Sobota 7. prosince 2019, Karviná

V sobotu sehráli házenkáři Jičína utkání 13. kola Strabag Rail extraligy, tentokrát se představili na půdě jednoho z největších aspirantů na mistrovský titul, týmu Baníku Karviná. Hosté cestovali na Moravu s cílem vylepšit dojem po nepovedeném domácím utkání s pražskou Duklou a velkého favorita duelu co nejvíce potrápit. Již obehranou písničkou je zdravotní stav našeho celku, v sobotu nemohli z důvodů zranění či nemoci nastoupit Šulc, J. Drbohlav, Š. Drbohlav a Škalda. Přesto se chtěli hosté prezentovat v co nejlepším světle a to se jim, s výjimkou několikaminutového výpadku v průběhu druhé půle, také dařilo.

 

HC Baník Karviná – HBC Ronal Jičín  28:20 (13:10)

Začátek zápasu patřil, především výsledkově, domácím házenkářům. Ti dobře kombinovali a nátlakovou hrou v útoku si vytvářeli solidní střelecké pozice. Přestože gólman Machalický, jenž dostal tentokrát přednost před Veverkou, předvedl několik zákroků, karvinskou lavinu zastavit nedokázal. Domácí si tak v šesté minutě vytvořili náskok 3:0. Hosté v útoku nehráli špatně, ovšem jejich střelecká produktivita byla mizivá. První gól Jičína vstřelil agilní Kovařík, následně mohli hosté po pěkné souhře snížit na nejtěsnější jednobrankový rozdíl, gólman Karviné Marjanovič byl ale proti. Vzápětí přišel trest, Karvinští pokračovali v ofenzivním představení a během několika chvil zvýšili na 6:1. Hosté ale nezpanikařili, zvýšili důraz v obraně, začali hrát ještě aktivněji v útoku a obraz hry se pomalu změnil. V polovině prvního poločasu se trefil Pich, následně Miľko a na 6:4 korigoval svou první trefou nejlepší extraligový střelec Jičína Krahulec. Domácí sice dvěma góly znovu navýšili, hosté již ale hráli velmi důstojnou partii. Značně k tomu přispěl brankář Machalický, jenž pochytal řadu ošemetných střel domácích a zneškodnil i některé vyložené šance. Ve zbývajících minutách úvodního dějství již byla k vidění naprosto vyrovnaná hra, škoda, že se Jičínští nevyvarovali několika naprosto zbytečných ztrát míče. V opačném případě mohl být poločasový stav ještě lichotivější než 13:10.

Na začátku druhé půle hosté znovu zaváhali v zakončení a domácí ihned trestali, 15:10. Na gól Miľka odpověděli Karvinští přesnou trefou reprezentačního pivota Užeka, jenž zvyšoval na pětigólových 16:11. Poté ale přišel pro domácí příznivce asi nečekaný nápor hostí. Házenkáři Jičína v těchto momentech opět zlepšili obranu, za níž pokračoval ve spolehlivém výkonu Machalický. Také v útoku se hostujícímu celku podařilo zrealizovat několik pohledných akcí včetně výborně vyřešených rychlých útoků. Dvanáctou trefu do černého zaznamenal Kovařík, o chvíli později mířil přesně Sedlák a na nadějných 16:14 upravoval po ideálním uvolnění od mladičkého Knittla Miľko. Jičínští hráli v těchto fázích utkání výborně, bohužel, přišla vyloučení a zkušení házenkáři Karviné si s přesilovými hrami věděli rady. Domácí znovu odskočili na výraznější brankový rozdíl, stav 19:14 jim dával do závěrečné čtvrtiny utkání potřebný klid. Jičínští i nadále bojovali, jiskřičku naděje vykřesal patnáctou trefou Miľko, ovšem další třígólová šňůra domácích definitivně rozhodla o tom, že dva body zůstanou v Karviné. Domácí si v závěru hlídali své vedení a utkání nakonec skončilo výhrou Karviné 28:20.

Házenkáři Jičína neodehráli na půdě jednoho z nejlepších týmů posledních let špatné utkání. Dá se říci, že až do desáté minuty druhého poločasu byli ve hře o extraligové body. V závěrečné pasáži ukázali domácí svou kvalitu a sílu a vítězství si pohlídali. O dramatičtější koncovku utkání se hosté připravili velkým množstvím nevynucených chyb. Pochvalu za odchytaný zápas určitě zaslouží gólman Machalický. Také obrana pracovala, zejména na postupný útok Karviné, poměrně solidně. V útoku byli nejvíce vidět Miľko a Kovařík, střelecky se dařilo také Krahulcovi. Škoda, že se k nim výrazněji nepřidali další.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Veverka – Miľko 6; Kovařík 5; Krahulec 4/1; Sedlák 2; Rychna, Hlava a Pich po 1; Dolejší; Groh; Kostelecký; Knittl; Vaněk

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „S Karvinou máme dost zkušeností z minulých sezon, takže víme, že jsme tady dokázali hrát i vyrovnaná utkání. Poslední dobou nás bohužel sužují zdravotní problémy, ať už jde o zranění či nemoci hráčů. Karviná asi sama nepodala výkon, jaký si představovala a mě jen mrzí, že jsme toho nedokázali využít. Přitom ještě do nějaké desáté minuty druhé půle to bylo otevřené, pak přišly momenty, které se mi moc nelíbily, zbytečnými chybami jsme soupeři nabídli lehké góly, byla tam vyloučení a Karviná toho využila.”

Michal Brůna, asistent trenéra HCB Karviná: „Na fyzičku těžký zápas, protože do toho nahuštěného programu nám přišla ještě dvě lehčí zranění. Problém dnešního zápasu se jmenoval zahozené tutovky. Neudělali jsme si dostačující náskok, nemohli jsme Jičínu odskočit.  Hlavním důvodem toho, že to neskončilo třeba o patnáct, bylo právě to, že jsme zahodili spoustu stoprocentních šancí. Jičín byl pořád na dostřel, rozdíl byl tak tři, čtyři branky a teprve v poslední čtvrthodince jsme si uklidňující náskok konečně udělali. V poslední desetiminutovce už tam šli mladí, aby se otrkali a sbírali zkušenosti. Úplně spokojený ale nejsem, protože tam udělali nějaké ztráty.”

 

Statistika utkání:
Diváků:  780
Sedmičky:  5/5 – 1/1
Vyloučení:  0 – 5;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Kavulič, Pavlát
Sled branek: 3-0; 6-1; 6-4; 9-6; 11-8; 13-10; 15-10; 16-11; 16-14; 19-14; 22-15; 25-18; 27-20; 28-20

 

V posledním domácím utkání Strabag Rail extraligy v kalendářním roce 2019 přivítají házenkáři jičínského Ronalu v letošním ročníku velmi silný celek Sokola Nové Veselí. Jičínští by se chtěli se svými fanoušky rozloučit vítězstvím a získat tak velmi důležité body do bojů o postup do play-off. Utkání má výhoz v tradičních 18:00 hodin. Přijďte povzbudit naše házenkáře, Vaši pomoc budou potřebovat.