Sobota 14. října 2023, Praha Ruzyně

Utkání dvou rezerv extraligových týmů dopadlo lépe pro domácí. Hosté nastoupili citelně oslabeni především v defenzívě, kde chyběl J. Drbohlav a také nemohli nastoupit dorostenci, kteří jsou zraněni. Naopak Dukla postavila silnou sestavu, která byla doplněna i šesticí hráčů extraligového týmu. I v oslabené sestavě dokázali Jičínští favoritovi poměrně dlouho vzdorovat, o lepší výsledek se hráči Jičína připravili vlastními školáckými chybami nejenom v obraně, ale i v útoku. I přes porážku však lze najít na hře hostí některá pozitiva.

 

TJ Dukla Praha „B“ – O2xyworld HBC Jičín „B“  37:32 (18:18)

Od prvních vteřin utkání bylo zřejmé, že domácí budou spoléhat především na svoji rychlost v  protiútocích. Ty byly smrtelné i pro jičínskou obranu. Rychlostní převaha domácích byla zřejmá, hosté byli často všude o krůček pozadu, chybovali především v bránění spojek a křídelních prostorů, chyběla užší spolupráce krajních hráčů a hlavně, větší důraz. V útoku se však hosté dokázali prosazovat a tudíž i přes převahu Dukly dokázali vzdorovat a držet krok. Do 14. minuty byl stav zápasu prakticky vyrovnaný, domácí vždy o branku vedli, hosté vždy srovnali. Zlom nastal kolem 15. minuty. To byli Jičínští během dvou minut třikrát vyloučeni a v oslabené sestavě nedokázali čelit tlaku Dukly. Pražané si v přesilovkách vytvořili až čtyřbrankový náskok a vypadalo to, že je po zápase. Hosté však zbraně nesložili, posledních deset minut poločasu zahráli dle představ trenérů a především díky Skopárovi na křídle a příchodu A. Dolejšího na střední spojku náskok hostitelů snížili, těsně před poločasem stav zápasu srovnali.

Druhý poločas začali hosté lépe, šli do vedení, ale v následujících minutách neproměnili z křídla, z brejku a střední spojky a rázem bylo vše jinak. Domácí všechna tato zásadní zaváhání Jičína potrestali a opětovně odskočili na dvě branky (z 18:19 na 21:19). K tomu byli Jičínští znovu vyloučeni a přidali další zbytečné chyby v obraně, neproměněnou sedmičku, brejk a zbrklou střelbu. Dukla se nadechla k náporu, potrestala chyby hostů, dokázala si během sedmi minut vypracovat osmibrankový náskok (30:22). To běžela 18. minuta. Jičínští se i nadále snažili, zápas určitě nevzdali, ale z přemíry snahy kupili další nepřesnosti a ač náskok Dukly snížili, na dostřel méně jak čtyř branek se již nedostali. Nepomohla jim ani hra v sedmi, domácí si náskok uhájili i když s vypětím více sil než možná čekali.

Jičínští tentokrát vyhořeli v bránění, také technických chyb bylo až příliš. Brankáři to měli za děravou obranou velmi těžké (většina branek padala z brejků či proskoků), ale též neměli svůj den. Kladem je, že si zahrála celá lavička (prakticky všichni skórovali), mladí hráči měli tak možnost porovnání svého uměni s mladými extraligovými házenkáři. Také návrat A. Dolejšího po dlouhém zranění a zápasové absenci lze hodnotit velmi pozitivně.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín „B“: Knittl, Petr – Dolejší 9/1; Skopár 5; Krahulec 4/2; Bareš a Sedláček po 3; Dědeček a Kaucký po 2; M. Knittl; Frýba a Mičke po 1; Brádler
Statistika utkání:
Diváků:  184
Sedmičky:  4/3 – 3/3
Vyloučení:  2 – 4;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Pražák, Šulc
Sled branek: 0-1, 3-3, 8-8, 9-9, 13-10, 15-11, 18-18, 18-19, 22-19, 25-22, 30-22, 33-26, 37-32

 

Příští kolo budou hostit hráči juniorky další tým z Prahy. V neděli 22. října přivítají celek Sokola Vršovice. Utkání začíná tradičně v 17 hodin.