Sobota 18. listopadu 2023, Strakonice

V sobotu se představili házenkáři jičínského O2xyworldu v dalším utkání nejvyšší soutěže na palubovce posledních Strakonic. Domácí ještě nezískali v průběhu ročníku ani bod, v několika zápasech ale byli blízko. Navíc se jim postupně vyprázdnila marodka, netajili se tedy ambicemi poprvé v sezóně zvítězit. Hosté po turbulentním týdnu, kdy nejprve vyhráli ve Frýdku-Místku a následně doma podlehli Kopřivnici, chtěli opět předvést kvalitnější výkon a bodovat. V sestavě chyběli J. Hájek, Hlava, Š. Drbohlav a Ježek, posledně jmenovaného nahradil nestárnoucí tahoun prvoligové rezervy Bareš.

 

HBC JVP Strakonice – O2xyworld HBC Jičí  27:31 (16:16)

Jako první se trefili zásluhou J. Dolejšího hosté, domácí ovšem záhy odpověděli a na konci páté minuty se také poprvé dostali do vedení, 3:2. V dalším průběhu prvního poločasu byla k vidění vyrovnaná bitva, Jičínští získali vedení zpět na svou stranu, Strakoničtí byli ale neustále na dostřel. Domácí spoléhali především na spolupráci spojek a pivota Němce, s jehož pokrytím měli hosté problémy. V útoku se Jičínským poměrně dařilo rozebírat strakonickou defenzívu, do střelecké listiny se nejčastěji zapisovali J. Dolejší, Thorovský a Matouš, v solidním představení z předchozího domácího duelu pokračoval M. Hájek. Obrana našeho celku i v závěru úvodního dějství nepůsobila tak kompaktně, naštěstí několika výbornými zákroky podržel své spoluhráče Grabemann. Poločas nakonec skončil spravedlivou remízou 16:16.

Po změně stran došlo ve hře Jičína ke zlepšení. Především obrana začala pracovat agresivněji a házenkářům domácích Strakonic již tolik prostoru ke kombinaci nenechávala. Jičínští si poprvé v utkání dokázali vytvořit tříbrankový náskok, když dvakrát mířil přesně Matouš a jeden zásah přidal M. Hájek. Hosté se očividně uklidnili, naopak na hře domácích házenkářů byla znát určitá nervozita pramenící z průběžného stavu. Jičínští i nadále pozorně bránili, především Pekař několikrát důrazně zastavil strakonické hráče v průniku. V polovině druhého dějství zvyšoval hostující J. Dolejší na 20:25, ovšem domácí dvěma góly naznačili, že se nemíní vzdát. Házenkáři Jičína zvládli posledních deset minut střetnutí velmi zkušeně. Tahounem útočných akcí byl J. Dolejší, jenž branky sám střílel, dokázal ale spolupracovat i s Miľkem na pivotu. V poslední minutě korigovali domácí na 27:30, definitivní tečku za utkáním ale napsal Matouš, jenž upravil na konečných 27:31.

Vítězství Jičína, přestože se nerodilo lehce, je zasloužené. Hosté byli, až na jednu výjimku, neustále ve vedení, ve druhé půli drželi otěže zápasu ve svých rukách. Strakoničtí se prezentovali sympatickým výkonem, potvrdili, že zejména na domácí palubovce mohou potrápit téměř všechny celky. U hostů byli největšími strůjci vítězství gólman Grabemann, dále J. Dolejší a Matouš. Velmi solidně si vedl M. Hájek, důležité branky přidal rovněž Thorovský a ve druhé půli Miľko. V obraně dokázali přitvrdit Pekař, Rychna, Ženatý a Hlipala. Všichni hráči zaslouží pochvalu za taktický výkon, který znamenal další dvoubodový zisk.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Grabemann, Machalický – J. Dolejší 10/1; Matouš 7/2; M. Hájek 5; Thorovský 4; Miľko 3; Doškář 2; Hlipala; Kastner; Rychna; Ženatý; Pekař; A. Dolejší; Knittl; Bareš

 

Pozápasové ohlasy:

Ondřej Šulc, asistent trenéra O2xyworld HBC Jičín: „Strakonice dobře bránily, podpořil je i gólman, proto pro nás první poločas nebyl jednoduchý. Mysleli jsme si, že dáme pár jednoduchých gólů z brejků, ale povedl se nám za celý zápas snad jeden. Domácí měli toto dobře pokryté. Utkání jsme zlomili ve druhé půli, kdy jsme odskočili na rozdíl tří branek a skvěle chytal Daniel Grabemann, výborně začala pracovat také obrana. Dokázali jsme si poradit i s hrou jeden na jednoho a dohrávkou na pivota. Ve druhé půli jsme toto eliminovali, což byl základ našeho vítězství.“

Michal Zbíral, trenér HBC Strakonice: „Bohužel se stále trápíme. V první půli jsme měli zápas dobře rozehraný, ve druhé byla sice hra dobrá, ale trápilo nás proměňování šancí. Fungovala nám souhra s pivotem, jenže jsme nedali tři tutovky z těchto situací, což nás trochu znejistilo. Museli jsme následně vystřídat na pravé spojce, kde jsme se také trošku trápili, nevěděli jsme moc co hrát a dělali jsme zbytečné chyby. Je to škoda, protože v obraně nám pomohla přítomnost Petra Masáka a v brance se chytil Jindra Mráz. Bohužel nám to ve druhém dějství nefungovalo v útoku.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  240
Sedmičky:  4/3 – 4/3
Vyloučení:  3 – 5;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Šlezingr, Špunar
Sled branek: 1-1, 3-2, 4-6, 8-8, 10-12, 13-15, 16-16, 17-20, 18-22, 19-24, 22-25, 24-27; 25-30; 27-31

 

Již ve středu 22. listopadu čeká naše házenkáře další utkání z kategorie nejtěžších. K dohrávce 3. kola cestují na horkou půdu do Zubří, o týden později, ve středu 29. listopadu se představí na palubovce vícemistra z Karviné.