Středa 8. listopadu 2023, Lovosice

Ve středu se představili házenkáři Jičína v Lovosicích ve čtvrtfinálovém duelu Českého poháru. V sestavě hostí chyběli dlouhodobě absentující Hlava a Š. Drbohlav, nastoupit nemohl ani J. Dolejší. Naopak poprvé v sezóně se v nominaci objevil po zranění se vracející A. Dolejší.

 

HK Město Lovosice – O2xyworld HBC Jičín  35:33 (19:16)

Na začátku utkání byla k vidění vyrovnaná házená. Lovosičtí si udržovali nejtěsnější náskok, hosté ale i díky výborným zákrokům Machalického drželi krok. V polovině poločasu srovnával Matouš na 8:8. Domácí se snažili v dalším průběhu svému soupeři odskočit, aktivně si počínal především reprezentant Trkovský, který se na házenkářských palubovkách objevil po několika měsících. Jičínští si především v útoku počínali velmi sympaticky, dokázali přehrávat obranu Lovosic a odměnou jim byl neustále vyrovnaný stav. Na začátku poslední desetiminutovky korigoval Ježek na 13:12, bohužel závěr zvládli lépe domácí, kteří navýšili na poločasových 19:16.

V úvodu druhé půle přišel jičínský nápor, z něhož resultovalo opětovné srovnání skóre, 19:19 a později 20:20. V dalších minutách druhého dějství byl k vidění podobný obrázek. Lovci byli neustále v jedno až tříbrankovém vedení, Jičínští však i nadále drželi s favoritem střetnutí krok a byli rovnocenným soupeřem. Jedenáct minut před koncem se popáté v utkání prosadil Hlipala, jenž korigoval na 28:26. Bohužel poté hráči hostujícího celku vyrobili několik chyb, neproměnili vypracované šance a domácí čtyřmi přesnými zásahy definitivně rozhodli o postupu, vedení 32:26. Házenkáři Jičína nesložili zbraně, rychle snížili na 32:29 a závěr alespoň zdramatizovali. Domácí Lovosice nakonec dotáhly zápas do vítězného konce a po výsledku 35:33 si zajistily postup do semifinále Českého poháru.

Jičínští tak podruhé v krátkém sledu sehráli na palubovce ambiciózních Lovosic solidní zápas, bohužel stejně jako před třemi týdny v extraligovém duelu to na výhru nestačilo. K lepšímu výsledku chyběl našemu celku lepší výkon v obraně, která nechávala domácím házenkářům až příliš prostoru. Lépe si vedli Jičínští v útoku, kombinační hrou dokázali přehrávat defenzívu domácích a vytvářet si zajímavé střelecké příležitosti. V dobrém světle se na postu pravé spojky ukázal Kastner, střelecky se prosadili také Hlipala a Miľko, aktivně si počínal Ženatý.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Machalický, Grabemann – Kastner 6; Miľko a Hlipala po 5; Ženatý, Matouš, a A. Dolejší po 3; J. Hájek a Thorovský po 2; Doškář, Rychna, Ježek a M. Hájek po 1; Pekař; M. Knittl  

 

Statistika utkání:
Diváků:  254
Sedmičky:  2/2 – 0
Vyloučení:  5 – 2;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Hladký, Moravec
Sled branek: 2-1, 4-4, 6-7, 10-10, 17-12, 19-16, 20-20, 24-23, 27-24, 32-26, 32-29; 35-33

 

V neděli 12. listopadu sehrají házenkáři Jičína extraligový duel ve Frýdku-Místku, hned ve středu 15. listopadu hostí na domácí palubovce v důležitém střetnutí celek KH Kopřivnice, výhoz utkání v 19:00 hodin.