Neděle 24. února 2019, Plzeň

V neděli nastoupili házenkáři HBC Ronal v utkání 19. kola Strabag Rail Extraligy na půdě nejúspěšnějšího týmu posledních pěti let a jednoho ze dvou lídrů aktuálního ročníku, Talentu M.A.T. Plzeň. Hosté podlehli ve středu před televizními kamerami házenkářům Kopřivnice, navíc pro zranění přišli o kapitána Bareše a zkušeného Šulce. V těžkém zápase v Plzni chyběli i další hráči, J. Drbohlav, Kolc, Kubík a Škalda, bylo tedy zřejmé, že domácí jsou jasným favoritem duelu.

 

Talent M.A.T. Plzeň – HBC Ronal Jičín  36:23 (19:13)

Házenkáři plzeňského Talentu rozpoutali od prvních minut velkou ofenzívní bouři. Prakticky každý jejich útok končil brankou, hostující obrana si s kombinačními akcemi domácích dlouho nevěděla rady. Naštěstí také Jičínští v útoku nezaostávali. Také hosté dobře kombinovali a nacházeli skulinky v obraně Plzně. Velmi aktivně si počínal zejména Horut, který držel střelecký prapor hostí prakticky celý zápas. Rozdíl mezi oběma celky byl v prvních dvaceti minutách především v produktivitě střelby. Zatímco domácí byli téměř neomylní, hosté za stavu 8:6 neproměnili brejk, jasný náskok na brankovišti soupeře a zaváhali také při zakončení z křídelních prostorů. Toho silný domácí celek beze zbytku využil k získání uklidňujícího vedení 14:6. Jičínští však neskládali zbraně, i nadále se prali o co nejpříznivější stav a nápor domácích ve zbývajících minutách prvního poločasu zabrzdili. Do branky Jičína nastoupil Machalický, jenž vystřídal zdravotně indisponovaného Veverku a ihned se prezentoval několika zákroky. Domácí s vědomím dostatečného náskoku hráli ve velké pohodě, trpělivě narušovali jičínskou obranu křížnými pohyby spojek a následně zakončovali tvrdými projektily ze střední vzdálenosti, případně dohrávali své akce do křídel či uvolňovali na brankovišti výborně pracující pivoty. První třicetiminutovka nakonec skončila vedením Plzně 19:13.

Po změně stran sice opět skórovali domácí jako první a zvýšili na 20:13. Následující minuty ale patřily házenkářům hostujícího mužstva. Nejprve proměnil brejkovou situaci Krahulec, o chvíli později se prezentoval typickým důrazem Groh, stav 20:15. Také obrana hostí vykazovala na začátku druhé půle zlepšení, hosté dokázali dvakrát po sobě ubránit další útočné pokusy domácích. Bohužel, Krahulec v dalším samostatném úniku trefil pouze břevno plzeňské branky, bez gólu skončily i následné střely hostí. Místo, aby Jičínští ještě více zdramatizovali zápas, nechali se střeleckými neúspěchy rozhodit a domácí vycítili šanci definitivně rozhodnout o výsledku. To se jim také šňůrou čtyř branek povedlo, 24:15.  Na straně hostí snesl v těchto okamžicích přísnější měřítko pouze Horut, kterému sekundoval Groh. Ostatní se ve zbývajících minutách zápasu trápili. Absence zkušeného levorukého Šulce byla velmi znát. Domácí dotáhli zápas zaslouženě do vysokého vítězství v poměru 36:23 a udrželi se společně s Karvinou na čele extraligové tabulky.

Házenkáři jičínského Ronalu tedy prožili těžký týden, po domácí porážce s Kopřivnicí vysoko podlehli i na palubovce jednoho z velkých aspirantů na mistrovský titul. Jednoznačně nejlepším hráčem Jičína byl tentokrát Horut, aktivně si počínal rovněž Groh, na konci prvního poločasu se třemi zásahy v řadě blýskl Kostelecký. Ostatní hráči hostí svými výkony zaostali. Na obranu Jičínských je nutné dodat, že oproti období, kdy se vyhřívali v popředí tabulky, došlo ke zraněním několika stěžejních hráčů. V Plzni absentovali ze základní sestavy pivot J. Drbohlav (patrně již do bojů v aktuální sezóně nezasáhne), několikrát zmiňovaný Šulc, jehož přehled na palubovce našemu týmu výrazně chyběl. V současné době není možná ani alternace na pravém křídle, problémy s loktem do hry stále nepouští Kolce, svalové zranění postihlo kapitána celku Bareše. Házenkáři Jičína tedy oslabili v momentě, kdy vrcholí základní část a vše směřuje k sériím play-off, kde se bude bojovat o medaile. Věřme, že Jičínští situaci zvládnou a postup si zajistí.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Horut 11/4; Groh 4; Krahulec a Kostelecký po 3; Hlava a Miľko po 1; Kovařík; Dolejší; Rychna; Bíšek; Šebek

 

Michal Tonar st., trenér Talentu Robstav-M.A.T. Plzeň: „Po dlouhé době to bylo vítězství bez nervů. Myslím, že od začátku jsme byli jasně lepší. Dobře jsme bránili, dařila se nám i střelba. Na Jičínu se asi podepsala středeční domácí porážka s Kopřivnicí. Pochvala patří celému mančaftu, i když tam byly určité momenty, kterých bychom se chtěli vyvarovat. Ale máme na to ještě tři zápasy základní části, které bychom rádi zvládli vítězně. Věřím, že na play-off budeme dobře připraveni. Teď máme jistou první čtyřku, ale doufám, že to je jen první krůček a minimálně udržíme druhé místo. A uvidíme, jak to dopadne na spodku osmičky, koho nám to přihraje do čtvrtfinále.“

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Rozhodla kvalita na straně domácích a jejich aktuální forma. My jsme přijeli po nevydařeném utkání s Kopřivnicí, v němž jsme navíc přišli o dva zkušené hráče Šulce a Bareše. Pokud nedostanete Plzeň pod tlak, tak nemáte šanci, oni si to zkušeně pohlídají. Psychika hraje svoji roli a tu naši kluci neměli optimální. V tabulce jsme se z komfortní situace, kdy jsme pomýšleli na první čtyřku, dostali do složité pozice. K jistotě play-off potřebujeme dva body. Klíčový bude asi příští domácí zápas s Frýdkem.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  720
Sedmičky:  1/1 – 4/4
Vyloučení:  1 – 5;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Bečička, Horák
Sled branek: 2-0; 3-2; 5-4; 8-6; 14-6; 17-12; 19-13; 20-15; 24-16; 28-16; 28-18; 32-19; 36-23

 

V sobotu 2. března čeká házenkáře jičínského Ronalu velmi důležitý domácí duel s Frýdkem-Místkem. K jistotě účasti v play-off potřebují Jičínští bodovat. Výhoz utkání je v tradičních 18:00 hodin.