Sobota 28. října 2023, Jičín

Po středeční výhře v osmifinále Českého poháru na půdě druholigového celku MHK TAEDA přivítali házenkáři jičínského O2xyworldu v dalším kole nejvyšší soutěže celek Sokola Nové Veselí. Jednalo se o velmi důležitý souboj sousedících týmů tabulky, které se snaží přiblížit osmičce nejlepších. Samotnému utkání předcházely slavnostní okamžiky, jičínští házenkáři poděkovaly bývalým hráčům Petru Freibergovi a Ondřeji Plevovi, kteří se rozhodli po uplynulém soutěžním ročníku ukončit své působení v našem dresu.

 

O2xyworld HBC Jičín – Sokol Nové Veselí  27:27 (16:10)

První minuty střetnutí vyšly domácím znamenitě. Do střelecké listiny se postupně zapsali J. Hájek, Doškář a Miľko a Jičínští rázem vedli. Také v dalším průběhu drželi házenkáři Jičína otěže zápasu ve svých rukách, zásadní roli hrál v první půli gólman Machalický. Ten přidával jeden skvělý zákrok za druhým a držel Jičínské v neustálém vedení. Hosté nehráli špatně, přehrávali domácí defenzívu, ovšem s koncovkou byli na štíru. Jičínští využívali famózního představení svého gólmana, v osmnácté minutě vedli 10:6, do konce prvního dějství navýšili na 16:10.

Také na začátku druhé třicetiminutovky pokračovali domácí v soustředěném výkonu a navýšili na osmigólový rozdíl, 19:11, to běžela třetí minuta. Asi by se v těchto momentech utkání nenašel v městské sportovní hale nikdo, kdo by vsadil na novoveselské barvy. Následující okamžiky ale naznačily hrozící nebezpečí. Hosté v krátkém sledu čtyřmi góly v řadě snížili na mnohem přijatelnějších 19:15. Hráči obou celků si jako mávnutím kouzelného proutku vyměnili role. Domácí najednou nemohli najít recept na nastoupivšího gólmana hostí Štohanzla, naopak Novoveselští nakládali se svými střeleckými příležitostmi mnohem účelněji než tomu bylo v první půli. Na začátku dvanácté minutě se trefil Thorovský a upravil na 20:15, další čtyři přesné zásahy hostí ovšem znamenaly korekci na nejtěsnějších 20:19. To už bylo zřejmé, že herní pohoda Jičínských je pryč a o osudu důležitého zápasu se bude rozhodovat až v samotném závěru. Hosté byli jako vyměnění, bylo jich plné hřiště, především trojice J. Flajsar, Halíček a Gregorovič trhala domácí obranu na kousky. V posledních minutách utkání hosté dokonali obrat a dostali se do nejtěsnějšího vedení. Třináct vteřin před závěrečným klaksonem sehráli házenkáři Jičína pěknou kombinaci, na jejím konci uvolnil zkušený Kastner Matouše, jenž upravil na konečných 27:27.

Jičínští házenkáři tedy prožívali rozporuplné pocity, díky koncovce sice vydolovali alespoň bod, na druhou stranu ztratili skvěle rozehraný zápas. Domácí nevyužili doslova famózního představení brankáře Machalického, jehož úspěšnost zákroků se v první půli vyšplhala k šedesáti procentům. Naši hráči po změně stran nepochopitelně rychle ztratili půdu pod nohama, nechali se ukolébat pohodlným náskokem a to se jim zle vymstilo. Hosté se dokonce dostali do vedení, domácí v závěru alespoň vyrovnali.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Machalický, Grabemann – Thorovský 5; Hlipala a Matouš po 4; Miľko 3; Kastner 3/1; Doškář, J. Hájek a M. Hájek po 2; J. Dolejší a Rychna po 1; Ženatý; Ježek; Pekař

 

Pozápasové ohlasy:

Ondřej Šulc, asistent trenéra O2xyworld HBC Jičín: „Gratuluji soupeři k zisku bodu, protože se výborně do zápasu vrátil. Z naší strany to byl třicet pět minut perfektní výkon jak v obraně, tak v útoku. Říkali jsme si o poločase, že nesmí přijít hluchá pasáž. Ta bohužel přišla a trvala skoro celý druhý poločas. Přestali jsme hrát, přestali jsme bránit. Je vidět, že se v dnešní době hraje házená opravdu šedesát minut a žádný stav není takový, se kterým by se nedalo nic dělat. Máme na čem pracovat, otevřelo nám to oči jiným směrem. Z naší strany je to zklamání, ale mohlo to také skončit tak, že jsme mohli prohrát, takže vlastně dobrý bod.“

Jan Běloch, trenér TJ Sokol Nové Veselí: „Myslím si, že oba týmy mají rozpolcené pocity z toho, že si ze zápasu mohly odnést dva body. My jsme prospali první poločas. Byli jsme nedůslední v obraně, v útoku to bylo lepší, ale strašně moc jsme neproměňovali. To jsme dokázali zlepšit až ve druhé půli, kdy nám hodně pomohl Martin Štohanzl v bráně a začalo nám to padat. Uvolnili jsme se v útoku, akce byly lepší a střelba měla najednou nějaké parametry. Dokázali jsme utkání otočit, byli jsme plus jedna a viděli jsme, že je vítězství blízko. Nakonec to skončilo remízou, kdy jsme poslední útok nesehráli podle nejlepšího scénáře. V zápase jsme neproměnili 27 střel, což je šílené. Každopádně si vážím toho, že se tým dokázal vrátit zpět. Je to poprvé, co jsme si z těžké palubovky odvezli alespoň bod, což je pro nás hodně cenné. Musíme na to navázat i v dalších zápasech.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  412
Sedmičky:  1/1 – 5/3
Vyloučení:  2 – 2;  ČK:  0 – 1
Rozhodčí:  Novotný, Horáček
Sled branek: 3-0, 6-3, 10-6; 12-9, 16-10, 19-11, 20-15; 20-19; 23-22; 24-25; 26-26; 26-27; 27-27

 

Následující víkend mají ligové soutěže házenkářů volno, další utkání čeká Jičínské v neděli 12. listopadu, kdy se představí ve Frýdku-Místku. Ve středu 15. 11. hostí od 19:00 celek KH Kopřivnice.