Sobota 7. prosince 2019, Telnice

V sobotu 7. prosince zajížděli starší žáci Jičína do moravské Telnice, kde se konal jeden z turnajů prvního kola Žákovské ligy. Žákovská liga je dlouhodobá soutěž, ve které můžeme vidět 25 nejlepších celků z celé České republiky. V každém turnaji startuje 5 týmů, které hrají systémem každý s každým na 2 x 18 minut.

Prvním protivníkem byli kluci z Třeboně. Ti přijeli v silně okleštěné sestavě (pouze jeden hráč na střídání) s několika mladšími žáky v sestavě. Začátek byl ještě poněkud ospalý, ale poté již Jičín hru zrychlil. Dařilo se získávat míče aktivní obranou a poté také vsítit jednoduché branky z rychlých útoků. Po závěrečném hvizdu byl stav 29:9.

Druhým soupeřem byli „Lovci“ Lovosice. Tým ze severu Čech je jedním z aspirantů na celkové vítězství v soutěži. Lovci mají k dispozici vyrovnaný kádr a dobře fyzicky disponované hráče. Jičíňáci se svého soupeře nezalekli, skvěle fungovala obrana a v útoku se dařilo skórovat po povedených kombinacích. Ke konci poločasu navíc přežili dvojnásobné oslabení, a tak se šlo „do šaten“ za nadějného stavu 8:10 z pohledu Jičína. Do druhé půle „Lovci“ zagresivnili obranu, naši chlapci začali v útoku vyrábět mnoho nevynucených technických chyb a během chvíle to bylo o 5 branek. Nepomohl ani oddechový čas po 4 minutách druhé půle. Hráči zcela odešli v hlavách a bylo po zápase. Byl to nejhorší poločas za celý podzim. Lovosičtí zcela po zásluze zvítězili 26:13, když Jičínu plně ukázaly, jak má vypadat zdravě agresivní obrana a hráčské sebevědomí.

Po tomto zápase si trenéři s hráči vše důrazně vyříkali a třetí utkání se Zlínem vzali kluci za správný konec. Soupeř se opíral o urostlé střelecké spojky, ale s většinou střel si ve spolupráci s obranou dokázali jičínští brankáři poradit. I přes malý herní výpadek přišlo zasloužené vítězství 23:16. Posledním soupeřem dne byla domácí Telnice. Hrálo se v bouřlivém prostředí, přičemž na hráčích obou celků byly již znát úbytky sil. Obrany moc nefungovaly, přesto Jičín po celý zápas vedl a připsal si do tabulky po zásluze další dva body.

Až na jeden poločas se jednalo o dobrý turnaj. Ale pokud se chceme dorovnat nejlepším, je nutné zabrat v obranné fázi a mít více osobní statečnosti v okamžicích, kdy se zápas láme. Chce to začít hlavně kvalitní prací na samotných trénincích, kde to často není ideální.

Sestava C.S.Cargo HBC Jičín: Malach, Štěřík – Lutrýn, Voltr, Přibyl, Hampl, Pour, Malát, Brádler, Thorovský, Hejtmánek, Skopár, Hireš