Neděle 28. dubna 2019, Plzeň

V neděli sehráli házenkáři jičínského Ronalu na palubovce Talentu Plzeň třetí, a jak se později ukázalo, poslední utkání semifinálové série CHANCE play off STRABAG Rail Extraligy v házené mužů. Domácí vedli v sérii 2:0 a chtěli o postupu do finále rozhodnout před vlastními příznivci. Naopak hosté měli v hlavě těžko uvěřitelnou ztrátu druhého utkání, v jehož koncovce měli jednoznačně navrch. Bohužel, pouze vlastní nezkušeností umožnili Plzeňským v základní hrací době srovnat a následně vyhrát při rozstřelu ze sedmimetrových hodů. Jičínští tedy chtěli znovu zabojovat a vynutit si čtvrté střetnutí, které by se hrálo opět na palubovce městské sportovní haly v Jičíně.

 

Talent M.A.T. Plzeň – HBC Ronal Jičín  29:18 (16:6)

Odhodlání vzepřít se osudu a vývoj celé série ještě zdramatizovat vydrželo házenkářům hostujícího celku pouze pár minut. Na vedoucí gól domácího pivota Šíry odpověděl po pěkné kombinaci přesně zakončující křídelník Kubík. Domácí i nadále pokračovali ve své trpělivé nátlakové hře a čekali na chyby jičínské defenzívy, které, bohužel, přicházely. Nabídnuté střelecké příležitosti Plzeňští nemilosrdně trestali a v desáté minutě již vedli 6:1. Hostujícím hráčům nešlo upřít snahu, ovšem deka, která na ně padla po ztraceném domácím duelu, byla silnější. Hosté znovu často zbytečně chybovali, nedařila se střelba ze střední vzdálenosti a ani průniky jeden na jednoho. Druhou branku přidal až v jedenácté minutě znovu Kubík a korigoval tak na 6:2, opakoval se ale scénář ze začátku utkání. Domácí, které povzbuzovala více než tisícovka natěšených fanoušků, využívali psychického rozpoložení hostí beze zbytku. Jičínští nebyli v první půli schopni prakticky reagovat, zkrátka nic se nedařilo. Nepomohla ani výměna brankářů, když místo Veverky nastoupil Machalický. Obrana již nepůsobila tak spolehlivým dojmem jako v předchozích zápasech. Poločas hrůzy si tak museli Jičínští vytrpět až do samotného konce, do šaten odcházeli za stavu 16:6 mnohem spokojenější házenkáři Talentu.

O přestávce bylo v kabině hostí hodně rušno a nebylo se čemu divit. Jičínští první půli takticky vůbec nezvládli, nedokázali reagovat na kombinace domácích, na které byli upozorňováni. Také v útoku se hostujícím hráčům nedařilo, jejich hra postrádala myšlenku, moment překvapení, úspěšnou střelbu ze střední vzdálenosti.

Do druhého dějství vstupovali Jičínští s jediným cílem, zlepšit svůj výkon a výsledek upravit na co nejpřijatelnější rozdíl. Začátek poločasu ale patřil opět domácím. Ti hráli ve velké pohodě, což ostře kontrastovalo s jejich představením v určitých pasážích druhého utkání, kdy házenkáři Jičína svého soupeře přehrávali a ten působil velmi zakřiknutě. Hráči Talentu v zádech s velkou podporou svých příznivců se házenou očividně bavili, prosazovali se po pohledných akcích, do nichž se zapojovali prakticky všichni hráči. Hosté nechtěli utkání jen tak dohrát, snažili se, bojovali o co nejpříznivější výsledek, na rozjetého protivníka již ale jednoduše neměli. Přesto se i naši házenkáři v několika případech prezentovali krásnými brankami, ve srovnání se dvěma předchozími duely jich však bylo pomálu. Plzeňští si v pohodě hlídali vypracovaný náskok, trenéři obou celků dali ve druhé půli příležitost všem hráčům, na průběhu zápasu se již ale nic nezměnilo. Hráči Talentu nakonec zvítězili 29:18.

Domácí tentokrát vyhráli naprosto zaslouženě a společně se svými fanoušky se mohli radovat z postupu do finále. Házenkáři jičínského Ronalu třetí střetnutí série nezvládli a trochu si tím pokazili reputaci, neboť v úvodních dvou duelech semifinálové série byli Plzni naprosto vyrovnaným soupeřem. Zejména závěr nešťastného domácího středečního utkání zanechal na hráčích Jičína až příliš velké stopy zklamání, ze kterého se naši házenkáři již ve svých hlavách nedokázali otřepat. Přesto zaslouží Jičínští pochvalu, za výkony v prvních dvou zápasech si určitě jedno vítězství zasloužili. Na to se ale ve sportu nehraje, rozhoduje každá maličkost a štěstí se tentokrát přiklonilo na stranu favorita nejen této semifinálové série, ale hlavního aspiranta na mistrovský titul.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Horut a Hlava po 3; Kubík, Kolc a Drbohlav po 2; Šulc 2/2; Král, Rychna, Dolejší a Kovařík po 1; Bareš; Miľko; Groh; Kostelecký   

 

Michal Tonar st., trenér Talentu Robstav-M.A.T. Plzeň: „Rozhodující bylo, že se nám povedl vstup do zápasu. Takhle by to mělo vypadat pokaždé, plně koncentrovaný výkon. Ale ono se i za takhle zdánlivě snadným výsledkem skrývá hodně tvrdé práce. Výborně jsme bránili, vyrovnali jsme se i s absencí klíčového muže defenzivy Kuby Šindeláře. Už v Jičíně jsme si v kabině řekli, že tam znovu jet nechceme. Nechtěli jsme připustit žádné komplikace. Velký dík patří i divákům, kteří vytvořili perfektní kulisu. Tolik lidí na semifinále jsem nečekal, ale snad to bude ve finále ještě lepší. O přestávce jsem kluky nabádal, abychom tempo udrželi. Myslím, že všichni to pochopili.“

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Když hrajete v Plzni, tak musíte zvládnout úvod utkání, to se nám dneska hrubě nepovedlo. Takového soupeře si nemůžete nechat unést. Z osmi střel jsme dali jediný gól, na naší straně to bylo bez zákroku brankáře. Kámen úrazu celé série byl ve druhém utkání, kde jsme doma ztratili dobře rozehraný zápas. Nechci se na to vymlouvat, ale na mančaftu se to podepsalo. Navíc už se kumulovala únava. Já jsem chtěl, abychom bojovali až do konce, nechtěl jsem prohrát o patnáct. Jako Plzeňák jsem tady chtěl být na svůj tým pyšný, ale bohužel to nevyšlo.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  1100
Sedmičky:  2/1 – 2/2
Vyloučení:  5 – 4;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Horáček, Novotný
Sled branek: 1-1; 6-2; 12-2; 14-3; 16-6; 19-6; 19-8; 22-10; 25-11; 26-14; 28-15; 28-18; 28-19

 

Házenkáři HBC Ronal Jičín budou tedy po vyřazení v semifinále bojovat o bronzové medaile s týmem pražské Dukly. Série bude zahájena o víkendu 11. – 12. května, první domácí duel by měli Jičínští sehrát na palubovce městské sportovní haly ve středu 15. května 2019 od 19:00 hodin. O přesných termínech a časech budeme své příznivce informovat.