde se jim výsledkově dlouhodobě nedaří. Domácí měli jediný cíl, po třech porážkách konečně bodově zabrat a odpoutat se od spodních pater tabulky.

O2xyworld HBC Jičín – TJ Cement Hranice  34:26 (15:16)

Již úvod utkání naznačil, že jičínské házenkáře nečeká jednoduchý zápas. Hosté působili od úvodního hvizdu bojovně naladěni, pohybem dokázali přehrávat jičínskou defenzívu a bez větších problémů skórovali. Naštěstí také naši hráči nacházeli v útoku odpověď. V osmé minutě za stavu 4:5 přišla pro Jičínské komplikace, za faul na křídelníka hostí uviděl přímou červenou kartu domácí Miľko, házenkáři Cementu navíc ze sedmičky navýšili na 4:6. Tento moment hráče Jičína přibrzdil v náporu, což hrálo do not hostujícímu celku. Hraničtí hráli v naprosté pohodě, stále drželi těsné vedení. Až na konci druhé desetiminutovky se konečně Jičínští dočkali, po gólech Dolejšího a Ženatého otočili na 11:10. Kdo očekával změnu v obrazu hry, mýlil se. Hraničtí opět převzali iniciativu a do konce poločasu získali vedení zpět, 15:16.

Po změně stran pokračovala vyrovnaná házenkářská bitva. Toužebně očekávaný nápor domácích stále nepřicházel, naopak, hosté navýšili na 17:19. S přibývajícími minutami se do hry Jičína vkrádala určitá nervozita. Ze hry navíc po nezaviněném střetu musel odstoupit Hlipala, jičínské obraně tak vypadl po Miľkovi druhý důležitý článek. Domácí měli naštěstí ve svém středu J. Dolejšího, jehož střelecká produktivita znemožnila hostům vypracovat si výraznější náskok. Obrana Jičína stále nepracovala dle představ, vypomohl tak brankář Grabemann. Těsně před polovinou druhé třicetiminutovky využili házenkáři Hranic přesilovku a srovnali na 23:23. Z následného útoku proměnil svou čtvrtou sedmičku Dolejší, poté přišly velké chvíle Doškáře. Jičínský mladík zaznamenal během necelých tří minut tři góly a zásadně se podílel na důležitém vedení 27:23. Hosté se ještě ve dvou případech přiblížili na rozdíl tří branek, více jim ale domácí i zásluhou několika zákroků Grabemanna nedovolili. V posledních minutách již házenkáři jičínského O2xyworldu ovládli dění na palubovce městské sportovní haly a radovali se z konečné výhry 34:26.

Jičínští si připsali důležité dva extraligové body, nutno přiznat, že se na ně hodně nadřeli a konečný výsledek je pro Hranické trochu krutý. Především v první půli vázla součinnost Jičínských v defenzívě, hosté se dostávali do zakončení až příliš lacino. Zlepšení nastalo díky větší agresivitě domácí obrany až v poslední čtvrtině zápasu. Výraznými individualitami našeho celku byli J. Dolejší a Doškář. Prvně jmenovaný se trefil jedenáctkrát (proměnil všechny čtyři sedmičky), Doškář přidal šest přesných zásahů. Důležité zákroky přidal ve druhém poločase Grabemann.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Machalický, Grabemann – J. Dolejší 11/4; Doškář 6; Hlipala 4; Ježek, Thorovský a Ženatý po 2; Matouš 2/1; Kastner, Rychna, Miľko, Pekař a J. Hájek po 1; M. Hájek  

 

Pozápasové ohlasy:

Ondřej Šulc, asistent trenéra O2XYWORLD HBC Jičín: „Vstup do utkání se nám absolutně nepovedl. Na trénincích před zápasem jsme se připravovali na tuhle hru a věděli jsme, co nás čeká. Bohužel jsme to v obraně nezvládli. Třičtvrtě zápasu jsme nebyli schopni se koncentrovat, tím pádem se do zápasu dostat. Posledních deset minut se nám začalo dařit, pokrývali jsme střed obraného pásma a přestali jsme víceméně dostávat góly, dokázali jsme odskočit. Musím podotknout, že ve druhém poločase výborně zahrál Dan Doškář, který nekompromisně pálil z dálky. V bráně nás podržel Dan Grabemann. Skvělý druhý poločas zahrál i Jiří Dolejší. Takže se spojily tyhle tři faktory, navíc jsme zlepšili obranu ve středu, a díky tomu si připisujeme dva body za výhru.“

Radim Brož, trenér TJ Cement Hranice: „Gratuluji domácím k vítězství. My jsme do Jičína jeli s tím, že se tady rozhodně chceme pokusit vyhrát. Bohužel jsme se tohoto plánu drželi necelých padesát minut. Samozřejmě, že je těch padesát minut vyrovnané hry z našeho pohledu pozitivní, bohužel těch posledních deset byla od nás naprostá katastrofa. Pokud se ale budeme držet té cesty, po které jsme se vydali, a udržíme to po celý zápas, dokážeme získat body a výsledky přijdou. Pochválil bych domácího gólmana, který nás vychytal právě v těch momentech, ve kterých se to lámalo, my jsme nebyli schopni proměnit šance. Jakmile nám soupeř odskočil na čtyři branky, už jsme neměli sílu to ještě zlomit na naši stranu. Nebyli jsme už schopni se vrátit zpátky do zápasu. Nedokázali jsme v obraně pomoct gólmanovi. Za mě utkání nemělo skončit o osm gólů.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  433
Sedmičky:  6/5 – 5/5
Vyloučení:  5 – 2;  ČK:  1 – 0
Rozhodčí:  Kichner, Vacula
Sled branek: 1-2, 4-3, 4-6, 8-9, 13-12, 15-16, 18-19, 22-21, 23-23, 27-23, 28-25; 31-26; 34-26

 

Již ve středu 18. října cestují házenkáři Jičína k dalšímu nesmírně těžkému utkání nejvyšší soutěže, tentokrát se představí na horké půdě v Lovosicích.