Neděle 8. prosince 2019, Zlín

Poslední kolo první ligy, její podzimní části, bylo na pořadu minulý víkend. Jičínští mladíci zajížděli do Zlína. Jejich cíle byly poměrně vysoké, samotný zápas ale ukázal úplně něco jiného, všechna předsevzetí vzala brzy za své. První poločas Jičínští zklamali na celé čáře, nedokázali plnit ani ty nejzákladnější pokyny lavičky. Zlín si vytvořil dostatečný náskok, rozhodl v předstihu o osudu zápasu.

 

HC Zlín – HBC Ronal Jičín “B”  37:25 (19:8)

Hosté nastoupili k zápasu od samotného počátku zakřiknutě, sebevědomí pravděpodobně nechali na cestě. Vše, co bylo hráčům před zápasem zdůrazňováno, zanechali s hvizdem rozhodčích v šatnách. Domácím nestačili v žádné z herních činností. Vyrovnaný stav drželi Jičínští pouze do třetí minuty, poté se rozběhl brankostroj domácích na plné obrátky. Zlín přehrával své hosty stále stejnou kombinací, která však na ustrašenou jičínskou obranu platila. Již v sedmé minutě si hosté vybírali svůj první oddechový čas (stav 6:1), ale ani po něm se nápor Zlínských Jičínu přibrzdit nepodařilo. Hosté byli bezzubí i v útoku, nedokázali si poradit s urostlou a ráznou obranou domácích. Kilogramové disproporce byly příliš veliké, to ukázaly především souboje na brankovištích. Domácí pokračovali ve svém tlaku a vytvořili si do poločasu výrazný náskok.

O přestávce bylo v jičínské šatně rušno, bylo třeba připomenout, co zlepšit. Hlavně obrannou činnost a v útoku zrychlenou hrou a důrazem tlačit na Zlínské.

Zlepšení bylo patrné, ale ne příliš. Hosté zlepšili obranu, ale stále mnoho akcí domácích zůstalo bez obranné odezvy Jičínských. Také brankáři neměli svůj den, nepomohli svým spolubojovníkům. Jičínští hráči přeci jenom dokázali občas soupeře překvapit, předvedli i několik pěkných akcí. Náskok Zlína byl však nedostižitelný. Kromě toho nebyl ani ve druhé půli výkon hráčů HBC bezchybný. Alespoň posledních deset minut odehráli hosté slušně, možná jim k tomu pomohlo rozsvícení zbývajících světel v hale, ale Zlínští body v pohodě ubránili.

Hosté doplatili na liknavý, ustrašený vstup do hry. Poté již nedokázali čelit rychlým, přímočarým akcím domácího celku. V první půli byl také diametrální rozdíl ve výkonu brankářů. Domácí měl téměř šedesát procent úspěšnosti, hostující strážci branky kolem deseti. Pozitivem je, že i za nepříznivého stavu se Jičínští (opět s pěti dorostenci) snažili. Bojovností na sebe upozornili Thorovský a Knittl, tradiční oporou byl M. Bareš. Ostatní se více či méně hledali. Určitě musí mrzet velmi nízké procento úspěšnosti střelby a naopak velké množství technických chyb. Pro hostující dorostence to však byla další „škola“, sice trochu krutá, ale důležitá k získávání herních zkušeností. Věřme, že se přes zimu vyprázdní marodka a že na jarní odvety bude připraven celek se všemi svými hráči. Letošní rok, co se týká zranění a absencí hráčů základní sestavy, je totiž snad ještě horší než v loňské sezóně.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín “B”: Petr, J. Knittl – Thorovský 13; M. Bareš 5; M. Knittl 3; Vraný, Reznik, Kupka a T. Kolc po 1; Vávra; P. Drbohlav; Vanča; P. Kolc

 

Statistika utkání:
Diváků:  104
Sedmičky:  2/2 – 2/0
Vyloučení:  4 – 2;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Kichner, Vacula
Sled branek: 1-0, 1-1, 8-2, 14-3, 17-6, 19-8, 21-9, 23-11, 31-16, 34-20, 35-23, 36-24, 37-25

 

Podzimní umístění jičínského “B” týmu není příliš lichotivé. Celek se krčí na předposledním místě se ziskem pěti bodů. Celý podzim však Jičínští sehráli v neúplné sestavě, pouze v jednom zápase, ve Vsetíně, byla sestava téměř kompletní. Ovšem zkušenosti, které dorostenci získávají, jsou k nezaplacení.