Středa 7. prosince 2022, Praha Ruzyně

Ve středu se představili házenkáři jičínského O2xyworldu v předehrávaném utkání 17. kola Chance extraligy na palubovce pražské Dukly. Jednalo se o reprízu pouze týden „starého“ střetnutí hraného v Jičíně, v němž byli po výhře 36:31 úspěšnější hráči Dukly. Favoritem duelu byli jednoznačně Pražané, kteří v tabulce vystoupali už na čtvrtou příčku.

 

HC Dukla Praha – O2xyworld HBC Jičín  35:22 (17:12)

Na vedoucí branku domácího Šůstka ze sedmičky odpověděl rovněž ze sedmimetrového hodu J. Dolejší. Poté si hosté několikrát vylámali zuby na pozorném brankáři Votavovi a Pražané odskočili na 4:1. Jičínští se dostávali do provozní teploty pomaleji, několika úspěšnými zákroky jim pomohl gólman Machalický. Hráči v poli zpřesnili hru a v polovině úvodního dějství snížili na 7:5. Následně ale vyprodukovali technické chyby a domácí jednoduchými brankami do nezformované obrany zvýšili na 11:5, sedm minut před pauzou vedli již 15:7. Pražané hráli v těchto fázích střetnutí v naprosté pohodě, potvrzovali herní kvalitu, hosté nedokázali ubránit spolupráci domácích spojek s pivotem Dokoupilem. Jičínští se ale dokázali zmobilizovat, přeci jen v určitých momentech zlepšili defenzívní činnost, zrychlili přechod do útoku a odměna se dostavila. Na straně Jičína se postupně trefili J. Dolejší, Matouš, A. Dolejší a na 16:12 snižoval v poslední minutě J. Drbohlav. Na poločasových 17:12 upravil těsně před klaksonem domácí Moravčík.

Do druhého dějství vstoupili naši házenkáři nadějně. Nejprve se prosadil J. Dolejší, v následujícím útoku mířil přesně z prostoru pivota J. Drbohlav a rázem byl rozdíl ve skóre tři góly, 17:14. V dalších minutách hráči Dukly opět svůj náskok malinko navýšili, s odpovědí přispěchal Matouš, 19:15. Bohužel pro naše barvy následující úsek hry hosté absolutně nezvládli. Pražané dominovali v soubojích jeden na jednoho a to na obou brankovištích. Těžili z technických chyb hostí a z brejkových situací trestali. Ve třinácté minutě již byl stav 26:16 a o osudu zápasu bylo rozhodnuto. Poté dostali na straně Jičína větší prostor hráči širšího kádru, aby nasbírali cenné minuty proti velmi silnému protivníkovi. Dukla si nakonec vysokou výhru 35:22 připsala zaslouženě dva body.

Jičínští nesehráli v Praze v celkovém kontextu podařený zápas. V prvním poločase ještě drželi krok, po změně stran, vyjma úvodních minut, vypadli z role. Domácí těžili z osobních soubojů jeden na jednoho, stejně tak součinnosti s pivotem. Naši házenkáři tedy nenavázali na výborně sehraný druhý poločas v domácím utkání s Maloměřicemi a zaslouženě prohráli.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Machalický, Pleva 1 – J. Drbohlav 4; J. Dolejší a Matouš po 4/1; A. Dolejší, Kovařík, Doškář a Ženatý po 2; Š. Drbohlav 1; Rychna; Hlava; Kastner; Pekař; Thorovský

 

Petr Mašát, trenér O2xyworld HBC Jičín: „Gratuluji Dukle k jasnému vítězství. Během prvního poločasu jsme byli poměrně rovnocenným soupeřem, do druhého jsme šli s nadějí, ale během pěti minut bylo po zápase. Soupeři jsme byli klasickým sparring partnerem před pohárovým zápasem. Přeji Dukle hodně úspěchů v evropském poháru a ať postoupí přes Islanďany.“

Michal Tonar, trenér HC Dukla Praha: „Chci pochválit celý tým. Teď nás čeká hodně těžký víkend, takže jsme k tomuto zápasu chtěli přistoupit zodpovědně a s respektem. Řekl bych, že jsme hned od začátku byli favoriti a byli jsme na hřišti dominantní. Jsem rád, že jsme dokázali prostřídat celý tým, že dostali šanci snad všichni hráči. A každý předvedl velmi dobrý výkon. Doufám, že v tomto týmovém pojetí budeme pokračovat i v pohárovém dvojboji, který nás čeká o víkendu. Určitě jsem rád, že nikoho nepotkalo zranění nebo nemoc, a doufám, že už se tak během těch dvou dní ani nestane, abychom mohli do Evropského poháru nastoupit v kompletní sestavě. A popereme se o postup.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  62
Sedmičky:  3/2 – 3/2
Vyloučení:  1 – 1;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Hájek, Kozler
Sled branek: 1-1; 4-1; 7-5; 11-5; 14-6; 16-12; 17-14; 19-15; 26-16; 32-18; 35-22

 

Poslední duel Chance extraligy kalendářního roku 2022 sehrají házenkáři Jičína netradičně ve čtvrtek 15. prosince, kdy od 19:00 hodin přivítají úřadujícího mistra, Baník Karviná.