Sobota 3. prosince 2022, Velká Bystřice

V posledním kole 1. ligy zajížděla jičínská rezerva do Velké Bystřice na palubovku týmu, který dokázal potrápit všechny favority a dokonce vyhrál na půdě vedoucího celku, ve Vsetíně. Jičínské, prakticky v dorostenecké sestavě, tak nečekala žádná procházka růžovým sadem. Samotné utkání přineslo zajímavou, pohlednou házenou. Na obou stranách se představili mladí hráči, což bylo znát. Hrála se házená.

 

Házená Velká Bystřice – O2xyworld HBC Jičín „B“  29:29 (15:11)

Jako když se hází hrách na zeď vyzněly pokyny trenérů z předzápasové porady. Vše, na co byl kladen důraz, vše, co měli hráči dělat, bylo naopak. Jičínští vstoupili do utkání s nepozornou obranou. Nebylo divu, že domácí, kteří nastoupili razantně a s patřičným odhodláním, dokázali své hosty v úvodu jasně přehrávat. Než se Jičínští stačili rozkoukat, prohrávali 1:5, a z toho tři branky padly ze sedmiček. Domácí pokračovali v tlaku, hosté se již v šesté minutě museli radit, kterak pokračovat v zápase. Oddechový čas hostům pomohl. Ne sice ihned, ale bylo vidět, že některé zásadní chyby si hráči O2xyworld uvědomili. Především zlepšili obranu a v útoku přestali hrát na náhodu, své akce si lépe připravili. Výsledkem bylo snížení hrozivého náskoku Bystřických na rozdíl branky. (16. minuta 8:7). Co to však bylo platné, když během několika následujících minut hosté vyrobili zbytečné chyby – nepřipravená, nesmyslná střelba, neproměněné ložené šance a chyby v obraně. Rychlonozí domácí těchto využili a opět odskočili na rozdíl čtyř branek. Tento náskok si poté udrželi až do poločasu.

O přestávce prohovořili svým mladším spoluhráčům do duše především ti zkušení – Bareš a Masák. Jičínští si vše vyříkali a do druhého poločasu nastoupili s vědomím, že nemají co ztratit. Domácím sice ještě patřil začátek druhé půle, ale od 8. minuty přebírali iniciativu hosté. Dokázali smazat pětibrankové manko 16:11 na 17:16 (8. minuta). Především Drbohlav a Bareš byli k neudržení. Zdálo se, že by hostující mladíci (opět v sestavě pět dorostenců, tři loňští mladší) mohli pomýšlet i na oba body, ale právě ona mladická ukvapenost nahrála domácím. Nedáš dostaneš platilo na sto procent a domácí se mohli opakovaně radovat z vedení, tentokrát 21:17 (11. minuta). Ale jičínský celek pod vedením zkušené dvojice Bareš a Masák nepřestával bojovat a zle na domácí dotíral. Výsledkem bojovného výkonu bylo další smazání náskoku Bystřice, v 15. minutě 21:21.Poslední čtvrthodinka byla napínavá. Domácí házenkáři odskočili na 25:22, ale hosté nesložili zbraně a dotáhli stav na 27:26. V posledních minutách se hanácký celek utrhl na 29:27, posledními skorujícími však byli Jičínští. Půl minuty před koncem korunoval svůj výkon vyrovnávací brankou Hájek. Bystřičtí ještě mohli skórovat zhruba šest vteřin před konce, ale tisíciprocentní šanci domácího hráče kryl fantastickým zákrokem Hůla a přičinil se tak obrovskou měrou o konečný zisk bodu.

Jičínské lze pochválit za maximální bojovnost. Neskládali zbraně ani za velmi nepříznivého stavu. Všichni bojovali tak, jak se sluší. Pilíři výkonu byli zkušení, nestárnoucí Masák a Bareš, v obraně i v útoku. Vedle nich pak rostli výkonem mladíci – Hájek, Ženatý, Hejtmánek, Sedláček, Brádler a Doškář. Výborný výkon podali v rozhodujících chvílích oba brankáři. V první půli přibrzdil domácí Knittl, ve druhé Hůla přiváděl domácí střelce v závěru k zoufalství. Odměnou hostujícím hráčům byl nejenom vybojovaný bod, ale i vynikající pohoštění od rodiny D. Krahulce, který je stále zraněn, ale spoluhráče přijel povzbudit a pohostit.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín „B“: Hůla, Knittl – Masák a Bareš po 6; M. Hájek a Ženatý po 5; Drbohlav 4; Sedláček 2; Tůma 1; Hejtmánek; Doškář; Brádler

 

Statistika utkání:
Diváků:   98
Sedmičky:   4/4 – 0
Vyloučení:    2 – 1; ČK: 0 – 0
Rozhodčí:  Bečička, Horák
Sled branek: 3-0, 5-1, 6-4, 8-7, 12-8, 16-11, 17-16, 21-17, 21-21, 25-22, 27-24, 29-27, 29-29

 

Po podzimní části první ligy jsou mladíci HBC na pěkném šestém místě. První liga má nyní zimní pauzu, k jarním odvetám vyběhnou týmy 4. února 2023, jičínský celek na úvod přivítá favorita soutěže, celek Vsetína.